Si una cosa queda clara al llarg del sumari del cas Barçagate, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, és que Jaume Masferrer va ser l'ideòleg i director de tota la trama per blanquejar la imatge de Josep Maria Bartomeu a partir de comptes fake de Twitter. També va idear com pagar-ho a través del club i que no es notés.

A través de les diferents declaracions amb treballadors, tant del club com de les empreses contractades, i de l'anàlisi dels comptes bancaris on es feien els pagaments, els Mossos d'Esquadra detecten els "comptes pont" i un altre possible delicte: el fiscal, perquè en moltes de les factures no es declarava ni pagava IVA.

Qui posa sobre la pista els investigadors és Victor Vallès, un extreballador d'I3 Ventures que explica des del principi com es fa l'encàrrec. L'empresa tenia només quatre treballadors i projectes puntuals. El 2017 arriba l'encàrrec del Barça. És l'únic projecte amb el qual treballen i que permet la viabilitat de l'empresa. S'amplia la plantilla de 4 a 10 treballadors. I es dona l'ordre que tota la feina es farà des de Barcelona, tot i que puntualment poden intervenir les empreses de l'Amèrica Llatina, concretament les empreses Big Data, NSG Chile i Tantrasoft.

"En alguns casos no tenien més ingressos que els pagaments del FC Barcelona i, en altres, pràcticament tots els ingressos procedien del FCB", diu l'informe dels Mossos. "Després de rebre els diners del Barça, aquests diners es traspassaven al compte d'I3 Ventures, la qual cosa manifesta un comportament anomenat compte pont, que funcionaria com a tallafocs per dificultar la identificació del beneficiari real dels diners i ocultar que els pagaments anaven a I3 Ventures", conclouen. 

Per tant, el Barça pagava a uns comptes d'unes empreses a l'estranger que després feien la transferència a un compte d'I3 Ventures. L'apoderat de tots els comptes era Rodrigo Martín Ziegner, el mateix que firma el primer contracte amb el Barça. 

Als Mossos els grinyola tot quan, després de la declaració de l'extreballador, en la qual assegura que les feines es feien des de l'empresa de Barcelona, el Barça acaba pagant a empreses de fora. En total, el compte d'I3 Ventures va rebre dels comptes de les altres empreses 1.114.627,11 euros, segons han pogut comprovar els investigadors. Després, d'aquest compte es retiren 51.452 euros, sempre per finestreta, en efectiu, i en quantitats de 1.000 o 1.500 euros.

La policia creu que hi ha prou indicis per imputar un delicte de frau fiscal, perquè les factures abonades a les empreses estrangeres no portaven l'IVA afegit i només constava l'IVA a les factures d'I3 Ventures.

Els investigadors conclouen que "hi ha un principi de caixa única i que s'estaria fent servir un grup empresarial fictici, fraccionant un sol encàrrec en diferents contractes i factures, quan el proveïdor del servei és un de sol i s'actua sota una estructura simulada".

De fet, quan els Mossos comproven les adreces de les presumptes empreses, es troben amb cases o descampats on no hi consta cap seu. Com la d'IT Uruguay, situada en un descampat on només hi ha una autocaravana atrotinada.

"Els directius que eren membres de la comissió d'adjudicacions mai van rebre aquests contractes, al comitè de compliance mai es van analitzar aquests proveïdors. En conclusió, tota la contractació va ser ocultada a la junta directiva i a tots els organismes de control del club". 

Amagar dades a la directiva

Entre les maniobres de Masferrer per ocultar les operacions al club hi ha un nou sistema de validació per uns suposats contractes confidencials. Ho explica a la policia l'ex-directora financera Montserrat Font. Font acusa directament Romà Gómez Ponti d'idear un sistema paral·lel per evitar mecanismes de control del club.

Tots els directius a qui els Mossos d'Esquadra interroguen acaben negant que tinguessin cap coneixement d'aquests contractes i fins i tot apunten que l'auditoria que es va fer, justament per aclarir internament el cas, no deia tota la veritat.