Avui entrevistem una persona que, pel nom, segurament no la deveu conèixer molt, però sí que està dirigint una empresa que fa un producte que segur que utilitzeu. I segurament esteu utilitzant el seu producte de la seva marca concreta. És el director general de l’empresa de carcasses per a mòbil Phonecases3D, Chris Nyborg.

Aquesta entrevista, senyor Nyborg, jo l'hi puc fer en català, malgrat que vostè és noruec. Com és això?
Primer de tot, m'agrada molt aprendre idiomes. I m'agrada molt Barcelona, tinc curiositat pels idiomes i tampoc no tinc més remei, perquè els meus sogres són d'Olot. Amb uns sogres d'Olot, aprendre el català és una cosa quasi natural.

Quan va tenir el seu primer contacte amb Catalunya i amb el català?
L’any 92, vaig veure, des de Noruega, el Dream Team de Johan Cruyff. I vaig dir, ja està, aquest és el meu equip.  Era l’equip que volia estimar tota la meva vida. I des d’aleshores me'n vaig enamorar i aquest ha estat el meu club. Soc molt fanàtic del Barça. I allà va començar l’interès. El 1994 vaig viure un any a Barcelona i em vaig prometre que hi tornaria. Els ho vaig prometre als meus amics, a la meva colla, al meu germà català i promesa feta, aquí estic.

Ara ets el director general de Phonecases3D, però tu vas entrar al món de la telefonia no precisament pels complements sinó pel de les telecomunicacions. Ets el cofundador de MÁSMovil. Com recordes aquella experiència?
Va ser una experiència molt bonica. Vam començar el 2005 amb el Meinrad Spenger, amb qui ens coneixíem de quan vam estudiar junts el 2000. Jo tenia clar que volia ser emprenedor i al final es va aplicar la meva idea. Ell, el Meinrad continua sent el cap allà. Jo vaig deixar l’empresa fa 10 anys. Sort que ens vam ajuntar perquè sense els dos —que som molt complementaris— allò no hauria sortit. Tothom deia que allò no era possible, que no tindríem cap possibilitat d’èxit. Vam deixar els nostres respectius treballs per fer un all-in amb MÁSMovil. Va ser molt dur perquè emprendre sempre ho és. Va estar a punt de fer fallida sis vegades, sis! I ara mira, s’han fusionat amb Orange Espanya i és l’operador més gran d’Espanya. N’estic molt orgullós.

Vaig marxar de MÁSmovil perquè soc emprenedor i no volia estar en una organització de 500 persones

Com és que el 2005 vau decidir arriscar-vos d’aquesta manera i plantar cara als gegants que hi havia aleshores amb telefonia mòbil?
Bona pregunta. Jo venia d’Ericsson. Havia estat a Suècia, Tailàndia, Portugal i, finalment, Ericsson Espanya. En aquests anys vaig veure que els operadors virtuals sense xarxa pròpia tenien molt èxit. Amb una estructura molt i molt fina, aquests operadors funcionaven molt bé a països com Noruega, Suècia, Finlàndia o Dinamarca. La Unió Europea va exigir a Espanya que els tres operadors del moment obrissin la xarxa a operadors virtuals de mòbil. I en aquell punt vaig pensar: “Houston, aquí hi ha oportunitat de negoci”. Era un mercat molt gran i només hi havia tres operadors amb, per cert, els preus més alts del mercat europeu. Tenien els preus més alts que Noruega, que Dinamarca, fins i tot més cars que Suïssa. No tenia cap mena de sentit.

És evident, doncs, que hi havia un nínxol molt clar de negoci perquè, si els preus eren tan alts, hi havia marge per oferir unes tarifes més competitives. Llavors, com és que va estar sis vegades a punt de fer fallida? I és més, com és que decidiu mantenir-vos?
Aguant, cal tenir molt aguant. Cal persistir i seguir endavant. S’intenta una cosa. Funciona? Sí? Endavant. No funciona? D’acord, ho oblidem, fem una altra cosa. I treballar i fer feina molt eficient per poder aguantar. Els inversors han de creure en tu una vegada i una altra i tu has de seguir creixent. Va haver-hi èpoques en què vam haver de fer fora un terç de la plantilla. I malgrat això vam haver de créixer perquè els inversors posessin més diners. I al final ho vam aconseguir.

I com és que passes de MÁSMovil a fundar una empresa de carcasses?
Vaig marxar de MÁSMovil el 2015 perquè jo soc emprenedor i no volia pertànyer a una organització de 500 persones ja consolidada i que guanyava diners. A mi m’agrada emprendre i va ser això el què vaig fer. Que fos amb les carcasses va ser una casualitat perquè jo tenia una petita empresa i vaig veure que aquí hi havia mercat. M’agrada el producte, però vaig veure que les empreses gegants de carcasses estan molt enfocades als seus propis dissenys. I nosaltres també tenim els nostres propis dissenys, però el nostre enfocament és treballar amb llicències oficials de clubs esportius, artistes o influencers. Això també ajuda a combatre la pirateria i els productes falsos.

