El Barça segueix sumant i només ha de guanyar dos partits més per ser campió de Lliga. Aquest dissabte, els d'Ernesto Valverde han mostrat una versió poc intensa però efectiva i s'han desfet de la Reial Societat (2-1) amb gols de Clément Lenglet i Jordi Alba. La victòria dels blaugrana no passarà a la història però Philippe Coutinho potser sí. Per primera vegada, el brasiler ha estat xiulat sense contemplacions per l'afició del Camp Nou, que no ha perdonat el seu gest contra el Manchester United.

Lenglet contra la monotonia

El Barça té el cap a la Champions. Els jugadors, l'entrenador i fins i tot els aficionats del Camp Nou saben que la Lliga està sentenciada des de fa setmanes i afronten els duels del campionat domèstic com un tràmit. Els primers 45 minuts contra la Reial han exemplificat a la perfecció aquest fet: l'equip blaugrana ha dominat la possessió i ha mostrat el seu segell inconfusible, però també ha fet palès que el d'aquest dissabte no seria el partit més intens de l'història, precisament.

Valverde ha apostat per un onze amb molts titulars, on els únics sospitosos han estat Nélson Semedo, al lateral dret, i Arturo Vidal, que ha deixat Sergio Busquets a la banqueta. Tot i així, la primera ocasió clara del Barça no ha arribat fins al minut 27, quan Messi ha executat una falta a la frontal de l'àrea que ha marxat per sobre el travesser de Rulli per ben poc. L'ocasió de l'astre argentí ha despertat l'afició de l'Estadi però no l'equip blaugrana, que no tornaria a acostar-se a la porteria visitant fins a l'últim tram del primer temps. Abans, Ter Stegen ha hagut d'entrar en escena per primera vegada per aturar un xut de Juanmi des de l'àrea petita.

Luis Suarez Barca Reial Societat EFE

Poc a poc el conjunt basc ha començat a cedir uns espais que Messi, Luis Suárez i Ousmane Dembélé -la tripleta atacant de Valverde- han estat a punt d'aprofitar. En el minut 41, el davanter uruguaià ha intentat sorprendre Rulli amb un xut potent i col·locat al primer pal, però el porter argentí ha respost amb una gran mà.

L'ocasió del 9 ha estat el primer avís seriós d'un Barça que no acostuma a perdonar dues vegades. 4 minuts després, i just abans que González Fuertes assenyalés el descans, Dembélé ha picat un servei de córner amb precisió i Clément Lenglet s'ha encarregat de la resta. El francès ha aparegut a la frontal de l'àrea petita com un avió i ha aconseguit la primera diana del partit -i la seva com a blaugrana a la Lliga- amb un gran cop de cap. Gol psicològic i descans per un Barça que sempre aconsegueix complir amb l'expedient.

Alba no vol sorpreses

La segona part ha començat amb dues notícies: Valverde ha substituït Arthur per Busquets i la Reial ha demostrat que estava disposada a oferir resistència. El migcentre de Badia del Vallès no portava ni 5 minuts sobre el terreny de joc quan Mikel Merino ha filtrat una passada a l'estil Xavi Hernández per Juanmi, que li ha guanyat l'esquena a Gerard Piqué i ha batut Ter Stegen amb picardia.

El gol de l'andalús ha despertat vells fantasmes, i és que ell mateix va silenciar el Camp Nou l'any 2015 en un fatídic 0-1 contra el Màlaga. Els fantasmes, en tot cas, han durat ben poc, i és que en la següent jugada Jordi Alba ha tornat a posar per davant el Barça amb un xut amb la cama que gairebé mai utilitza, la dreta. El lateral de l'Hospitalet ha arribat al vèrtex de l'àrea de Rulli i enlloc de fer la seva clàssica passada per Messi ha sorprès tothom, inclòs el porter de la Reial, amb un cacau ajustat al pal per sumar la seva segona diana a la Lliga.

El protagonista del segon temps, però, no ha estat Alba. Immediatament després del gol, en el minut 71, Valverde ha canviat Ousmane Dembélé per Philippe Coutinho i el públic del Camp Nou ha dictat sentència. Més de la meitat del feu barcelonista ha dedicat una xiulada de les que es recorden a l'extrem brasiler, que en el partit de quarts de Champions contra el United va tapar-se les orelles després de marcar el tercer gol del partit. Alguns seguidors s'han dedicat a xiular-lo fins i tot després del canvi. La nit, en qualsevol cas, suposa un abans i un després en la trajectòria de Coutinho al Barça.

Jordi Alba Barça Reial Societat EFE

Entre retrets i algun càntic amb aires de reconciliació, Ivan Rakitic i Arturo Vidal han pogut sentenciar el partit amb dues arribades de la segona línia, però el croat i el xilè han perdonat l'adversari. Aquest fet ha donat ales a la Reial, que tot i que gairebé no té cap aspiració a la Lliga, ha decidit que avui era un bon dia per puntar al Camp Nou. Malauradament per l'entitat basca, però, la ratxa que va començar el 1991 s'allargarà un any més.

Valverde ha retirat Arturo Vidal i ha apostat per Sergi Roberto, el de Reus ha dotat de més control de la pilota al Barça i així el partit ha mort progressivament. El Barça encadena 21 partits de Lliga sense perdre, sentencia la Reial a la zona de ningú i fa un pas més per ser campió. Ara només 6 punts separen Messi i companyia d'un títol que ha d'arribar el més aviat possible.