La Fiscalia Anticorrupció ha aprovat que el Real Madrid es personi com a acusació particular en el cas Negreira, mentre que els expresidents i exdirectius del Barça investigats s’hi han oposat perquè no els consideren possibles, segons han confirmat fonts del cas, aquest dimarts. La magistrada de Barcelona, que investiga si va haver-hi accions il·lícites, ho ha de resoldre ara. En concret, la jutgessa investiga els expresidents Sandro Rosell, Bartomeu Muñoz i els exdirectius Òscar Grau i Albert Soler per haver aprovat que l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira, també investigat, cobrés uns 7,5 milions d’euros del Barça entre el 2011 al 2018 per realitzar uns suposats informes per “no ser perjudicat” pels àrbitres. La magistrada Sílvia López Megía també ha de resoldre si accepta la personació del Consejo Superior de Deportes; és a dir, del govern espanyol.
Per ara, la magistrada ha admès la querella presentada per l’àrbitre Xavier Estrada, però només contra Enríquez Negreira i la mercantil Nilsad, i no al seu fill. Estrada és part com a acusació popular amb una fiança de 3.000 euros. A més, ha admès la Lliga Nacional de Futbol Professional com a acusació particular.
Reaccions de Laporta i el Govern
Precisament, el president del Barça, Joan Laporta, va denunciar dilluns la persecució del club en aquest procediment penal, i s'ha encetat una nova polèmica amb el vídeo que ha difós el Real Madrid que vincula el Barça amb Franco. En la seva compareixença, la primera des que esclatés el cas Negreira, el president blaugrana va assegurar que "el Barça no ha realitzat mai cap actuació que tingués com a finalitat o com a intenció alterar la competició a fi d'obtenir un avantatge esportiu a favor". I ha afegit que "no han pogut demostrar que els pagaments fets a les empreses relacionades amb Negreria haguessin pogut influir en els àrbitres o en els resultats d'algun partit". Per això, Laporta va assegurar que "el Barça està patint una gegantesca campanya de desprestigi reputacional". I va afirmar: "Com a gran club, tenim detractors que busquen erosionar el nostre prestigi, per enveja, ressentiment o d'altres."
A més, el Govern ha exigit al club madridista que retiri el vídeo que associa el Barça al dictador i que es disculpi. En concret, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha titllat la resposta del Reial Madrid de "manipulació de la història tan barroera que sembla de manual", "indecent" i "irresponsabilitat" i ofensa a les persones que van patir el règim franquista, començant pel president del Barça Josep Sunyol, que va ser afusellat el 1936 per les tropes feixistes.
Interrogatoris, pendents
Pel que fa a la investigació, la magistrada ha demanat a la Guàrdia Civil que endreci i esporgui tota la informació de la causa abans de citar a cap dels investigats a declarar. I és que el president de Lliga, Javier Tebas, ha aportat a la causa del cas Negreira tot de documentació de l’anomenat cas Soule, en el qual un jutge de l’Audiència Nacional investiga pagaments de la Real Federación Española de Futbol (RFEF), durant la presidència d’Àngel María Villar, amb factures i documentació comissada a casa de l’exdirectiu del Barça Josep Contreras Arjona, mort el Nadal de 2022.