Janet Sanz, tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, ha desgranat la proposta de l'Ajuntament de Barcelona per reordenar l'Espai Barça, un projecte que inclou la remodelació del Camp Nou i la construcció d'un nou Palau Blaugrana.
La proposta de modificació del Pla General Metropolità (PGM) es presentarà el dimecres vinent a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Aquesta proposta, en cas d'aprovar-se, haurà de superar tres mesos (sense comptar l'agost) d'al·legacions per part dels veïns i del mateix Barça, i després hauria de passar per la comissió d'urbanisme de la Generalitat de Catalunya.
122,3 milions d'euros
La proposta de l'Ajuntament inclou, segons Janet Sanz, reformes basades en tres criteris: consens veïnal, millora de la voluntat inicial del Barça pel que fa a la mobilitat impulsant el transport públic i els equipaments esportius, i assegurant-se que el cost econòmic de la reordenació estigui subvencionada íntegrament pel club. Un cost que el consistori xifra en 122,3 milions d'euros.
La voluntat és que s'aprofiti la construcció de l'Espai Barça per obrir l'espai al veïnat, implicant les noves edificacions en el dia a dia del barri. "És una proposta que s’integra al territori, trenca una barrera urbana i reordena un àmbit que no té qualitat urbana. A més, millora la mobilitat i no planteja un gran aprofitament privat, factor diferencial respecte les anteriors propostes del club”, ha assegurat Sanz.
La proposta inclou la creació de 1.000 noves places d'aparcament per a motos, 400 per a bicicletes i 70 per a autobusos, mantenint les 3.200 per a cotxes. Totes soterrades. "Pretenem reduir l'impacte en els dies de partit i demanem la col·laboració del Barça amb el finançament del transport públic (170.000 euros anuals)", ha assegurat Sanz abans d'anunciar la creació de tres noves línies d'autobús que connectaran punts com la Plaça Catalunya i l'Estació de Sants amb l'estadi.
Límit a la voluntat del Barça
El desig del club era la creació de tres nous edificis d'ús terciari. El Barça volia aixecar edificis d'oficines i un hotel per treure'n benefici. Tot això, ocupant 36.000 metres quadrats al davant del Nou Camp Nou. L'Ajuntament retalla les pretensions del club i li ofereix 30.000 metres quadrats d'aprofitament, que es divideixen en 18.500 dedicats a oficines, 10.000 d'ús hoteler i 1.500 dedicats a la restauració.
"Creiem que la proposta és suficientment equilibrada per l'activitat econòmica que puguin generar aquests espais", ha assegurat la tinent d'alcaldia després d'indicar que les modificacions al PGM només poden ser públiques i les entitats privades només poden presentar propostes.
El club cedeix 14.000 metres quadrats de sòl i l'Ajuntament guanya 1.000 metres quadrats (de 500 a 1.500) d'equipaments esportius, mantenint la pista de gel o l'escola del club. Les idees del consistori també passen per modificar els carrers que envolten l'Espai Barça, tot i que de moment no tenen cap petició del club, tal i com havia anunciat el vicepresident Jordi Cardoner, per posar-li el nom de Johan Cruyff al carrer Arístides Maillol. "Hem de buscar una proposta alternativa per dignificar la memòria de Cruyff", ha indicat Sanz.
El Barça haurà de començar les primeres obres de remodelació a l'estiu del 2018 tenint en compte el procés que seguirà aquest projecte de modificació del Pla General Metropolità. Així doncs, si no hi ha cap imprevist que s'endarrereixi la voluntat que va expressar el soci en referèndum, l'Espai Barça començarà a aixecar-se a finals de la temporada vinent.