Anglaterra ja està en quarts de final després de remuntar un partit davant d'Eslovàquia (2-1) en el qual Jude Bellingham s'ha alineat amb l'èpica per empatar en el minut 95' el gol inicial de Schranz. Ja en la pròrroga, Harry Kane ha estat l'autor del gol de la remuntada. D'aquesta forma, la selecció de Gareth Southgate segella la seva classificació per a quarts de final, però continua deixant dubtes sobre les seves aspiracions.

L'Eslovàquia de Francesco Calzona marxa del torneig donant una gran imatge i obligant Anglaterra a patir durant gran part del partit. Ara, els anglesos tindran la seva següent prova de foc dissabte a les 18:00 h, quan jugarà contra una Suïssa que ja esperava a quarts de final després d'eliminar Itàlia, la vigent campiona de l'Eurocopa.

Eslovàquia Anglaterra / Foto: EFE
Bellingham, protagonista de l'Anglaterra - Eslovàquia / Foto: EFE

Bufetada de realitat per a Anglaterra en la primera part

Si l'equip de Gareth Southgate pensava que Eslovàquia seria rival fàcil, estaven molt equivocats. Amb només tres minuts van tenir prou els eslovacs per crear perill: un error de Trippier forçava Géhi a resoldre l'error del seu company i arribava tard a la disputa amb Strelec. Groga per al central anglès del Crystal Palace, que es perdrà el pròxim partit, i primer avís dels repre al cap del mateix Strelec, que no va aconseguir rematar còmodament el centre de Duda. S'encoratjava l'equip de Francesco Calzona i avisava Anglaterra que no estaven a vuitens per casualitat.

Haraslin tornava boja a la defensa anglesa amb la seva verticalitat i l'extrem de l'Sparta Praha veia com Pickford, amb el rovell dels dits, li negava el primer gol. Bufetada de realitat per a una Anglaterra que pretenia respondre ràpidament amb una jugada entre Mainoo i Saka que el jugador de l'Arsenal no va acabar de definir bé. Tanmateix, en aquest correcarrers no hi ha ningú millor que Eslovàquia i Duda, amb una sola passada, trencava la defensa anglesa per deixar novament a Haraslin en un mà a mà davant del porter de l'Everton.

Ivan Schranz gol Anglaterra Eslovàquia / Foto: EFE
Ivan Schranz va marcar el gol d'Eslovàquia / Foto: EFE

El ritme del partit era altíssim i Southgate sortia de la banqueta per demanar-li al seu equip de pressionar més amunt. Però va ser pitjor el remei que la malaltia. Anglaterra va caure per complet en la trampa de Calzona: el partit es trencava a favor dels eslovacs i Schranz aprofitava una gran passada de Strelec per enviar la pilota al fons de la xarxa anglesa. Eslovàquia colpejava primer i Southgate no era capaç de donar les solucions que Bellingham, assumint tota la responsabilitat ofensiva, va provar de buscar pel seu compte. Anglaterra era a la lona i el compte ja havia començat.

Anglaterra s'aferra a l'èpica per mantenir vives les seves il·lusions

Els anglesos van aprendre la lliçó i l'amenaça de veure com es trencava el seu somni de conquerir una Eurocopa els feia reaccionar després del pas per vestidors. De fet, Foden marcava l'empat al 49', però el VAR l'anul·laria per fora de joc del jugador del Manchester City. Despertaven els lleons i Kane tornava a tenir una oportunitat clara al 51' que rebutjaria la defensa eslovaca. Anglaterra havia fet un pas al capdavant, però havia de calmar els seus nervis abans que juguessin en contra seu: Walker i Stones no s'entenien i deixaven una pilota morta que Strelec va estar a punt d'aprofitar amb un xut des del centre del camp.

Ara era Eslovàquia qui patia i resistia les ofensives angleses. Calzona manava els seus enrere i es tancaven al seu propi camp, deixant Anglaterra portar la iniciativa del partit, a l'espera de poder armar algun contraatac ràpid. Kane avisava amb un cop de cap, però la més clara se la va fabricar Declan Rice amb un xut des de la frontal que es va acabar estavellant al pal. Els lleons s'encomanaven a l'èpica, però ni els desbordaments de Saka, ni els centres de Palmer, ni l'instint de Kane no estaven sent suficients per tombar la muralla eslovaca construïda per Calzona i defensada per un immens Dúbravka.

Bellingham xilena Anglaterra Eslovàquia / Foto: EFE
Bellingham marcava l'empat amb una xilena al minut 95' / Foto: EFE

S'afegien 6 minuts i Bellingham, discret durant tot el partit, però que aquesta temporada ja ha tingut temps de fer un màster en remuntades amb el Reial Madrid, apareixia en el moment més indicat. Era el minut 95' quan el '10' d'Anglaterra emergia entre els defenses eslovacs per assestar una urpada en forma de xilena i posar les taules al marcador. L'àrbitre assenyalava el final del partit i els anglesos tindrien mitja hora més per capgirar el marcador.

Kane va sentenciar en els primers instants de la pròrroga

Eslovàquia estava ferida i els lleons van saber veure-ho. La rajada es deslligava cap a la porteria contrària i Kane només va necessitar un minut per capgirar el marcador. El capità aprofitava una prolongació de Toney al segon pal per rematar de cap al fons de la xarxa i posar el 2-1. Eslovàquia, tirant més de cor que de cap, va intentar reposar-se al gol matiner i Pekarík va estar a punt de silenciar el rugit anglès amb una rematada sota pals que li va marxar directament fora.

Kane celebra gol Anglaterra Eslovàquia / Foto: EFE
Kane celebra la remuntada d'Anglaterra / Foto: EFE

Poc més succeiria en una pròrroga on Southgate i Calzona es van intercanviar els papers: l'anglès es rearmava defensivament, mentre que l'italià manava els seus a dalt. Els futbolistes, castigats pel gran desgast del partit, no van poder continuar amb el ritme frenètic que s'havia imposat en gran part del matx. Eslovàquia ho va intentar fins al final i va morir a l'àrea rival, però no va ser suficient per tombar totes les il·lusions angleses de, per fi, poder 'portar a casa' algun trofeu.

De moment, Anglaterra ja està a quarts de final i han d'aprendre la lliçó: no s'han de confiar davant de ningú. I és que malgrat l'abundant talent que tenen els seus jugadors, la pregunta de fins on pot arribar aquesta selecció segueix en l'aire. Sens dubte, aquest partit no li fa cap favor a Southgate, que segueix al punt de mira i té la seva següent prova dissabte a les 18:00 h davant de Suïssa, que ja espera en quarts de final després d'eliminar la vigent campiona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!