"Si escrius un guió, no pot ser millor". Aquesta és la sensació que té el director general de Kosmos Tennis, Javier Alonso, després de viure el nou format de la Copa Davis que va acabar aquest diumenge amb Espanya com a campiona.

Més de 130.000 persones a la Davis

Kosmos, empresa catalana presidida per Gerard Piqué, ha estat l'organitzadora del torneig i els responsables qualifiquen la primera edició com un "èxit" en una entrevista amb ElNacional.cat. Més de 130.000 persones van passar per la Caja Mágica de Madrid durant la setmana i van vibrar amb un gran nivell de tennis com el que van oferir Espanya, Canadà, Gran Bretanya i Rússia, entre altres seleccions.

El balanç que fan des de Kosmos és "molt positiu" i asseguren que un dels factors que més ha ajudat és la participació de Rafa Nadal, el número 1 del món. "Tenir el Rafa competint a aquest nivell i el que ha expressat a la pista. Podem estar eternament agraïts a ell", ha afirmat Alonso.

El consum de tennis ha estat molt elevat, tant per l'assistència a les pistes, com les audiències en televisió. I és que la final entre Nadal i Shapovalov va tenir un registre mitjà de 745.000 espectadors, segons el portal FormulaTV. Una gesta per #Vamos de Movistar+, tenint en compte que és un canal de pagament.

El nou format "funciona"

Aquests números són a conseqüència del nou format, segons el director general de Kosmos Tennis. "Hem provat que el nou format, concentrat en una setmana, funciona. El nostre lema és New era, same soul (Nova era, mateixa ànima). L'esperit segueix allà. Per a un tennista, la Copa Davis és un cop a l'any i es posen molta pressió perquè representen al seu país", ha explicat Javier Alonso a aquest diari.

Una altra de les virtuts és que aquesta Davis ha permès als aficionats seguir tots els partits. "A Espanya, no s'hauria pogut veure un Rússia-Sèrbia en l'antic format", ha comentat Alonso. El director general de Kosmos Tennis ha assegurat que els partits que es disputaven al matí no tenien tant públic perquè la gent treballa a aquestes hores i ha afirmat que per a la pròxima edició s'han de fer canvis urgents.

S'han de canviar els horaris

No pot ser que una eliminatòria entre Itàlia i els Estats Units acabi passades les 4 de la matinada. Les graderies estaven buides i no beneficies ni al públic, ni a l'organització, ni als tennistes. "No té sentit acabar tan tard. S'ha de veure què fer perquè no torni a succeir, s'han de canviar els horaris", ha confessat Alonso.

A partir d'aquesta mateixa setmana, l'organització es posarà a treballar per buscar quina és la solució als horaris. Però Alonso ha comentat a ElNacional.cat que per a la Davis de 2020 es podria posar una nova pista (n'hi ha hagut tres el 2019) o intentar disputar alguns partits el cap de setmana d'abans amb tennistes que no juguin les Finals ATP de Londres.

Tot i això, a banda dels horaris, Alonso ha recalcat que "no tenim constància d'un feedback dolent". "Els tennistes ens han ofert la seva ajuda i en les pròximes setmanes escoltarem a tot el món per veure quines són les seves propostes", ha afegit.

La pròxima Davis també es disputarà a Madrid, però el tercer any és una incògnita. ElNacional.cat va poder confirmar que l'organització ha rebut l'interès dels Estats Units, de Sud-amèrica, de l'Àsia i de la capital espanyola per acollir el torneig el 2021. Kosmos valorarà les opcions i abans de l'estiu de l'any vinent els agradaria tenir tancat el pròxim destí de la Davis.