A la Lliga Santander li queden tres jornades per abaixar el teló de la temporada 2022/23, però el Girona i l'Espanyol encara no han dit l'última paraula: els gironins busquen classificar-se per jugar competicions europees, mentre que els blanc-i-blaus es troben en zona de descens i competiran fins al final per tal de salvar la categoria i continuar a la primera divisió.

Ara mateix, el Girona es troba a la 8a posició amb 48 punts, a dos de l'Athletic Club, que és l'equip que està dins la posició que dona accés a disputar la Conference League la temporada vinent. També està molt ajustada la zona baixa de la taula, amb diversos equips que es juguen la vida, com és el cas de l'Espanyol. Els pericos són penúltims amb 34 punts, a un del Valladolid, antepenúltim, i del Getafe, el rival a batre, tot i que hi ha altres clubs que no es poden relaxar. Queden 9 punts en joc i tot és possible.

Els jugadors de l'Espanyol i el Girona intenten rematar en un córner a Montilivi / Foto: EFE

Les 3 finals que li queden a l'Espanyol

De mica en mica, l'Espanyol s'ha complicat la vida i, ara mateix, no depèn d'ell mateix per salvar la categoria. Malgrat tot, els pericos encara tenen opcions i, el triomf al camp del Rayo Vallecano, el segon amb Luis Garcia a la banqueta, dona esperança als blanc-i-blaus. Aquest és el calendari que li queda:

  • Jornada 36: Espanyol - Atlètic de Madrid (dimecres 24 de maig a les 22.00 hores)
  • Jornada 37: València - Espanyol (diumenge 28 de maig a les 19.00 hores)
  • Jornada 38: Espanyol - Almeria (diumenge 4 de juny a les 19.00 hores)

L'Espanyol rebrà l'Atlètic de Madrid en la jornada intersetmanal a Cornellà, en el primer partit a casa des dels incidents en el derbi contra el Barça. Després, els blanc-i-blaus disputaran un partit d'alt voltatge a Mestalla, davant un València necessitat de punts, que podria arribar al duel amb possibilitats de descendir. I, finalment, els pericos tancaran la Lliga a casa, rebent l'Almeria, que s'ha situat amb 39 punts, però en cas que no puntuï en els pròxims partits, podria arribar al RCDE Stadium amb l'obligació de guanyar.

Sergi Darder i Nico Melamed s'abracen després de marcar al camp del Rayo / Foto: EFE

L'Espanyol va començar la temporada amb Diego Martínez a la banqueta, però la irregularitat va fer que Luis Garcia arribés al RCDE Stadium a mitjans d'abril. Els blanc-i-blaus van encadenar vuit partits sense conèixer la victòria a la segona volta (amb només un empat, la resta, derrotes), que el van condemnar al descens. L'última vegada que els blanc-i-blaus van baixar a segona divisió va ser al curs 2019/20, precisament, l'últim que van disputar competicions europees. Tot i això, l'any següent van aconseguir l'ascens. Ara mateix, no hi ha cap club català a segona i, l'únic que hi podria ascendir és el Barça Atlètic.

El Girona està a dos punts d'Europa

El gran objectiu del Girona, per aquesta temporada, era salvar la categoria: era un recent ascendit, però no s'ha arronsat i ha firmat actuacions espectaculars, fent-se fort a Montilivi i puntuant al Santiago Bernabéu i al Camp Nou. Míchel Sánchez ha guiat els gironins en la seva tercera aventura a la primera divisió, i més que complir el principal objectiu, estan a un pas de fer història. Tot i el càstig excessiu que van rebre davant el Vila-real, queden tres partits de Lliga i els catalans encara tenen opcions reals d'acabar a la 7a posició que els portaria a jugar competicions europees per primera vegada. Aquest és el calendari del Girona:

  • Jornada 36: Celta de Vigo - Girona (dimarts 23 de maig a les 19.30 hores)
  • Jornada 37: Girona - Betis (diumenge 28 de maig a les 19.00 hores)
  • Jornada 38: Osasuna - Girona (diumenge 4 de juny a les 19.00 hores)

A diferència de l'Espanyol, els gironins no tenen la pressió afegida d'haver de guanyar si o sí. Els gironins ja han certificat la permanència i es troben a només dos punts d'Europa. En la jornada intersetmanal, el conjunt gironí es desplaçarà fins a Balaídos per enfrontar-se a un Celta que es troba més a prop del descens que d'Europa, però amb un gruix de punts importants respecte de la zona de descens. Però, llavors, el Girona s'enfronta a dos rivals directes: al Betis, en el darrer partit del curs a Montilivi, i a l'Osasuna, a domicili.

David López celebra el gol davant el Vila-real amb els seus companys / Foto: Girona FC

En cas de classificar-se per la Conference League, el Girona es convertiria en el 4t equip català de la història en disputar competicions europees. A banda del Barça, l'Espanyol ha competit a Europa en diverses etapes, fins i tot va arribar a la final de l'Europa League en dues ocasions (1987/88 i 2006/07), però malauradament les va perdre, contra el Bayer Leverkusen i el Sevilla. A més, el Sabadell va disputar la Copa de Feries la temporada 1969/70, caient a la primera ronda.

Amb Míchel Sánchez a la banqueta, i havent disputat només tres cursos a la màxima categoria del futbol espanyol, el Girona es podria col·locar entre els escollits per jugar la tercera edició de la Conference League. De fet, el tècnic madrileny té a l'abast firmar la millor classificació dels gironins a primera. El rècord és de l'any del debut, que van quedar desens amb 51 punts.