El coquet Panasonic Stadium serà aquest divendres l'escenari en el qual començarà la J1 League 2025, la nova edició de la lliga japonesa. I ho farà amb l'espectacular derbi d'Osaka, entre el Gamba Osaka i el Cerezo Osaka, un partit sempre espectacular en el qual Catalunya estarà molt ben representada.
D'una banda, amb l'entrenador del Gamba, Dani Poyatos, que va aterrar a Osaka el 2022, després de passar pel juvenil de l'Espanyol i el del Reial Madrid, a més de per Bahrain (selecció juvenil), Israel (Maccabi de Tel-Aviv), Grècia (Panathinaikos) i el Japó (Tokushima Vortis). I en el Cerezo apareix la figura de Niko Takahashi, lateral nascut a Barcelona de mare japonesa i pare argentí format a les categories inferiors del Barça i que en aquest mercat d'hivern ha fitxat pel club del sakura. Takahashi va començar defensant els colors d'Espanya, en categoria sub-16, però després va optar per jugar amb el Japó, on han posat moltes esperances en ell.
Cerezo-Gamba, el derbi que escalfa Osaka
El derbi d'Osaka, amb més de 30 anys d'història, és un dels més calents del Japó. D'una banda, hi partipa l'històric Cerezo Osaka, un dels 8 clubs creadors de la primera lliga japonesa, encara sense ser professional. El club es va fundar el 1957 sota el nom de Yanmar Diesel, una companyia de camions. El 1991, amb el naixement de la J.League i l'arribada del professionalisme, el club va passar a dir-se Cerezo Osaka, en homenatge al sakura, la flor del cirerer, tan mística al Japó. El Cerezo Osaka representa a la ciutat d'Osaka i a Sakai, al sud de la Prefatura d'Osaka.
D'altra banda, el Gamba Osaka es va fundar el 1980, sota el nom de Matsushita Electric (avui dia Panasonic), aprofitant la plaça que va quedar vacant per la dissolució de l'equip reserva del Yanmar Diesel. El 1991 va canviar el seu nom a Gamba Osaka, una denominació que pot portar a confusió, ja que "gamba" té un doble sentit, però en cap cas no fa referència al crustaci. Prové de l'italià gamba, que significa "cama", així com del terme japonès ganbaru, el significat del qual és "fer el treball el millor possible, donar el millor d'un mateix." A diferència del Cerezo, el Gamba representa al nord de la Prefatura d'Osaka, on s'acumula la seva afició. Els derbis d'Osaka sempre han estat populars, encara que no van generar la tensió típica dels derbis fins al començament del segle XXI, quan uns aldarulls a la grada durant un partit ho van transformar tot.
L'objectiu, desbancar el Vissel Kobe
La J1 League arrenca amb el gran al·licient de saber si algun club serà capaç d'enderrocar el Vissel Kobe, guanyador de les 2 últimes edicions de la competició. Els ushi s'han reforçat amb jugadors de nivell, com el central brasiler Caetano, a més de disposar d'estrelles amb la qualitat de Yoshinori Muto o Matheus Thuler.
Les possibles alternatives a desbancar el Vissel Kobe, al Japó, sempre són una incògnita, ja que l'habitual és que sorgeixin noves potències. En les últimes 10 temporades, des que el campionat es denomina J1 League, hi ha hagut 6 campions diferents. Cap d'ells, a més, ha estat l'Urawa Red Diamonds, que en aquest mateix període ha guanyat 2 Lligues de Campions asiàtiques, ampliant el ventall de potències japoneses. Sobre el paper, els 2 equips amb més opcions d'arrabassar-li el tricampionat al Vissel Kobe són el Yokohama Marinos, campió el 2022 i que disposa d'Anderson Lopes, pitxitxi les 2 últimes temporades; i el Sanfrecce Hiroshima, l'equip més regular els últims anys, sempre a la zona alta de la classificació, i que ha fitxat Hayao Kawabe, a canvi de 3,5 milions, migcampista de molt nivell que torna al Japó després de jugar a Suïssa, Anglaterra i Bèlgica. 幸運を! [Molta sort!].