Fa menys de 10 anys, el futbol xinès semblava que anava a dominar el món. Diverses empreses del gegant asiàtic van començar a adquirir clubs i a invertir ingents quantitats de diners per atreure a grans estrelles mundials, a la recerca de crear una potent lliga xinesa. I el millor i més premiat de tots va ser el Guangzhou FC, que gràcies a la injecció econòmica de l'empresa Evergrande va arribar a disposar a les seves files de futbolistes del nivell de Robinho, Jackson Martínez, Paulinho, Gilardinho, Lucas Barrios o Gudelj, i amb entrenadors del caixet de Marcelo Lippi, Fabio Cannavaro o Luis Felipe Scolari.
Ara, amb 2 Lligues de Campions asiàtiques i 8 Lligues en el seu palmarès (7 de consecutives), el Guangzhou FC desapareix, exemplificant la caiguda als inferns del futbol xinès, incapaç de competir amb les noves lligues emergents, com són les de l'Aràbia Saudita, Qatar, Emirats Àrabs o els Estats Units.
![Guangzhou Robinho Foto Guangzhou Evergrande Guangzhou Robinho Foto Guangzhou Evergrande](/uploads/s1/51/12/32/45/guangzhou-robinho-foto-guangzhou-evergrande_15_630x420.jpeg)
El Guangzhou Evergrande, un gegant amb peus de fang
31 anys després de la creació de la Jia-A, la primera lliga professional de la Xina, només queden vius 3 dels seus clubs fundadors, el Xangai Shenhua, el Shandong Taishan i el Beijing Guoan. La resta han desaparegut, en una clara demostració d'una gestió pèssima. La pandèmia de la Covid-19 va fer molt mal, enviant a més de 30 clubs a la fallida, encara que el gran mal va ser la inversió desmesurada, gairebé sense fi, el que va provocar que l'Associació de Futbol de la Xina imposés límits, en veure com l'espiral en la qual havia entrat el futbol xinès acabaria de la pitjor manera possible.
"Només mirant a llarg termini, mantenint l'operació financera en un estat saludable i invertint en la joventut amb paciència, els clubs tindran un futur robust", van avisar des de l'AFC. I és que el Guangzhou FC ha seguit els passos d'altres d'històrics com el Dalian Wanda, el Liaoning FC, el Jiangsu Suning o el Cangzhou Mighty Lions. "A causa de les pesades càrregues financeres resultants de temporades anteriors, el club no va poder saldar tot el deute abans de la data límit. Expressem les nostres sinceres disculpes a tots els seguidors de la comunitat i apreciem molt la comprensió i el perdó de tots els aficionats", ha comunicat el Guangzhou FC, ja sense l'afegitó d'Evergrande. És el final d'una era.
![Paulinho Xina Paulinho Xina](/uploads/s1/49/77/72/6/paulinho-xina_15_630x420.jpeg)
L'altra cara de la moneda: l'històric Beijing Guoan
A l'altre costat de la moneda apareixen 3 clubs supervivents. El seu palmarès recent és pobre, però a canvi segueixen existint, gràcies a una millor gestió econòmica. El millor exemple és el Beijing Guoan. No guanya una lliga des del 2009 i el seu últim títol és la Copa de la Xina del 2018, però es manté ferm, després de passar anys sota l'ombra del Guangzhou. Per les seves files també van passar grans jugadors, com Anelka, Drogba, Kanouté, Bakambu o Jonathan Viera, encara que les quantitats econòmiques mai no van assolir les xifres d'altres clubs xinesos.
Un altre bon exemple és el Shandong Taishan, que s'ha especialitzat en la formació de joves talents, sent un autèntic planter de futbolistes xinesos, la millor manera de tenir un creixement sostenible.