El Barça s'ha recuperat a nivell econòmic. Aquesta és la conclusió que s'extreu de la roda de premsa d'Eduard Romeu, el vicepresident econòmic culer, en el dia de la roda de premsa d'explicació de l'estat de l'economia culer pocs dies abans de la determinant assemblea de compromissaris del proper diumenge 9 d'octubre. El Barça encara no està plenament recuperat, però "la temporada vinent estarem al punt que volem estar".

Liquidació de l'exercici econòmic 2021/22 amb rècord

Si fa uns mesos el mateix Romeu va afirmar que el club blaugrana necessitava 500 milions d'euros per resoldre els problemes econòmics més immediats, el vicepresident econòmic ha confirmat que s'ha aconseguit l'objectiu. I s'ha deixat enrere el malalt en estat greu que va dir el president Joan Laporta. Romeu assegura que encara "hi ha molta feina a fer" i que "hi ha un desequilibri important".

A tot això, concreta que els números de la temporada anterior, la 2021/22, s'han tancat amb una facturació de 1.017 milions d'euros, de rècord i superant els 990 milions de la temporada 2018/19, i un benefici de 98 milions. Unes xifres molt bones que, en part, s'expliquen gràcies a l'execució de la primera palanca dels drets de televisió, per la qual hi ha hagut un ingrés de 266 milions d'euros, que són 207,5 milions rebuts al moment de Sixth Street. I, a més, ha suposat un +923% de la "venda d'actius i altres" respecte a la temporada anterior.

Joan Laporta i la junta directiva del Barça / Foto: FC Barcelona

Romeu també ha destacat que els 1.017 milions d'ingressos haguessin estat 750 milions sense la palanca. Cosa que igualment hagués millorat l'economia culer i amb la ràtio de la massa salarial per sota del 70% recomanat per UEFA. Cal destacar que la temporada passada, la dels pitjors problemes econòmics, es tenia una ràtio inacceptable del 98%.

En l'apartat de les despeses, però, també ha augmentat. I l'exercici 2021/22 s'ha tancat amb 856 milions de pèrdues. Gran part correspon a la massa salarial, que va augmentar un 10%, que són 48 milions, arribant als 518 milions d'euros. "No hem pogut fer la retallada exactament com volíem fer, però vam haver de fer unes incorporacions necessàries al mercat d'hivern", que van ser les de Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang, Dani Alves i Adama Traoré, s'ha justificat Romeu.

Un altre dels punts destacats ha estat el del deute, que ha passat dels 680 milions als 608. Una millora de 72 milions que Romeu celebra perquè afirma que "hem aconseguit eixugar una part substancial de l'endeutament".

Jordi Cruyff i Joan Laporta presentant Pierre-Emerick Aubameyang / Foto: Europa Press

Un pressupost més gran per a aquesta temporada

Ja mirant a la temporada actual i al pressupost previst en el tancament del juny del 2023, la junta directiva del Barça ha pressupostat uns ingressos d'explotació de 1.255 milions d'euros, unes despeses de 1.065 milions, i amb una previsió de benefici de 274 milions d'euros. Unes xifres que, a primera vista, segons apunta Eduard Romeu, "enguany és un pressupost conservador", tot i que tenen previst ser campions de Lliga i arribar als quarts de final de la Champions League.

En aquest cas, aquests altíssims ingressos també es justifiquen per la venda de la resta de palanques posteriors a l'1 de juliol. Aquí entra l'altre 15% dels drets de televisió, que és d'un import de 400 milions euros; i el 49% de Barça Studios a Socios.com i Orpheus Media per la venda de l'audiovisual digital (NFT, Metaverse, Fan Tokens...), que suposen 200 milions d'euros extres. A més, "serà l'exercici de més ingressos de patrocini de la història del club", diu Romeu.

Eduard Romeu fent la presentació del forensic / Foto: EFE

En aquest sentit, s'ha especificat que els 274 milions d'euros d'augment en els ingressos, gairebé triplicant el tancament recent, són gràcies a 70 milions més de l'estadi, 87 milions de comercial i 94 milions extres de traspassos i vendes d'actius. Només perden 13 milions en els drets de televisió, que són els que han estat anteriorment venuts.

En el cas de les despeses, també augmenten, sobretot en l'aspecte de la massa salarial. Un 27% més en salaris, de 518 a 656 milions, però ha estat pels grans fitxatges que s'han fet, com el de Robert Lewandowski, Raphinha... per ser "competitius", tal com destaca Romeu.

Aquestes xifres, per tant, seran votades pels socis compromissaris el proper diumenge dia 9 d'octubre. Dia d'assemblea al Camp Nou i posteriorment partit a les 21.00h contra el Celta de Vigo en la vuitena jornada de la Lliga.