Que significat amaga el braçalet One Love, adornat amb colors arc de Sant Martí, del Mundial de Qatar el 2022? Per què Manuel Neuer, capità d'Alemanya, va protagonitzar una breu polèmica abans del partit contra el Japó? I què hi ha d'aquest altre braçalet, completament negre, amb un altre missatge? Et posem al dia de tot aquest assumpte que, a poc a poc, està agafant gairebé el mateix protagonisme que els propis partits del Mundial 2022.

🗓️ Calendari del Mundial de Qatar 2022 en PDF amb tots els partits, dates i horaris
 

El braçalet One Love: origen i significat

Els braçalets amb el missatge d'One Love formen part d'una campanya per promocionar la inclusió i enviar un missatge contra qualsevol mena de discriminació. Qui va iniciar aquesta campanya? La Federació Neerlandesa de Futbol el 2020. És la mateixa Federació Neerlandesa la que t'ofereix el significat del braçalet One Love: "tant el seu missatge com el seu disseny de cor amb un esquema d'arc de Sant Martí simbolitza l'orgull de tots per la seva herència, raça, identitat de gènere i orientació sexual."

Països Baixos va rebre el suport d'unes altres 9 seleccions europees que es van comprometre a portar el braçalet en partits internacionals previstos per al 2022. En concret, els capitans dels Països Baixos, Anglaterra, Gal·les, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Noruega, Suècia i Suïssa portarien el braçalet d'One Love durant les trobades internacionals. I entre les esmentades trobades tenim tant els partits de Lliga de Nacions de la UEFA com el Mundial de Qatar 2022 de la FIFA. I és precisament a la Copa del Món on comencen els problemes i les polèmiques, com la recent amb Manuel Neuer, porter de la selecció d'Alemanya.

Manuel Neuer no porta el braçalet One Love: no hi haurà targeta groga
 

Polèmiques entre el Mundial 2022 i el braçalet One Love

Les lleis de Qatar penalitzen tant les relacions entre persones d'un mateix sexe com la seva promoció. "A Qatar no tots els aficionats són benvinguts", va declarar Khalid Salman, ambaixador del mundial, a començaments del mes de novembre. Però aquesta és només la punta d'iceberg de Qatar: discriminació cap a les dones, cap a immigrants... Si has estat una mica apartat del món del futbol, entendràs ara per què es va originar tanta polèmica quan es va anunciar Qatar com amfitriona del Mundial de Futbol 2022.

Tornant a la situació de l'amor lliure amb Qatar, si els 10 capitans de les seleccions europees adscrites a la iniciativa de la Federació Neerlandesa acabaven portant el braçalet d'One Love durant els partits del Mundial, s'exposaven a ser sancionats (per exemple, Neuer dimecres 23 de novembre va estar a punt de ser amonestat amb targeta groga perquè volia dur el braçalet). Com a resultat, abans que comencés el torneig, 7 associacions de futbol van llançar un comunicat protestant sobre la situació i explicant que no podien arriscar-se que els seus futbolistes fossin sancionats. Així que la iniciativa One Love moria abans de néixer.

"Estàvem disposats a pagar les multes que normalment s'aplicarien a les infraccions sobre l'uniforme", es podia llegir en el comunicat. "No obstant això, no podem posar els nostres jugadors en situació on puguin ser amonestats i fins i tot obligats a abandonar el terreny de joc". A més, en aquest comunicat, les seleccions implicades (Gal·les, Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, els Països Baixos i Suïssa) van explicar que van informar la FIFA el setembre que s'inscrivien al Mundial amb el braçalet One Love, però no havien rebut cap resposta.

Neuer lluint el braçalet One Love / Foto: Christian Charisius

Braçalet One Love vs. braçalet No Discrimination: diferències entre distintius

Els capitans implicats en el gest inicial de portar el braçalet d'One Love durant el Mundial 2022 volien precisament mostrar-ho en els partits a tall de protesta contra l'actitud de Qatar cap a les relacions entre persones del mateix sexe. Encara que al final les seves seleccions han preferit no arriscar-se amb aquest tema, en el moment de la redacció d'aquest article explicatiu hi ha hagut dos intents de portar el braçalet One Love.

El primer intent va tenir lloc abans del partit entre Anglaterra i l'Iran. El capità anglès, Harry Kane, havia expressat la seva intenció de portar el braçalet d'arc de Sant Martí per mostrar-se a favor de la comunitat LGTBIQ+, però finalment va sortir amb un braçalet negre totalment diferent. Més endavant, la seva selecció va comunicar que no s'havia volgut posar en perill de sanció Kane.

I d'on ve aquest altre braçalet negre amb un altre missatge: No Discrimination, és a dir "Sense discriminació"? Aquests braçalets formen part d'una campanya que ha iniciat la mateixa FIFA també per difondre la igualtat. Inicialment, el pla era que els capitans portessin el braçalet negre a partir dels quarts de final del torneig, però finalment, a causa de la insistència de Kane per portar el distintiu d'One Love, s'ha decidit que aquest braçalet negre, que també difon la igualtat, però que sembla haver nascut per silenciar la campanya One Love, pot ser portat durant tot el torneig, fase de grups inclosa.

El segon intent de portar el braçalet One Love va passar el dimecres 23 de novembre quan el capità d'Alemanya, Manuel Neuer, va declarar obertament que pensava portar el distintiu One Love independentment de les conseqüències. No obstant això, tot just començar el partit, els aficionats van poder veure que Neuer portava el braçalet No Discrimination, l'oficial de la FIFA. Això sí: la selecció d'Alemanya, abans de començar el partit, va realitzar un gest de protesta davant de la censura de la FIFA sobre això. En concret, els futbolistes es van tapar les boques amb les mans per voler dir "no ens deixen expressar lliurement".