Quan acaben la seva vida útil, les nostres carcasses s'han de llançar al contenidor marró, no al de plàstic

Us heu especialitzat en clubs esportius, però també hi ha una part no esportiva d’aquestes llicències oficials: vosaltres teniu l’exclusivitat per a carcasses dels productes Harry Potter o d’Alejandro Sanz. Els usuaris es volen identificar amb aquests noms.
Sí, i tenen molt èxit. Les mateixes marques ho publiquen i ho esmenten a les seves xarxes socials. Alguns clubs posen les nostres carcasses a la seva botiga oficial, a la seva web store, fins i tot amb descomptes per a fans més fidels.

I a més de clubs esportius o marques de personalitats també teniu dissenys amb eslògans de valors com el de salvar les balenes o el de no contaminar.
Sí i tot plegat ho pots personalitzar amb el teu nom. Les comandes venen de Suècia i bona part són amb material compostable. Les nostres carcasses són 100% ecològiques ja sigui perquè estan fetes amb aquest material o perquè les de plàstic, que encara en fem, les reciclem. Totes són sostenibles i certificades per la Unió Europea. Les compostables són fetes amb palla i blat de moro, és a dir, en el fons és menjar, es desfà i això és molt bo per al planeta.

És a dir que quan una carcassa vostra acaba la seva vida útil s’ha de llençar al contenidor de la brossa orgànica?
Efectivament. Al mateix contenidor que les restes de menjar, a l’orgànic, al contenidor marró.

Però encara hi ha molt plàstic.
Sí. Les persones que encara tenen carcasses de plàstic han de saber que les compostables donen la mateixa protecció al mòbil que el plàstic i, en canvi, són molt millors per al planeta. Nosaltres en tenim plàstic sobretot perquè tenim un efecte 3D que és brutal i que dona molta seguretat als clubs, ja que és la mateixa tecnologia que es fa servir per a targetes de crèdit o passaports. Ara bé, per aquests casos ens hem afegit al programa Plastic Offset de l’empresa Starboard. Amb els diners que recollim amb la venda de carcasses de plàstic, una part el destinem a aquest programa que recull plàstic de les platges per reciclar-lo.

Fa dos anys no hauria pogut assumir tenir la llicència oficial del Barça; ara sí

Teniu la llicència oficial de la major part dels clubs esportius importants.
Hem anat creixent com un trencaclosques, peça a peça. Primer hem començat amb clubs petits. De Noruega ja tenim quasi tots els clubs. De Suècia, la majoria. A poc a poc, hem anat aconseguint les del Betis, l’Athletic de Bilbao, que funcionen molt bé, Atlético de Madrid; tindrem les del Manchester City i les del Manchester United i ara, per fi, les del meu club.

La del Barça. Com ho heu aconseguit?
Fa dos o tres anys jo no podia demanar al Barça vendre les nostres carcasses, perquè no estàvem preparats. Però ara, com que hem tingut èxit primer amb els clubs petits i després amb els mitjans, hem pogut anar escalant l’estructura i ara tenim una solució superdigitalitzada. Ara sí, la vam poder oferir al club, que fins i tot les pot vendre a través dels seus canals, des de la web oficial del Barça o a les seves botigues a l’estadi. De moment ho podem fer sota demanda i amb versió personalitzada.


Per tant, tothom que ho vulgui ja pot demanar la carcassa per al seu telèfon mòbil amb l’escut del Barça, i personalitzar-ho amb el seu nom i un número que pot ser de doble dígit.
Sí, o amb els noms dels jugadors. De fet, llançarem una línia amb el nom i el dorsal de cinc jugadors i també del Barça femení. Hi ha usuaris que voldran posar-se Lamine al mòbil i d’altres que voldran posar-s’hi el seu nom.

En aquest llançament, però hi ha un altre soci: El Nacional.cat. Phonecases3D, el FCB i El Nacional.cat han arribat a un acord perquè aquestes carcasses exclusives i personalitzables es puguin adquirir en una edició única pels lectors del diari. Amb tots els models de mòbil disponibles?
Tenim tot Apple, és a dir, els iPhones, i tenim la majoria de Samsung, a excepció dels de baix cost, i també la majoria dels models de Xiaomi.


Tot això ho trobareu a la pàgina web de El Nacional.cat i rebreu la carcassa personalitzada a casa. No s’ha de recollir enlloc. Per la samarreta que portes, ho puc intuir, però suposo que el fet d'haver aconseguit la llicència del FC Barcelona i poder-te aliar amb el Nacional i amb el Barça per fer aquest producte et deu fer especial il·lusió.
Sí, molta. Ho estava intentant fa anys, però no estàvem preparats. I al final, després d’haver aconseguit l'Atlético de Madrid, necessitava ja tenir el Barça. És un producte d'alta qualitat que li dona molt valor al club. 


I tot plegat arriba en una temporada molt bona...
És increïble. Això també em fa molta il·lusió. És molt bon equip i mira que fa anys que soc molt culer; he vist molts clàssics tant a Barcelona com a Madrid, quan hi vivia. Tu no saps què és ser culer i viure a Madrid.

Sí que ho sé, sí.
Doncs ja saps de què parlo.

📱❤️💙 Clica aquí per personalitzar la teva carcassa del Barça

Recupera l'entrevista sencera a Chris Nyborg aquí: