L'històric estadi de Wembley de Londres va acollir aquest divendres un dels partits més esperats de la fase de grups de l'Eurocopal'Anglaterra-Escòcia.

Aficionats escocesos, pels carrers de Londres / Europa Press

Amb tota la naturalitat del món

El partit, malgrat el 0-0 final, va ser un autèntic espectacle que va rememorar, a més, el primer partit de la història entre dues seleccions nacionals, un Escòcia-Anglaterra que es va disputar el 1872 i que, coses del destí, també va acabar 0-0.

Com no podia ser de cap altra manera, el partit va tenir tota la parafernàlia que envolta un gran enfrontament de futbol, i això que estem en plena pandèmia del coronavirus i que va estar plovent copiosament tota la jornada. Milers d'aficionats escocesos es van desplaçar fins a Londres i van animar a la seva selecció sense cap tipus de problema, i just abans del partit la mítica Flower of Scotland, himne oficiós d'Escòcia, va sonar per la megafonia de Wembley, just abans del God Save the Queen, himne del Regne Unit. No va passar absolutament res.

Puigneró posa el dit a la nafra

"Un exemple d'un Estat plurinacional, democràtic de veritat i no acomplexat", va escriure en el seu compte del Twitter Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat de Catalunya. "Som casos molt diferents... aquí tenim un cas singular a tot el món i a tota la història de la Humanitat... un intent continu de genocidi cultural, d'usurpació de la història i de la cultura... una capital que és bombardejada cada 50 anys i que està construida sobre 3m de runes", li respon un seguidor.

Aficionats d'Escòcia, pels carrers de Londres / Europa Press

I és que les comparacions, sempre odioses, donen molt a pensar. Algú s'imagina un partit oficial en una Eurocopa entre Espanya i Catalunya? Algú s'imagina milers d'aficionats de Catalunya passejant per Madrid mentre anima la seva selecció en les hores prèvies d'un partit? I escoltar Els Segadors per la megafonia del Bernabéu amb l'estadi ple d'aficionats d'Espanya respectant-lo?

Però és que les diferències són tan notables que només cal recordar que mentre a Escòcia se celebren referèndums d'autodeterminació sense problemes, a Catalunya la resposta de l'Estat central és ben diferent.

 

Imatge principal: Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat de Catalunya / EFE