El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha enviat una carta a totes les federacions internacionals per reiterar la seva posició sobre la participació d'esportistes en esdeveniments esportius internacionals, "en particular pel que fa a garantir l'autonomia i la no discriminació". A tot això, ha tornat a incloure el cas d'Espanya i la seva no acceptació de Kosovo, però no es vol ficar en temes polítics i accepta la posició espanyola de deixar competir els esportistes kosovars sota la bandera neutra del COI.
En aquest context, el COI sol·licita que, "quan les delegacions esportives procedeixin d'un país o territori no reconegut pel país amfitrió, els organitzadors locals o el país amfitrió adoptin mesures pràctiques específiques per garantir la participació d'aquests esportistes i de les delegacions esportives en les mateixes condicions que qualsevol altra delegació participant". Així doncs, es vol desmarcar de qualsevol decisió política, com és la d'Espanya amb Kosovo, però alerta de la obligació de deixar competir tots els esportistes ni que sigui sota la bandera del COI.
"Això s'entén sense perjudici de la posició política del país amfitrió respecte al país o territori en qüestió, que és una qüestió independent sobre la qual el Moviment Olímpic no té competència ni autoritat", diuen.
Referència a Espanya
El COI també recorda que "l'exemple més recent és el d'Espanya, on les delegacions esportives de Kosovo van trobar dificultats recurrents en relació amb la seva participació en diversos tornejos esportius internacionals". "El govern espanyol s'ha compromès clarament a garantir la participació dels esportistes kosovars en els esdeveniments esportius organitzats a Espanya sota els auspicis del COI, com va ser el cas dels Jocs Mediterranis de Tarragona", assenyalen, tot i que no els van deixar competir sota la bandera del seu propi país.
El COI es refereix a "facilitar l'expedició de visats als participants kosovars i permetre l'ús dels seus símbols, banderes i himnes nacionals de conformitat amb el protocol olímpic. En resum, per assegurar que aquests esportistes puguin participar en igualtat de condicions amb els altres", però sense ser d'obligat compliment. Exemple d'això és la participació dels esportistes kosovars als Jocs Mediterranis disputats en territori espanyol sota la bandera internacional.
"El COI ha estat treballant juntament amb les federacions internacionals i les organitzacions corresponents durant molts anys per protegir els interessos dels esportistes i el seu dret a competir", afegeix.
"Això va més enllà de qualsevol consideració política i inclou l'equitat i integritat de les competicions esportives d'acord amb els principis fonamentals que regeixen el Moviment Olímpic. Això significa, en particular, que quan una organització esportiva nacional o un país decideix presentar una candidatura i acollir un esdeveniment esportiu internacional, també accepta respectar les normes del Moviment Olímpic i ha de garantir que tots els esportistes i delegacions esportives elegibles per participar, segons el que determina l'organització esportiva internacional de què es tracti, puguin fer-ho sense discriminació indeguda o interferència política per part del país amfitrió", explica el COI.
No discriminació olímpica
El COI ha tornat a subratllar que, "abans d'assignar qualsevol esdeveniment esportiu internacional a un país, totes les organitzacions esportives internacionals interessades s'han d'assegurar que s'obtenen totes les garanties escrites necessàries de les autoritats / organitzadors locals". Amb això el COI "pretén garantir la igualtat de tracte entre els esportistes i les delegacions esportives participants, d'acord amb els principis bàsics d'autonomia i no discriminació que regeixen el Moviment Olímpic".
Precisa que "si això no fos possible, o si hi hagués algun dubte, el COI ha deixat clar que qualsevol país incapaç de garantir aquests principis s'exclouria del dret a acollir esdeveniments esportius internacionals". El cas el qual ara s'enfronta Espanya després de no reconèixer Kosovo i els seus esportistes de no competir sota la seva bandera no acaba de ser exemplificant, però és acceptable pel fet de deixar-los competir ni que sigui sota la bandera del COI.
Les organitzacions esportives internacionals interessades "no han d'assignar esdeveniment un esportiu internacional a aquest país (que no compleixi la norma) fins que es resolgui la qüestió i s'ofereixin i apliquin totes les garanties necessàries", afegeixen. "En el passat recent ha hagut nombrosos exemples de qüestions que es van resoldre sense problemes i amb èxit gràcies a un enfocament conjunt i l'estreta col·laboració entre el COI, la federació internacional interessada, els organitzadors / autoritats locals i el comitè olímpic nacional afectat", insisteix.