Pocs dies abans de posar punt final a uns mesos marcats per la Copa Amèrica de vela, David Escudé (Barcelona, 1975), regidor d'Esports de Barcelona, atén ElNacional.cat per fer balanç sobre què ha suposat l'arribada d'aquesta competició a la ciutat, destacant l'impuls que ha agafat el projecte del Pavelló Blau i quin impacte tindrà l'economia blava dintre del futur de Barcelona. Tot això, accentuant que per al creixement esportiu de la ciutat, serà vital continuar apostant per la connexió entre l'esport de base i la celebració de grans esdeveniments.
Com valores fins ara l'arribada de la Copa Amèrica de vela a Barcelona?
L'avaluació que fem de la Copa Amèrica és excepcional. Està passant el que vam preveure que havia de passar. La ciutat està en el punt que nosaltres creiem que estaria. Tothom en parla, i en parla de forma molt positiva. Els darrers dies hem tingut la final femenina, vam tenir també la final jove, que han sigut també excepcionals. El seguiment és molt bo i jo crec que l'evolució, tot i que hem d'esperar-nos al final, de moment és d'excel·lent.
Quins canvis has notat a la ciutat de Barcelona des de la seva arribada?
Jo crec que són més que visibles. Alguns d'ells, ja són palpables i tangibles, com és el nou Port Olímpic. La Copa Amèrica ha suposat una acceleració amb el que era el termini de les obres, que evidentment s'havien de fer. Però el que ha provocat és que s'acceleri, i que durant la Copa Amèrica ja es pogués fer l'ús que s'ha fet.
Com a regidor d'Esports, del que estic més orgullós és del projecte 'Viu la Vela'
Què aportarà per al futur de la ciutat?
A mi m'agrada parlar molt de futur en clau esportiva. Evidentment, hi ha una part importantíssima econòmica, que és tot el que va lligat a l'economia blava, que també és una realitat, però jo com a regidor d'Esports del que estic més orgullós és del projecte 'Viu la Vela', que és un projecte que ja existeix, de present. Ja han passat 7.000 nens i nenes de sisè de primària pels diferents clubs i entitats que formen part del projecte. És un programa que ha vingut per quedar-se. Per tant, ja estem parlant d'un futur en què els esports de vela són una realitat. El que estem fent és popularitzar la vela de futur per a tota la ciutat.
Un altre projecte que ha tingut una gran importància en relació amb la Copa Amèrica és el Pavelló Blau. Què pot suposar per a Barcelona?
És un projecte que vam començar a treballar cap al 2021, aproximadament, visualitzant tot el que era el front litoral de la ciutat, que són 5 km més o menys de platja, des del Barcelona International Sailing Center (BISC), al Port Fòrum, fins a la nova Bocana, en un sentit esportiu. Estem parlant del que és la part nàutica de mar i la que és la part de platja i la part de preplatja. Per tant, sumem més de 40 disciplines esportives. Què veiem? Una oportunitat. Per què? Perquè sempre hem dit que créixer pel que fa a equipament terra en dins es pot fer, de fet, s'ha de fer i ho farem, però amb un ritme més lent, perquè Barcelona té el sol que té, que no és infinit, és finit. Si nosaltres el que fem és maritimitzar la ciutat, i mirar el mar i la platja com un possible espai, com un possible equipament, el que fem és incrementar l'oferta i que hi hagi cada vegada més gent interessada en els esports nàutics i de platja. En definitiva, és aquest gran equipament que abraça tot el front natural i les platges, que obra evidentment 365 dies a l'any, que és esport sobretot en l'àmbit outdoor, i que el que fa és aprofitar una piscina gegant com el mar Mediterrani. Per tant, és per això que li posem pavelló com a gran escenari i blau pel color del nostre mar.
Com va sorgir la idea d'aquest projecte?
