El món de l'esport té grans històries i la d'Albert Cogul és una d'aquestes que és d'admirar. El català ha culminat un nou objectiu després d'arribar al camp base de l'Everest. Però és que és el primer europeu amb paraplegia en aconseguir-ho, després del suport de la Fundació Sportium i liderada i organitzada pel CIM Project (Club Inclusiu de Muntanya Project), un centre inclusiu de muntanya que dirigeix ​​la Dra. Mayte Serrat.

Un gran equip per al projecte d'Albert Cogul

"Agraeixo a la Fundació Sportium que hagi comptat sempre amb mi quan els he plantejat un repte. Ho hem aconseguit, som els primers d'Espanya i probablement del món en arribar fins aquí amb una cadira Joëlette", diu un exultant Albert Cogul després d'aconseguir arribar al punt que estava marcat. "Representa un avenç significatiu a la inclusió de persones amb mobilitat reduïda en activitats d'alta muntanya i un missatge d'esperança per als que enfronten reptes similars", afegeix la Fundació Sportium.

Cogul ha tingut l'ajuda de 18 voluntaris que han estat al seu costat en tot moment. Entre ells han estat acompanyant-lo els seus dos fills, metges, un Mosso d'Esquadra, un bomber, fisioterapeutes i estudiants d'INEF i Psicologia. Tot això, també amb l'ajuda de guies i portadors locals.

Albert Cogul Everest / Foto: Fundación Sportium
Albert Cogul i el seu equip celebrant l'arribada al camp base de l'Everest / Foto: Fundación Sportium

Un nou repte assolit per Albert Cogul

Aquest viatge va començar el passat 1 de novembre amb sortida des de Barcelona. Van ser més de 60 hores de transport, vols i camins de muntanya fins arribar a Lukla, població del Nepal a poc més de 50 quilòmetres del camp base de l'Everest. Un llarg viatge que ha tingut una gran recompensa.

Han estat set etapes dividides en nou dies i amb molt esforç físic. Un total de més de 30 hores de trekking perquè el CIM Project arribés al destí, el camp base de l'Everest situat a 5.364 metres d'alçada. L'arribada definitiva va ser el passat 12 de novembre, un dia que serà recordat per aquesta fita aconseguida per Albert Cogul.

Albert Cogul Everest / Foto: Fundación Sportium
Albert Cogul, camí del camp base de l'Everest / Foto: Fundación Sportium

Però aquest no estat l'únic repte que s'ha proposat Cogul, ja que des que al 2016 es quedés paraplègic després de patir un accident de parapent, s'ha proposat molts objectius que ha anat assolint. A banda de pujar al podi a la Copa d'Espanya d'esquí alpí adaptat del 2022, amb medalles de bronze als Campionats d'Espanya de Sitwake al 2022 i al 2024, al 2021 va creuar l'Atlàntic en veler durant 21 dies i al 2023 va ser el primer paraplègic en fer els 1.500 km del Camí de Sant Jaume en bicicleta adaptada des de Barcelona en solitari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!