La polèmica suscitada arran de la participació de la boxejadora algeriana Imane Khelif en la competició olímpica ha saltat de l’esport a la política. La seva contrincant en el combat dels quarts de final de la categoria de -66 kg, la italiana Angela Carini, que es va retirar al cap de 46 segons després de rebre un cop que la va deixar grogui, perquè temia per la seva integritat física, ha desfermat una onada de solidaritat en el seu país. El cas ha provocat les reaccions bel·ligerants de la dreta, començant per la primera ministra Giorgia Meloni, que va demanar justícia per a la seva compatriota. I de retruc, també s’ha sumat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha ficat cullerada, però ha sortit esquilada. "L'abolició de la dona és injusta i perversa", deia la presidenta madrilenya en el seu perfil de X (abansTwitter), el que ha molestat a molts seguidors, entre ells a la senadora trans Carla Antonelli, de Mas Madrid, que ha respost Ayuso i l'ha titllat de “paleta transfòbica”.
Una de les imatges dels Jocs
El combat fora del ring que han continuat els polítics va començar des del moment en què Carini va caure de genolls al ring i va començar a plorar, en una de les imatges que passarà a la història de París 2024. "Podia ser el combat de la meva vida, però en aquest moment també havia de salvaguardar la meva vida", va assegurar la boxejadora italiana per justificar la seva decisió de retirar-se al cap de 46 segons. A Itàlia, les reaccions de suport es van començar a succeir, començant per la de Giorgia Meloni, que en una publicació a la xarxa X, va afirmar: "Sé que no et rendiràs, Angela, i sé que algun dia guanyaràs amb esforç i suor el que et mereixes. En una competició finalment justa". La primera ministra conservadora italiana va afirmar davant els periodistes que no va ser un combat en igualtat de condicions, i que les “atletes que tenen característiques genètiques masculines no haurien de ser admeses en competicions femenines”. Altres veus del govern italià i de la Lega també van mostrar la seva “gran preocupació” per l’admissió per part del COI de les dues boxejadores que van qualificar de “trans”.
D'Itàlia a la política espanyola
I d’Itàlia, la polèmica també ha saltat a la política espanyola, amb Isabel Díaz Ayuso, opinant sobre el cas, en resposta a una publicació de l’extenista Martina Navratilova, que s’ha posicionat entre els esportistes que estan en contra que el COI permeti competir a Khelif i a la taiwanesa Lin Yu-Ting contra dones en el torneig olímpic. “Deplorable. Això no acabarà bé per a les persones en el poder que van permetre que això passés”, deia la publicació de la tenista nord-americana d’origen txecoslovac que, com la nadadora Sharron Davis i les organitzacions del Consorci Internacional de l’Esport Femení i altres associacions d’esportistes, subscriu una carta enviada al president del COI, Thomas Bach, demanant que no permeti competir a Khelif i Yu-Ting i que “investigui amb urgència l’elegibilitat” d’aquestes boxejadores. A més, també, insta el COI “que restableixi la prova de determinació del sexe amb hisop a la galta per a totes les atletes que participin en els Jocs Olímpics de París (i en els futurs), per tal de garantir l'equitat, dignitat i integritat a les competicions olímpiques femenines".
Ayuso ha rebut moltes crítiques pel seu tuit en el qual afirmava que "l'abolició de la dona és injusta i perversa", entre elles, la resposta contundent de la senadora Carla Antonelli, la primera dona trans diputada (2011 PSOE) i primera senadora en les Corts Generals per Mas Madrid, que li ha contestat: “Ayuso ets porqueria i una patètica transfòbica, que ho sàpigues: Imane Khelif és una boxejadora algeriana intersexual amb cromosomes XY, que li van assignar sexe de dona en néixer, i que sempre s'ha manifestat i viu com a dona. Un cas similar al de Caster Semenya. Però és tanta l'ànsia i les ganes que ens tens a les persones trans, que a la mínima ens assenyales per posar-nos al disparador de l'odi”, i acaba dient que en “qualsevol cas, ha quedat clar que no ens volen ni al sexe assignat en néixer ni el manifestat, sentit i expressat, ens preferirien fora d'aquest món. De debò, aquesta persecució és mafiosa i de purs miserables".
Retuit a Paloma del Río
Poc després Ayuso també ha retuitat una altra publicació de la periodista Paloma del Río, afamada i prestigiosa comentarista històrica dels Jocs Olímpics a Televisió Espanyola, ja retirada, que també ha expressat la seva opinió contrària a la del COI. “Si els teus cromosomes són XX, ets dona. Si els teus cromosomes són XY, ets home. L'esport, per ser just, històricament segrega per pes i per sexe. Si els teus cromosomes són XY no has de competir amb persones de cromosomes XX. @iocmedia Atentos", ha escrit la periodista que va ser la veu de la gimnàstica rítmica, durant 40 anys.
Les opinions de Martina Navratilova i de Paloma del Río també ha suscitat una virulenta rèplica per part de Carla Antonelli. “Quins són els teus cromosomes, Paloma, els de la transfòbia? "Tu en la teva línia propagant mentides, Imane Khelif és intersexual i sexe assignat en néixer de dona, viu com a dona i és dona. Que merescut que et retiressin el premi de la @FELGTBI Ploma de l'any passat” I ha rematat: “És lamentable que a la teva edat hagis acabat així. Espero que no et tornin a convidar a cap activitat de l'Orgull ni del col·lectiu LGTBIQ+”.