La idea va sorgir amb dues motivacions. Una era la manca de sol esportiu, d'espai esportiu, de sol a la ciutat i de sol finit, que ens obligava a pensar en el més enllà, amb noves ofertes esportives. Una altra, evidentment, que Barcelona no podia viure d'esquena al mar, com vivia fins ara, aprofitant la platja només per a un ús lúdic. Creiem i considerem que la platja i el mar, més enllà de l'espai lúdic de prendre el sol, d'estar allà passant el dia, també era un magnífic escenari per a la pràctica esportiva. La suma de manca de sol, més un espai per explotar, més uns clubs potents que tenim a la ciutat de Barcelona i la federació, va donar peu a què poséssim fil a l'agulla. Com? Doncs insistint en el fet que, en tot el que és el projecte de reorganització del front litoral, es considerés aquesta visió esportiva.
Quins canvis hem pogut començar a veure?
La primera prova la vam presentar fa ben poc, que és tota la transformació del Passeig de la Marbella, traient el camp de la Agapito Fernández, que era provisional, i ubicant un espai ja definitiu dins el que és l'antiga esplanada del Zoo Marí, que serà, juntament amb el Port Olímpic, un dels punts més importants d'oferta esportiva a la ciutat de Barcelona.
Quins equipaments i quines activitats trobarà el ciutadà de Barcelona en aquests espais?
Trobarà diversos equipaments lligats al món de la nàutica i del mar, trobarà espais i circuits de pràctica lliure, i trobarà sobretot molta més gent practicant esport. A banda que si mirem el mar, veurem cada vegada més, petites embarcacions que formen part de tot el projecte del 'Viu la Vela', que l'Ajuntament ha posat a disposició precisament de la ciutadania.
Hem parlat de la Copa Amèrica, quins altres grans esdeveniments pot acollir aquest projecte?
Pot albergar tots els grans projectes que vulguem. De fet, ja tenim grans projectes avui dia. La regata Puig és una de les millors que pot haver-hi a Espanya. I a banda de la Copa Amèrica, estem treballant perquè no sigui en exclusivitat un esdeveniment que passi i que s'oblidi, sinó que això arrossegui. Dins de l'oferta de la promoció esportiva sempre he defensat que ha d'estar equilibrada la promoció esportiva amb l'esdeveniment internacional. És a dir, que hi hagi un equilibri entre promoció esportiva: nens i nenes, i esdeveniment esportiu que faciliti que el jove visualitzi el gran esdeveniment com una motivació extra per poder participar. Estem treballant perquè Barcelona tingui de forma permanent regates i esdeveniments lligats al món de la vela.
L'economia blava i l'impuls de la Copa Amèrica ens farà referents a escala mundial
Quin paper tindrà l'economia blava en tots aquests projectes?
L'economia blava ara comença a ser una realitat, i amb aquest impuls de la Copa Amèrica, més la suma de les altres administracions, amb el lideratge de la ciutat de Barcelona, jo crec que ens farà ser un dels referents a escala mundial, si ja no ho som. Estem treballant des del Port Olímpic a altres espais que estem cedint perquè puguin venir a instal·lar-se empreses d'arreu del món i que visualitzin la ciutat de Barcelona com un punt clau i estratègic de desenvolupament també econòmic lligat al mar. Pel que fa a tema esportiu, evidentment, Barcelona compta també amb un gran HUB: el HUB de l'esport, el BCN Sport Hub, que també vol lligar esport i economia, sobretot tecnologia aplicada al món de l'esport. I tot això té molt de sentit i ens ajuda a tenir un esdeveniment com el de Copa Amèrica per aixecar bandera i, encara més, potenciar que sigui possible.
Com poden connectar l'esport de base i els grans esdeveniments que estàs comentant?
