Classificació agònica de Portugal per als quarts de final de l'Eurocopa. La selecció dirigida per Roberto Martínez ha necessitat els penals per superar una combativa Eslovènia, que s'acomiada de la competició sense haver perdut cap partit en els temps reglamentari. Els eslovens han resistit els nombrosos intents lusitans durant 120 minuts (0-0), però a la tanda de penals ha emergit la figura de Diogo Costa, que amb tres aturades espectaculars, s'ha convertit en l'heroi de la nit. L'altra cara de la moneda per als portuguesos ha estat Cristiano Ronaldo, que ha viscut un partit per a l'oblit, amb un penal fallat a la pròrroga i una infinitat d'ocasions desaprofitades. Tanmateix, finalment, Costa ha rescatat Portugal i Cristiano, que s'enfrontaran a França en uns quarts de fina que prometen ser vibrants.

Monòleg portuguès sense premi

Malgrat que la fase de grups que ha protagonitzat la selecció de Portugal, una de les més talentoses del món, ha deixat més dubtes que certeses, amb una inesperada desfeta contra Geòrgia en el tercer partit i un joc molt pla, l'inici de partit dels lusitans ha estat autoritari. Fent valdre la seva condició de favorita davant una Eslovènia amb molts menys arguments ofensius i defensius, l'equip dirigit pel català Roberto Martínez ha saltat al terreny de joc del Deutsche Bank Park de Frankfurt exhibint molta personalitat, amb una pressió avançada que ha embotellat el conjunt eslovè a l'àrea de Jan Oblak, el seu capità.

Cristiano Ronaldo y Rafa Leao buscan un centro durante un partido de Portugal en la Eurocopa / Foto: EFE
Cristiano Ronaldo i Rafa Leao intenten caçar una centrada durant una la primera part / Foto: EFE

Aquest domini de la possessió s'ha traduït, ràpidament, en una allau d'oportunitats. De fet, en els primers cinc minut,  Portugal n'ha gaudit de dues de clares. La primera, de Rafa Leao, que ha estat a punt de sorprendre al segon pal; la segona, de Rubén Días a la sortida d'un córner, que ha marxat a l'esquerra de la porteria d'Oblak. Tota una declaració d'intencions d'una selecció que no ho ha parat d'intentar durant els primers 45 minuts. Tanmateix, la sort no ha estat del seu costat, i el partit ha marxat al descans amb un 0-0 que per als eslovens, que no han intimidat Diogo Costa en cap moment, era una primera petita victòria cap al somni d'avançar de ronda.

La lluita contra el temps de Cristiano Ronaldo

Després del pas pels vestidors, la tònica del matx no ha virat. Portugal continuava sent l'ama i senyora del duel, mentre Eslovènia resistia a cada atac lusità amb un exercici defensiu admirable. En aquest context, qui estava sent un dels homes més insistents era Cristiano Ronaldo. En la seva lluita particular contra el pas del temps, intentant estrenar-se en aquesta Eurocopa, l'històric davanter ho ha provat de totes les maneres: faltes, rematades de cap, xuts des de fora i dintre de l'àrea... I el gol ha estat ben a prop.

Cristiano Ronaldo lamenta una ocasión fallada con Portugual en la Eurocopa / Foto: EFE
Cristiano Ronaldo després de desaprofitar una clara ocasió / Foto: EFE

L'ocasió més clara l'ha tinguda al minut 89, quan, després de recollir una bona passada a l'espai dintre de l'àrea, ha enviat la rematada a les mans de Jan Oblak. Sense l'encert d'un neguitós Cristiano Ronaldo, el duel ha marxat a la pròrroga. Portugal encara tenia 30 minuts per trobar per desfer l'hermetisme rival, però Eslovènia ja no veia com una quimera avançar de ronda.

Jan Oblak prolonga l'agonia de Cristiano Ronaldo

I els arguments de la selecció eslovena s'han reforçat encara més a la primera part del temps extra. Portugal ja estava acusant el desgast físic i no creava cap mena d'oportunitat. El guió de partit era ideal per als homes Matjaz Kek, però quan faltava un minut per al final del primer acte del temps afegit, un dubtós penal provocat per Diogo Jota semblava ser el final de la resistència eslovena. Cristiano Ronaldo, un especialista des dels 11 metres, ho tenia tot de cara per convertir-se una nit més en l'heroi del seu país, no obstant això, Jan Oblak li ha negat el gol per enèsima vegada, allargant la seva agonia.

Cristiano Ronaldo falla un penalti ante Jan Oblak en la Eurocopa / Foto: EFE
L'error de Cristiano Ronaldo des dels 11 metres / Foto: EFE

De fet, instants més tard d'aquest error, un cop l'àrbitre havia xiulat el final de la primera part de la pròrroga, s'ha vist una imatge que serà una de les més recordades d'aquesta edició de l'Eurocopa: Cristiano plorant desconsolat amb els seus companys. Portugal estava totalment desfigurada, la seva estrella no transmetia seguretat, i quan faltaven cinc minuts per al final de l'extra time, ha estat a punt d'acomiadar-se d'aquesta Eurocopa. Sesko s'ha plantat sol davant Diogo Costa després d'un error de Pepe, però la definició ha estat pobre, contrarestada per un gran peu del porter del Porto. Amb tot això, el partit ha marxat a penals.

Diogo Costa, l'heroi de Portugal des dels 11 metres

I en aquesta instància, Diogo Costa, un especialista des dels 11 metres, s'ha convertit en el gran heroi de la nit. Tres penals aturats, combinats amb tres encerts dels portuguesos (Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes i Bernardo Silva), que han servit per segellar la classificació de Portugal als quarts de final i rescatar la discreta actuació de Cristiano Ronaldo i, en grau més baix, de Pepe.