El fins avui conegut com a estadi Ramón de Carranza de Cadis és un dels més mítics del futbol espanyol. En la seva gespa va brillar, per exemple, el mític Mágico González, a més de ser la seu d'uns dels tornejos estiuencs més famosos, el també anomenat Carranza.

Tot procedeix d'una llei aprovada pel Parlament d'Andalusia el 2017 que ampliava a escala autonòmica la Llei de la Memòria Històrica de 2007. Al seu article 32, el parlament andalús ordenava la retirada o eliminació de tots aquells elements "adossats a edificis públics o situats en la via pública" que siguin "contraris a la Memòria Democràtica d'Andalusia", entenent per tal, aquells "realitzats en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu del cop militar de 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar al règim dictatorial".

Vista aèria de l'estadi del Cadis / Wikimedia Commons / Joselulobato13

Ramón de Carranza, alcalde franquista

Amb la nova llei va tornar al primer pla una demanda històrica d'una part de l'afició del Cadis, la de canviar el nom del seu estadi, ja que Ramón de Carranza y Fernández de la Reguera va ser un polític que va ocupar l'alcaldia de Cadis en dues etapes: entre 1927 i 1931, sent nomenat durant la dictadura de Primo de Rivera, i de 1936 a 1937. Carranza, a més, va formar part dels revoltats del cop d'Estat del 18 de juliol i va participar en la repressió. El 1955, el seu fill José León de Carranza, també alcalde franquista de la ciutat, va decidir batejar el nou estadi del club de futbol amb el nom del seu pare.

Sota aquesta premissa, i amb la llei andalusa sota el braç, José María González Santos, Kichi, alcalde de Cadis per Podemos, va acollir de bon grat la petició de canviar el nom del camp, iniciant un enorme debat en tota la ciutat. Va sorgir la Plataforma Estadio Carranza, contrària al canvi, mentre que els partits de l'oposició van aprofitar la situació per carregar contra l'alcalde.

L'Ajuntament, però, no es va espantar i va ordenar el canvi de nom en considerar que incomplia les lleis de Memòria Històrica i de Memòria Democràtica, en prendre el nom d'"un personatge que va participar en el cop d'Estat del 1936, que va estar estretament vinculat a la dictadura franquista i va contribuir activament en la política de depuració que va dur a terme el règim a Cadis".

José María González Santos, Kichi, alcalde de Cadis / Wikimedia Commons / Serginho78

De Ramón de Carranza a Nuevo Mirandilla

Finalment, i després de passar tots els tràmits legals, es va poder dur a terme la votació, que va haver de ser anul·lada pel descobriment de multitud d'irregularitats. Es va descobrir que diverses persones van intentar votar diverses vegades i fins i tot es van fer servir dades de persones mortes. A més, hi va haver un atac massiu de bots que van generar vots automàticament.

El consistori, doncs, va haver de blindar la votació amb més mesures de seguretat i tornar a convocar-la. Entre les candidates: "Ciudad de Cádiz", "la Pepa", "Gades", "Bahía de Cádiz", "Gadir", "Nuevo Mirandilla", "Tacita de Plata" i "De la Laguna".

L'opció guanyadora ha estat estadi Nuevo Mirandilla. El seu nom procedeix del Mirandilla, estadi de la ciutat de 1933 a 1955 i en el qual jugava el club Mirandilla, que el 1936 va passar a dir-se Cádiz FC.

 

Imatge principal: L'estadi Nuevo Mirandilla, ple d'aficionats abans de l'inici d'un partit / Wikimedia Commons / Joselulobato13