Aquesta setmana s'ha celebrat un any de l'anunci oficial que Barcelona havia estat designada com a seu de la 37a Copa Amèrica de vela, un esdeveniment internacional de primer ordre que, per tercera vegada en els seus 173 anys d'història, navegarà per aigües europees. Cinc equips pertanyents a cinc clubs nàutics de diferents països competiran entre si per accedir a la gran final, on espera l'Emirates Team New Zealand, el guanyador de l'última edició i que, com és tradició, posa el títol en joc organitzant una nova Copa Amèrica. El normal és que la competició s'hagués celebrat a Nova Zelanda, a casa del guanyador, però en aquesta ocasió l'Emirates Team New Zealand ha apostat per traslladar-la a l'hemisferi nord, sent Barcelona la històrica elegida, amb ACE (America's Cup Event) com a empresa organitzadora.
Arribats a aquest punt, i a falta de gairebé 1 any i mig perquè s'iniciï la competició, sense oblidar que aquest agost ja hi haurà una preregata a Vilanova i la Geltrú, les preguntes són moltes en un territori en el qual la Copa Amèrica és menys coneguda. De què es tracta?, per què és tan genuïna, seguida i estimada al món?, com sorgeix i evoluciona?, quins equips hi participen?
De l'Expo de Londres a les aigües i al cor de tot el món
Cal remuntar-se a la Primera Exposició Universal de la història, la de Londres de 1851, en plena Revolució Industrial. Un dels espectacles que es van organitzar per a l'esdeveniment va ser una regata que donaria la volta a l'Illa de Wight i el guanyador s'emportaria un gerro de plata de gran valor, dissenyat pel joier de la Casa Reial i que pertanyia a l'organitzador de la regata, el Reial Esquadró de Iots. La regata la va guanyar una goleta anomenada Amèrica, els tripulants de la qual formaven part del Club de Iots de Nova York, per la qual cosa el trofeu va anar a parar a les seves mans. Tenia, això sí, una comesa, fomentar una nova competició entre nacions que a partir d'aquell moment es diria American's Cup, Copa de l'Amèrica, encara que en alguns països s'aniria derivant cap a Copa Amèrica, com ja ha estat acceptat en els nostres dies, malgrat no ser estrictament correcte anomenar-la així.
La primera defensa del títol es va celebrar el 1870, a Nova York, i el club local el va revalidar, una situació que es va prolongar durant 131 anys, en 25 edicions diferents, en les quals el Club de Iots de Nova York va defensar la seva copa amb puny de ferro. La gran sorpresa va arribar el 1983, quan Austràlia, amb el Reial Club de Iots de Perth com a representant, va guanyar per fi els nord-americans gràcies a un canvi important a la quilla de l'embarcació. Des d'aleshores s'han disputat 11 Copes Amèrica, amb 5 títols més per als Estats Units, 2 per a Suïssa i 4 per a Nova Zelanda, els actuals dominadors de la competició.
L'Emirates Team New Zealand, a la recerca del seu tercer títol seguit
Una de les gràcies de la Copa Amèrica és que es tracta d'una competició molt canviant. L'organitzador pot introduir novetats, així com el principal aspirant, que és el que organitza la fase prèvia entre tots els participants. L'edició de Barcelona introduirà moltes novetats, com el fet que la competició pugui seguir-se des de la platja, la qual cosa l'aproparà al públic, encara que en altres aspectes mantindrà decisions de l'última edició. Un exemple són les embarcacions, que com el 2021 seran AC75, vaixells de regates amb 75 peus d'eslora (23 metres), mentre que el 2017, per exemple, es va optar pels AC50. Sempre seguint un protocol fixat per a tothom, cada equip pot innovar la seva embarcació, aportar els canvis que consideri per fer-lo més ràpid sobre el mar, que guanyi aquesta petita distància suficient per imposar-se als seus rivals. Veure quines novetats aporten els equips és, de fet, un dels grans al·licients en les setmanes prèvies.
Tampoc no varia el sistema de competició. En aquesta ocasió participaran un total de 6 equips, 5 d'ells aspirants, que s'enfrontaran en una frase prèvia, en lligueta i sempre en format d'un contra un, al millor de 13 regates (el que arribi a 7, guanya). El vencedor se les veurà amb l'Emirates Team New Zealand, el defensor del títol, que buscarà el seu 3r títol consecutiu. Abans de la competició pròpiament dita hi haurà moltíssims esdeveniments relacions amb la Copa Amèrica, que se celebrarà entre els mesos d'agost i octubre del 2024. Barcelona es prepara per a un any farcit d'actes relacionats amb el mar, uns mesos en els quals el port de la ciutat es convertirà en l'epicentre de la vela a nivell mundial.
5 equips, a per la gran final
A més de l'equip de Nova Zelanda, a la Copa Amèrica de Barcelona participaran 5 equips. El principal aspirant és el Reial Esquadró de Iots, que després de finalitzar la 36a edició de la competició va anunciar que desafiava al Team New Zealand i que navegaria amb l'equip INEOS Britannia. A partir d'aquell moment, l'organitzador va rebre diverses propostes d'inscripció, de les quals van ser acceptades 4 més, la del Club de Iots de Nova York (Estats Units), que participarà amb l'American Magic; la del Cercle de Vela de Sicília (Itàlia), que competirà amb l'equip Lluna Rossa Challenge; la de la Societat Nàutica de Ginebra (Suïssa), que participarà amb l'Alinghi Red Bull Racing; i la de la Societat Nàutica de Saint-Tropez (França), que navegarà amb el K-Challenge Racing.
Els 5 equips s'enfrontaran en la denominada Challenger Selection Series i el guanyador accedirà a l'America's Cup match. La competició serà seguida per milions de persones a tot el món i tindrà en Barcelona la gran seu. L'objectiu no és cap altre que organitzar la millor Copa Amèrica de tots els temps. Els ingredients hi són i s'estan començant a cuinar.
Copa Amèrica femenina i juvenil
L'America's Cup no serà l'única competició que es disputarà a les aigües de Barcelona entre els mesos d'agost i octubre del 2024. I és que abans, per escalfar motors, també se celebraran la Women's America's Cup, la versió femenina de la competició, i la Youth America's Cup, amb equips formats per joves talents. A diferència de la competició tradicional, en la qual el treball en la millora de les embarcacions és fonamental per superar els rivals, en aquestes dues competicions tots els vaixells són idèntics, de la categoria AC40, per la qual cosa només els més hàbils al mar seran els campions.
La primera preregata se celebrarà aquest mes d'agost, a Vilanova i la Geltrú, una pretemporada ideal amb la vista posada en la competició de Barcelona i un aperitiu perquè el públic es pugui fer a la idea de l'espectacle que es podrà veure un any després. "Per guanyar l'America's Cup Femenina o Juvenil, els equips hauran de mostrar un increïble treball en equip, destresa a les curses i habilitat. És una plataforma fantàstica per a la pròxima generació i insto als equips que ara han rebut invitacions a aprofitar al màxim el que promet ser un espectacle com cap altre per als seus programes de dones i joves", ha afirmat Grant Dalton, Director Executiu d'America's Cup Event (ACE), l'organitzadora de la competició, i Director de l'Emirates Team New Zealand, el defensor del títol.