Hi ha una foto preciosa d'abans que comencés la que era la pròpia Copa Amèrica, que eren tres nanos amb un làser pujats a una embarcació ja esportiva, però molt joves, d'un dels clubs de la ciutat més important, que van sortir i es van apropar per veure aquestes embarcacions molt més grans. Les embarcacions més importants, saludant les barques petites. Jo crec que és una de les fotos de la Copa Amèrica. Per què? Perquè permet que el jove que comença de molt petit en la pràctica de qualsevol esport, en aquest cas de la vela, vegi un horitzó de possibilitats, de competició, de veure el món... I que ho té a tocar. I això ho fem amb tots els esports. Ara també tindrem la sortida del Tour de França. El que volem és que els joves de la nostra ciutat vegin que no tothom té per què, però que si són bons, si s'hi dediquen, si ho treballen, poden arribar a fer un Tour. Doncs amb la vela passa exactament el mateix. En aquest cas, a més, pensa que és el gran esdeveniment de la vela al món. I que és la primera vegada que venia a Barcelona. O sigui que són dues cares de la mateixa moneda. Nosaltres li donem una importància vital, perquè la promoció esportiva, fer créixer el nombre de practicants d'esports - no només amb els més petits, sinó durant tot el cicle vital - és responsabilitat de l'Ajuntament, però també considerem l'esdeveniment internacional com una part clau en aquesta estratègia d'incentivar que la gent practiqui esport, perquè el que en el fons volem és que l'esport estigui de moda.
Jo crec que els Jocs Olímpics van ser la prova que quan anem junts, sector públic i privat, som imbatibles
Per aconseguir aquest objectiu, hi ha d'haver una gran col·laboració publicoprivada?
Evidentment, la col·laboració publicoprivada en un esdeveniment d'aquestes característiques és absolutament vital. Barcelona no pot fer sola, exclusivament com a administració, un esdeveniment d'aquestes característiques. I m'atrevia a dir més, ni tampoc la suma de les diferents administracions té sentit que treballin d'esquena, o treballin sense obrir la porta o col·laborar amb el sector privat. En el fons el que volem és incentivar el que dèiem: que la gent faci esport, i que els clubs i federacions que van lligats al món de l'esport, s'hi sumin. Però també és molt important que hi hagi col·laboració privada quant a l'assumpció d'inversions que la ciutat té quan alberga un esdeveniment d'aquestes característiques. Jo crec que els Jocs Olímpics van ser la prova que quan anem junts, sector públic i privat, som imbatibles. I el que hem fet amb aquesta Copa Amèrica és tornar a fer una miqueta el mateix que els Jocs Olímpics: sumar l'esforç de les administracions, diputació, Generalitat, Ajuntament i l'Estat, més el sector privat. És la barreja de l'èxit i jo crec que és el model que fa que altres ciutats i altres països ens vinguin a conèixer també.
Barcelona torna a mirar de cara cap a uns nous Jocs Olímpics? I una nova Copa Amèrica?
Jo sempre dic que Barcelona ha sigut ciutat olímpica, i com la resta de ciutats olímpiques, no conec cap altra que digui el contrari, la torxa sempre estarà encesa, no? Més quan han sigut un dels millors Jocs Olímpics de la història. Però a banda del sector públic i del sector privat, aquí hi ha una organització que és clau que és el Comitè Olímpic Espanyol i el Comitè Olímpic Internacional. Jo puc mostrar un desig que algun dia veureu, però d'aquí a fer-ho possible, és molt difícil. No hi ha projecte olímpic a sobre de la taula de l'alcalde. Igual que amb la Copa Amèrica, nosaltres el que estem fent ara és acabar de la manera més exitosa possible, perquè ho està sent, aquesta edició. Una vegada acabem aquesta edició de la Copa Amèrica, ens asseurem, avaluarem, mirarem com ha anat, mirarem què ens aporta de més un altre esdeveniment, si val la pena o no, i llavors és quan ho treballarem i ho decidirem.
Barcelona sempre està i estarà oberta a grans esdeveniments, cada any tenim un gran esdeveniment esportiu-cultural d'aquí al 2030
En resum, Barcelona sempre estarà oberta a grans esdeveniments?
Barcelona sempre està i estarà oberta a grans esdeveniments. De fet, jo crec que cada any tenim un gran esdeveniment esportiu-cultural d'aquí al 2030, que tenim la data precisament del Mundial de Futbol a Espanya. O sigui que cada any passa i passarà com a mínim un gran esdeveniment.
Has citat el Mundial, veus a Barcelona com a finalista?
Per suposat. Som la millor ciutat que hi ha al món i tindrem el millor estadi del món, així que crec que podem presentar una molt bona candidatura.