La final de la Supercopa d'Espanya, que es va saldar aquest diumenge amb una àmplia victòria del FC Barcelona sobre el Reial Madrid (2-5), ha tancat la cinquena edició del torneig celebrat a l'Aràbia Saudita, que sempre ve acompanyat de polèmica. Tant aficionats com futbolistes han criticat que la competició se celebri fora d'Espanya des del 2020 —a excepció del 2021 per la pandèmia—, ja que, en el cas de les semifinals es veuen molts seients buits, i en les finals, es poden veure pocs socis dels equips que hi participen per la dificultat de poder assistir al partit. A banda, una de les qüestions més criticades és el fet d'haver triat un país on hi ha una enorme discriminació dels drets de les dones respecte als homes. Precisament, per aquesta raó és que encara ha sorprès més l'anunci del president de la Real Federación Española de Fútbol (RFEF), Rafael Louzán, que durant el descans de la final, en declaracions a Movistar+, va assegurar que estan "treballant" i que han "avançat" en què pugui haver-hi en els pròxims anys una Supercopa d'Espanya femenina a l'Aràbia Saudita. "Estem treballant en què volen desenvolupar molt el futbol femení i per què no una Supercopa espanyola femenina a Aràbia, no puc avançar res, però per què no", va afirmar.

Anunci amb polèmica

L'acord que va signar Luis Rubiales amb l'Aràbia expira el 2029, i Louzán no vol deixar passar l'ocasió i pretén ampliar-ho fins al 2034. Segons Louza, l'acord actual representa una important font d'ingressos per al futbol espanyol, i la seva intenció és enfortir aquesta relació en benefici de tots els clubs. "Ens n'anem molt contents amb l'empatia que hem tingut amb el govern i les autoritats. Toca referendar el treball que hem fet", va dir a Movistar+. "Crec que hi ha satisfacció i és bo per a aquest país perquè avui signarem una nova declaració d'intencions, fa una setmana que treballem molt intensament amb el govern, espero importants novetats per al futur", va afegir Louzán. En concret, l'Aràbia Saudita paga 40 milions d'euros a l'any per albergar la Supercopa. Tanmateix, la distribució dels ingressos ha generat tensions. Els clubs més petits, com el Mallorca i l'Athletic Club —semifinalistes d'aquesta edició—, consideren injust que Reial Madrid i Barcelona rebin quantitats fixes molt majors, d'aproximadament 6 milions d'euros cadascun. Davant les queixes, el president de l'RFEF s'ha compromès a revisar el repartiment econòmic. Segons va explicar, està treballant en un nou model que permeti una distribució més equitativa dels ingressos, buscant garantir que tots els participants es beneficiïn de manera justa.

Assetjament a aficionades del Mallorca

L'anunci sobre una possible Supercopa d'Espanya femenina a l'Aràbia ha generat molta polèmica a les xarxes socials. Durant la celebració de la competició aquesta setmana, familiars i aficionats del RCD Mallorca han denunciat assetjament per part d'aficionats locals en acabar el partit contra el Reial Madrid. Fins i tot, van denunciar que a dues dones de futbolistes els hi van tocar el cul, un acte que a Espanya és considerat com un delicte d'agressió sexual. "A la sortida, ens van fer un passadís i ens van sacsejar, ens van pegar cops, ens van intentar robar bufandes i banderes, tocaven a les dones, intentaven abraçar-les... Va haver-hi moments de molta tensió. Va ser un malson", segons va relatar un aficionat balear a El Mundo

A més, Natalia Kaluzova, parella del porter del conjunt balear, ha relatat a les seves xarxes socials la situació que va haver de viure en acabar el partit. "Es van posar al nostre grup, ens empentaven, ens tocaven sense permís, ens gravaven sense consentiment, feien befa de nosaltres i no podíem anar ni al lavabo perquè automàticament rebíem comentaris sexuals desagradables". I ha afegit que les van perseguir durant el camí cap als autobusos. "Ens acorralaven per les escales de l'estadi mentre les dones dels jugadors, que també són mares, portaven els fills a braços. El que no entenc és com van poder arribar pràcticament fins a la porta del nostre autobús i van començar a empentar-nos i colpejar les finestres". Kaluzova també ha criticat la gestió de l'RFEF a qui acusa d'una "organització molt deficient" i denuncia que "no ens va proporcionar cap seguretat". 

Per la seva banda, l'RFEF ha lamentat aquests fets, però ha assegurat que es tracta "de fets puntuals". Tanmateix, ha estat en contacte constant amb el Mallorca per a tenir tots els detalls de l'episodi i recaptar tots els vídeos i imatges possibles, i també amb el govern de l'Aràbia Saudita, que s'ha mostrat sempre impecable en el sentit de la seguretat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic