Només ho havia fet Espanya entre 2008 i 2012, però l'Argentina de Leo Messi, entre 2020 i 2024, ha culminat també la fita històrica d'encadenar tres grans tornejos sortint campiona. Si bé la selecció espanyola dominava amb puny de ferro Europa, amb el Mundial de 2010 per entremig, avui és el combinat albiceleste qui no baixa del tron del futbol des d'Amèrica.

L'any 2020 ja va tocar el cel a Marcanà gràcies a un solitari gol d'Ángel Di María. La bogeria del Mundial va segellar-se després de la final més èpica de la història. Aquest dilluns, ha estat un solitari gol de Lautaro Martínez a la segona meitat de la pròrroga (112') el que ha desequilibrant la balança a favor d'una selecció que no es cansa de guanyar. El Toro, que ha acabat condecorat com el màxim golejador del torneig amb 5 dianes, li ha dedicat el seu gol a un desconsolat Leo Messi que s'havia vist obligat a demanar el canvi al 66'.

Lautaro Martínez dedicatoria gol Leo Messi final Copa América / Foto: EFE
Lautaro Martínez, dedicant-li el gol a Leo Messi a la final de la Copa Amèrica / Foto: EFE

La final ha penjat d'un fil de la seva suspensió

Futbolísticament, la final ha penjat d'un fil. Durant el primer temps ha portat la batuta Colòmbia i ha merescut més. De fet, al 5', el combinat cafetero es quedaria a centímetres del premi del gol quan un xut de Jhon Córdoba s'estavellaria a la fusta. Sigui com sigui, la final ha penjat d'un fil, però de la seva suspensió.

Centenars d'aficionats sense entrada, la majoria colombians, han tractat d'irrompre al Hard Rock Stadium de Miami, provocant el caos i repetint les lamentables imatges de les fases anteriors d'allaus de gent. El resultat, 1 hora i quart de retard en començar el partit.

L'Argentina sobreviu i perd Leo Messi a mig partit

El partit se n'aniria al seu equador amb unes taules que duien implícita la supervivència Argentina i la intensitat colombiana. No obstant això, els de Lionel Scaloni passarien a l'atac a la segona meitat, tractant d'agafar el toro per les banyes. Colòmbia, com durant tot el torneig, arriscava en la pressió alta i concedia espais.

L'Argentina, en aquest context, deixava de tractar de domar el seu rival baixant les pulsacions del partit i plantejava un intercanvi de cops que treia la seva millor versió. Amb tot, al 66', arribaven tots els malsons dels argentins: Leo Messi demanava el canvi. El 8 vegades Pilota d'Or, amb el turmell com una pilota de tennis i amb el plor desconsolat d'un nen, s'acomiadava d'un partit que duraria 120 minuts amb encara 1 hora per jugar.

Messi lesión final Copa América / Foto: EFE
Messi, estès a terra lesionat / Foto: EFE

Lautaro Martínez torna a ser el botxí de Colòmbia

En els 90 minuts reglamentaris no hi hauria més gols, sinó que caldria esperar fins a la segona meitat de la pròrroga, al 112', perquè Lautaro Martínez es tornés a erigir en el botxí de Colòmbia.

El davanter de l'Inter de Milà va ser l'artífex de la darrera derrota dels de Néstor Lorenzo ara fa 28 partits. Era un 1 de febrer de 2022 en el marc dels partits classificatoris pel Mundial. Fa ni més ni menys que 894 dies i aquell matx també va acabar amb 1-0, també amb gol de Lautaro. Aquest cop, el màxim artiller del torneig, ha trobat el fons de les malles de de Vargas després d'una ràpida jugada que iniciava Paredes amb la recuperació i que catalitzava Lo Celso, projectant en l'u contra u un Lautaro que no anava a fallar.

Lautaro Martíez Nico González Copa América / Foto: EFE
Lautaro Martíez i Nico González, celebrant el títol de la Copa Amèrica / Foto: EFE

Hi haurà 'Finalissima' entre Espanya i l'Argentina

A l'altre costat del món, poques hores abans, Espanya es proclamava campiona de l'Eurocopa per quart cop en la seva història. D'aquesta manera, La Roja escrivia el seu nom com el primer dels protagonistes de la pròxima 'Finalissima' i serà l'Argentina el seu rival, amb encara per determinar seu i data.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!