El Barça ha tancat la mitjanit d'aquest dijous un dels seus mercats de fitxatges més frenètics dels últims temps. El treball era titànic, ja que sense diners i amb la massa salarial disparada, Mateu Alemany i el seu equip havien de reconstruir una plantilla que la temporada passada va demostrar necessitar una enorme revolució per tornar a ser competitiva. Finalment, gràcies a les famoses palanques econòmiques i a un treball encomiable, el Barça ha tancat el mercat amb la sensació d'haver aconseguit una cosa que semblava impossible, recuperar la il·lusió de l'afició. Els resultats dictaran sentència, però sobre el paper Xavi Hernández disposa d'una plantilla amb opcions de lluitar per tots els títols, un equip que semblava impossible fa només unes setmanes.

Entrades al Barça en el mercat de fitxatges 2022 / Foto: Maria López Moya

El Barça ha invertit un total de 153 milions d'euros per aconseguir 7 fitxatges, els de Lewandowski, Raphinha, Koundé, Marcos Alonso, Kessié, Christensen i Héctor Bellerín. En contrapartida, el club blaugrana li ha dit adeu a Coutinho, Trincao, Mingueza, Riqui Puig, Neto, Dani Alves, Dest, Lenglet, Abde, Coll, Braithwaite i Aubameyang. A més, Adama Traoré i Luuk de Jong, que havien jugat al Camp Nou com a cedits, van ser retornats als Wolves i al Sevilla, respectivament, en no convèncer Xavi Hernández. El Barça només ha ingressat 38 milions en traspassos, però ha aconseguit el principal objectiu, retallar la massa salarial de la plantilla, per donar cabuda als fitxatges i als renovats -Sergi Roberto i Dembélé- i aconseguir sostenibilitat de cara a futurs mercats de fitxatges.

Un dijous de bojos

La jornada d'aquest dijous, que ja s'intuïa espectacular, ha començat amb la notícia que Jordi Alba es negava a anar-se'n cedit a l'Inter de Milà, que havia arribat a un acord amb el Barça. Tot seguit, mentre a les oficines de la Ciutat Esportiva Joan Gamper entraven i sortien representants, s'han anat anunciant operacions, les sortides de Dest, al Milan, d'Abde, a Osasuna, d'Aubameyang, al Chelsea, i de Braithwaite, amb el contracte rescindit. S'han afegit els fitxatges de Marcos Alonso, que ha entrat a l'operació d'Aubameyang, i d'Héctor Bellerín, l'elegit per reforçar el lateral dret.

Sortides del Barça en el mercat de fitxatges 2022 / Foto: Maria López Moya

Mentrestant, Jijantes FC anunciava haver conversat amb Joan Laporta, que havia deixat caure que hi podia haver una sorpresa final. Per a això, el Barça necessitava donar una sortida més, ja que no quedava marge salarial. Ha començat llavors una bogeria de rumors, des d'Álvaro Morata, de l'Atlètic de Madrid, fins a Nabil Fekir, del Betis, passant per Bernardo Silva, que dimecres va anunciar que seguia al Manchester City en no haver rebut cap oferta procedent de la Lliga espanyola. Finalment, el Barça no ha aconseguit cap sortida més, per la qual cosa l'última incorporació que es contemplava no ha estat possible.

Joan Laporta, al costat de Raphinha, durant la presentació de l'extrem brasiler / Foto: Europa Press

Els dos cromos que no han estat possibles

D'entre l'extensa llista de noms que durant tot l'estiu han sonat per reforçar al Barça, n'hi ha dos que han estat molt a prop del Camp Nou i que no s'han pogut concretar pel tempo de les operacions, marcat pel límit salarial clau per poder inscriure als fitxatges. El primer va ser César Azpilicueta, que durant setmanes va esperar al Barça, amb el qual tenia un acord. El capità del Chelsea, però, va acabar renovant amb els londinencs, tement que el fitxatge no es pogués acabar tancant.

L'altre gran nom ha estat el de Bernardo Silva, que mai no ha amagat la seva predilecció per fitxar pel Barça. El club blaugrana ho sabia, així com el Manchester City, que li hauria permès sortir. El problema ha estat que al Barça li ha faltat temps per obtenir marge a la massa salarial, fins que el City, veient que no podria fitxar un substitut per al portuguès, li va acabar tancant la porta. Bernardo Silva hauria estat el colofó per a una plantilla que, encara i sense ell, aspira a poder competir per tots els títols, l'objectiu que es va marcar la direcció esportiva del Barça quan va començar la planificació.