
La tecnologia aplicada al món de l'esport també genera canvis importants al món del tennis. I és que ara les càmeres han agafat un paper protagonista, confirmant al Barcelona Open Banc Sabadell 2025 que els jutges de línia s'han quedat sense feina. I tot és perquè ja s'aplica el sistema ELC Live a tots els terrenys, inclosos els de terra batuda, ja aquest 2025.
Final dels jutges de línia al tennis
Fa uns anys que l'arbitratge electrònic començava a treure el cap al món del tennis. Després de la pandèmia es va començar a aplicar aquesta tecnologia a alguns tornejos de pista ràpida en els quals no hi havia cap rastre del bot de la pilota respecte a la línia de servei i a les línies de fons. Per això, de mica en mica els avenços tecnològics han anat prenent el protagonisme a l'envejable i complicadíssima feina dels jutges de línia.

Amb una capacitat de visió privilegiada, aquesta professió tan específica ha acabat perdent el sentit per culpa de la tecnologia. I aquest 2025 ja s'ha implantat a la totalitat dels tornejos del calendari del tennis, inclosos els de terra batuda, que han resistit fins al final.
"El nostre esport mereix l'arbitratge més precís i estem encantats de poder oferir-lo a tot el circuit a partir del 2025", va explicar l'ATP. I també va apuntar que aquesta nova tecnologia "aportarà un detallat seguiment de jugadors i pilotes al circuit, oferint una quantitat de dades sense precedents per a l'anàlisi del rendiment de jugadors i el desenvolupament de noves estadístiques a l'esport en col·laboració amb Tennis Data Innovations (TDI)".

14 càmeres per controlar els límits de la pista
A hores d'ara el número de persones dins de la pista disminueix considerablement i la discussió sobre si la pilota havia entrat o sortit, una de les polèmiques més especials i genuïnes dels partits obre terra batuda, ha acabat de manera definitiva. Al Barcelona Open Banc Sabadell ja no es veuen jugadors assenyalant la marca on ha botat de la pilota, ja que la tecnologia ara és qui mana.
Al torneig barceloní s'han vist les primeres càmeres situades als laterals, al fons de la pista i a les parts més elevades. Per exemple, són un total de 16 les que hi ha a la pista Rafa Nadal, que enfoquen cap a aquestes línies que sempre han generat discussió, però també n'hi ha de més generals.

A les pistes barcelonines, com també a la resta de tornejos del tennis professional, encara es manté el jutge de cadira, l'únic àrbitre present des de la seva alçada posició. A més, encara es mantenen sis recullpilotes, que ajuden a fer el partit més àgil. Però no cantem victòria perquè encara veurem com d'aquí cinc o deu anys diversos robots apareixeran per quedar-se amb la feina dels nens que tenen l'oportunitat de participar en el torneig.