Cinc anys després de la seva instauració, el VAR està en perill de desaparèixer a Anglaterra. Els 20 clubs de la Premier League votaran el proper 6 de juny si eliminar el sistema de videoarbitratge a partir de la temporada 2024/25, segons The Athletic. Aquesta és una proposta presentada pel Wolverhampton Wanderers que necessitarà el vot favorable de 14 dels 20 representants dels clubs en l'Assemblea General Anual celebrada a Harrogate.
"No s'ha de culpar ningú, tots simplement busquem el millor resultat possible per al futbol, i totes les parts interessades han estat treballant dur per intentar que la introducció de tecnologia addicional sigui un èxit. Tanmateix, després de cinc temporades amb el VAR en la Premier League, és hora d'un debat constructiu i crític sobre el seu futur. La nostra posició és que el preu que estem pagant per un petit augment en la precisió va en contra de l'esperit del nostre joc i, com a resultat, hauríem d'eliminar-lo a partir de la temporada 2024-25″ afirmen els Wolves en el comunicat amb què van presentar la proposta.
En aquesta carta, el Wolverhampton també inclou una llista de conseqüències negatives que ha tingut el VAR en el futbol. En aquesta s'inclouen la "confusió", l'"ambient més hostil" i "l'impacte en la celebració en els gols", a més d'"un excés del propòsit general del VAR de corregir errors clars i obvis, analitzant ara decisions subjectives" i una "disminució de la responsabilitat dels àrbitres en el camp". Tot això acompanyat d'"errors continus malgrat el VAR" i la "interrupció del ritme ràpid de la Premier League".
El VAR anglès continua reunint polèmiques
Aquesta iniciativa arriba dies després que el VAR entrés una altra vegada en el punt de mira arran del primer gol del Manchester City a casa del Tottenham Hotspur. Després d'una gran passada interior de Bernardo Silva, Kevin de Bruyne va assistir a Erling Haaland perquè marqués a pler. La polèmica sorgeix en l'inici de la jugada, ja que les línies van demostrar després del partit que el belga estava en fora de joc en el moment de la passada de Bernardo. El gol va pujar igualment al marcador, encarrilant una victòria que pot donar-li el títol de la Premier als citizens.
PGMOL have confirmed that the Luis Díaz goal against Tottenham was incorrectly ruled out for offside due to an error by VAR. pic.twitter.com/05qLQV63qO
— Football Daily (@footballdaily) September 30, 2023
Però aquesta no és la primera polèmica greu en la qual es veu immiscida el VAR. A l'octubre, el PMGOL (organisme arbitral del futbol professional anglès) va reconèixer "un error humà" en l'anul·lació del gol de Luis Díaz en el Tottenham-Liverpool, amb 0-0 al marcador, per un fora de joc inexistent. Com es va poder comprovar en l'àudio compartit per la Premier League en els dies posteriors, el VAR va aprovar la decisió de l'àrbitre pensant que havia concedit el gol, quan aquest no l'havia donat per vàlid. Un error de comunicació que va copar les portades i que pot haver contribuït a crear un rebuig cap al VAR que ha desembocat en aquesta iniciativa per part del Wolves. Tot s'aclarirà el 6 de juny, quan la Premier decidirà si unir-se a la lliga de Suècia com l'única de les 30 millors lligues del món sense VAR.