El Comitè Olímpic de Catalunya (COC) ha presentat avui la carta que enviarà a Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacional (COI), per sol·licitar l'adhesió si guanya el sí al referèndum del pròxim 1 d'octubre. Gerard Figueras, secretari general de l'Esport, i Gerard Esteva, president del COC, han signat el text amb què pretenen assolir un reconeixement internacional.
En tres pàgines, les dues institucions exposen la tradició olímpica de Catalunya, expliquen l'actual situació política i el "desig" d'estar presents en competicions internacionals. "En el cas que esdevinguem un Estat, ho tenim tot llest perquè l’esport català sigui internacional. El Comitè Olímpic de Catalunya és un organisme privat que va en consonància amb el Govern i tota l’estructura administrativa pública. La Generalitat disposa del 95% de les estructures públiques per desenvolupar correctament l’esport en un país. Està tot llest per estar homologats en molt poc temps", ha assegurat Figueras.
Esteva ha volgut negar qualsevol pressió als atletes perquè es decantin per una bandera o una altra. "Hem de ser més respectuosos amb els esportistes. Hi ha l'opció de tenir la doble nacionalitat. Això en l’esport internacional funciona així: els esportistes hauran de decidir, sense pressions, amb qui competeixen. Creiem que un Estat independent beneficia l’esport català i tenim molts estudis que fonamenten aquesta idea. Aquí cadascú ha de ser lliure d’elegir entre les dues opcions", ha dit el president del COC abans d'assegurar que amb una Catalunya independent "també guanya l'Estat espanyol perquè participaran més atletes als Jocs Olímpics i guanyaran més medalles".
A més, Esteva ha remarcat que no són els esportistes a qui els pertoca posicionar-se sobre la petició d'entrada al COI: "Aquest document no és un manifest i no s'ha demanat als esportistes que s'hi adhereixin".
L'acte d'aquesta tarda, celebrat al Museu i Centre d'Estudis de l'Esport, ha servit per recordar que el mes de març de l'any 1991, el Comitè Olímpic de Catalunya ja va adreçar-se al COI per demanar formalment el seu reconeixement. Una petició que tenia l'objectiu de participar amb una delegació catalana en els Jocs Olímpics del 1992 que van celebrar-se a Barcelona.