Aurora Catà, expresidenta de Barcelona Global i consellera independent de grans empreses, actualment és vicepresidenta de l'America's Cup Event Barcelona, l'empresa organitzadora de la 37a edició de la Copa Amèrica de vela, que se celebra a Barcelona per primera vegada a la història. En el marc de la Regata Preliminar de Vilanova i la Geltrú, que dona d'inici a les competicions en aigües catalanes, ha atès ElNacional.cat, amb qui ha parlat de l'actual edició de la competició esportiva més antiga del món.
Després de molts mesos de preparació, ja es pot dir que oficialment comença la Copa Amèrica?
Per suposat es pot dir que per fi comença la Copa Amèrica de vela. És el kick-off d'aquest gran esdeveniment. Un moment molt important, perquè no només és l'inici, sinó que des de diversos punts de vista té una singularitat especial. És el kick-off, però també és l'únic moment on veuràs els sis grans equips competint amb el mateix vaixell. Per tant, d'alguna manera el focus és la part esportiva i serà l'únic moment en aquesta regata, en la regata de Jiddah i en la que hi haurà just abans de començar les regates finals, on es veuran els equips competint en igualtat de condicions.
Com ha estat aquest procés per tenir-ho tot a punt per a l'inici de la competició?
Ha estat un procés intens, però avui estem tots molt satisfets perquè això està començant Està anant molt bé... però s'ha basat molt en una col·laboració molt estreta de totes les parts implicades, on tothom ha aportat el millor de si mateix i realment ho ha fet possible en un temps rècord. Perquè és molt poc temps per preparar un esdeveniment, i encara ens queda, per sort, un any per endavant. Aquest treball en equip ha sigut la base perquè hàgim pogut arribar aquí amb aquest primer dia tan exitós. I és com el pilar de tot el que vindrà en aquest any. I la base és aquesta col·laboració de totes les institucions, de la societat civil, amb les institucions públiques, de tot l'equip que ha treballat... Ha estat realment possible gràcies a això.
Els equips també fa temps que estan instal·lats a Barcelona, com els has vist?
Primer, tothom molt feliç d'estar a Barcelona. Barcelona és una grandíssima ciutat, com sabeu, molt acollidora, molt oberta, on tothom s'hi ha trobat molt bé i on tothom ha trobat moltes facilitats. Per tant, no sé si la paraula és nerviosos, però aquesta competició entre ells és evident que hi és. Alguns porten molt més temps entrenant ja a les aigües de Barcelona, però et diria que estan emocionats, contents i amb un repte per davant que és guanyar la Copa, que no és un repte menor.
I ara falta que es posin a l'aigua i comencin a competir de veritat...
Aquesta preregata, de fet, serà la primera posada a l'aigua de competició de veritat i, per tant, té aquest interès, a més que ho fan amb els mateixos vaixells. Però sí, porten mesos entrenant i ja ho heu vist a la roda de premsa amb els skippers, que amb moltes ganes, molt contents, però competint entre ells, que és del que es tracta.
Hi ha algú favorit en aquesta primera regata?
Diria que és difícil. Cadascú suposo que veu el seu equip o els seus equips com més preparats. Diria que aquestes preregates seran justament un moment de veure les diferències. I encara queda un any. Per tant, hi ha molta feina a fer, hi ha molt a desenvolupar, hi ha tot el disseny dels vaixells encara per acabar d'afinar... Queda molt, molt, molt, per realment poder fer previsions de cara a la Copa. Hi ha un gran equip favorit, que és el Team New Zealand, i crec que a més és un equip magnífic, però els altres són grandíssims challengers també. És difícil fer un pronòstic.
I ja a finals d'any hi ha la segona regata a l'Aràbia Saudita per després ja tornar a Barcelona...
Les bases del que s'ha de fer ja estan posades. I, de fet, Vilanova és un gran test d'aquestes fases, i ja veus que tot està funcionant molt bé. Després hi ha molta feina a fer perquè s'ha de construir un esdeveniment que no són quatre dies, sinó que són casi dos mesos i mig, 68 dies. Això són moltes coses, és una altra dimensió. S'espera moltíssima gent. Les estimacions que s'han donat, clar que és un esdeveniment molt llarg, parlen de dos milions o dos milions i mig de visitants. Amb un concepte de competició de regates setmanals que van els dimecres, els divendres, els dissabtes i els diumenges. Per tant, estades llargues, esdeveniments en paral·lel que aniran passant, la promoció cultural de la ciutat... hi ha una agenda molt intensa i interessant per als que vulguin venir més enllà també de les competicions.
I, per últim, des de l'organització com veieu la rebuda que ha tingut la Copa Amèrica a Barcelona, Vilanova i també a Catalunya, en general?
Diria que la rebuda no pot haver estat millor. Jo dic que la Copa representa una sèrie de valors com són una part de tecnologia i d'innovació on Barcelona i Catalunya històricament han sigut innovadores, trencadores amb la història en general. Hi ha un concepte de diversitat que és un altre dels valors que com a país també defensem. Hi ha un concepte d'inclusivitat, és una Copa que és oberta a tothom, que no té tiquet. També alineats amb els valors de la ciutat. I hi ha un concepte de sostenibilitat, que es va presentar en un acord amb ACCIÓ, en el qual hi ha tot el projecte del primer vaixell foil amb hidrogen verd, que també s'estrena a Barcelona. Diria que més alineada la ciutat no pot estar amb els valors de la Copa i, per tant, és una grandíssima oportunitat per sumar-nos a aquest esdeveniment internacional i per donar a conèixer tot el que som internacionalment. Que ja es coneix, però deixa'm recordar-ho si cal.