La International Football Association Board (IFAB) va instaurar el darrer mes de juliol alguns canvis en el reglament que indirectament incumbeix el Barça. L'organisme va determinar que el braçalet de capità haurà de ser d'un sol color, a banda d'incloure, o bé la paraula capità en ell, o bé una C representativa del rol del futbolista.

Això significava, per tant, que tant Marc-André ter Stegen per al Barça, com Christian Stuani per al Girona i Sergi Gómez per a l'Espanyol no podrien lluir la senyera al seu braçalet. Sigui com sigui, tots tres clubs catalans només haurien d'acomplir un tràmit per tal que LaLiga EA Sports permeti aquesta 'excepció' i la bandera catalana pugui tornar a representar els equips de la seva terra a la màxima competició del futbol espanyol.

Sergi Gómez, capità de l'Espanyol / Foto: Europa Press

La bandera LGTBIQ+ al Mundial de Qatar, l'origen de la polèmica

Segons la regla 4.2 de la IFAB, "el capità de l'equip portarà el braçalet que decreti o autoritzi l'organitzador de competicions pertinent, o bé un braçalet d'un sol color que també pot incorporar la paraula capità, o bé la lletra C o una traducció a un altre idioma, que també serà d'un únic color". Sigui com sigui, l'adaptació de l'ordenança recull que "el capità portarà un braçalet senzill que compleixi amb l'estipulat a la Regla 4 a l'apartat "Eslògans, missatges, imatges i publicitat". Podrà decretar-ho o autoritzar-ho l'organitzador de competicions.

Així doncs, la Lliga permetria que les banderes representatives de cada territori, en aquest cas de Catalunya amb la senyera, segueixin presents sobre la gespa en el braç de cadascun dels capitans dels seus equips. El cas és que aquesta normativa no tractava de prohibir simbologies com aquesta, sinó que va ser instaurada arran d'un tema que va resultar ser molt controvertit en el seu moment pel seu context.

Tot va començar al darrer Mundial de Qatar 2022 quan algunes seleccions van decidir lluir al seu braçalet de capità la bandera LGTBIQ+ per reivindicar els drets i la manca de llibertat sexual d'aquest col·lectiu al país àrab. La iniciativa de les federacions anglesa, alemanya, neerlandesa, belga, suïssa i gal·lesa va despertar molta controvèrsia entre algunes seleccions i futbolistes i la FIFA va decidir actuar en favor del país organitzador, decidint imposar una sanció d'una targeta groga a tot aquell que lluís el braçalet multicolor. De fet, la polèmica no va aturar-se fins que les federacions van fer una passa enrere, ja que futbolistes com els capitans d'Anglaterra i els Països Baixos, Harry Kane i Virgil Van Dijk, van acceptar començar cada partit amb targeta groga per mantenir el braçalet 'One Love'.

Manuel Neuer, amb el braçalet reivindicatiu 'One Love' / Foto: Christian Charisius

Aquesta normativa també afecta a Athletic Club, Reial Societat, València i Mallorca 

De la mateixa manera que els clubs catalans no hauran de deixar de portar la senyera, l'Athletic Club i la Reial Societat no hauran de deixar de costat la ikurriña, així com el València o el Mallorca també podran seguir lluint les seves respectives banderes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!