La Kings League, la lliga de streamers organitzada per Gerard Piqué, va tancar diumenge passat el seu primer split amb la Final Four celebrada al Camp Nou. Va ser un èxit absolut, amb més de 92.000 persones a les grades i pics d'audiència que van superar els 2 milions d'espectadors. El fenomen, que va créixer com una bola de neu des del seu inici, no va tardar a generar el debat sobre si la Lliga espanyola, com a espectacle aglutinant de masses, estava en perill. "Com a circ m'agrada, però no és comparable amb la indústria del futbol", va afirmar Javier Tebas, una opinió que Piqué no va desaprofitar per créixer encara més, tractant la Kings League com un circ i fins i tot fent aparèixer un jugador sorpresa disfressat de pallasso, el jóker, que va resultar ser el kun Agüero.
Piqué no va tardar a treure pit dient que la Kings League seria molt més oberta que el futbol professional actual. Va posar càmeres i micros als àrbitres i, teòricament, va obrir la competició a, pràcticament, tots els mitjans de comunicació. La lluita, encara que fos de forma indirecta, semblava encaminada a ser entre la Kings League i la LFP. Es van comparar audiències, l'atracció que generava entre els joves ambdues competicions i fins i tot la capacitat per generar espectacle. Mentrestant, de forma silenciosa, el que estava sortint perjudicat era el futbol territorial.
El futbol territorial, perjudicat per la Kings League
Des d'un primer moment es va saber que la base dels equips de la Kings League estava conformada per jugadors del futbol territorial català. La competició va organitzar un draft per elegir els jugadors. Primer van passar unes proves d'uns tècnics, que van fer el cribratge, perquè després els presidents escollissin per ordre. Com és lògic, entre els amateurs que més van destacar estaven els futbolistes que entrenen i juguen en el futbol regional, jugadors amb millor formació que aquells que no ho fan. Clubs com el Rubí, el Sants, el Tordera, el Júpiter o el Sarrià van veure d'un dia per l'altre com futbolistes de les seves plantilles volien compaginar el club amb la nova competició de Piqué. Tot era nou i es desconeixia quina repercussió tindria.
Cada club va arribar als acords pertinents amb els seus jugadors per emmotllar-se a la nova situació. En la majoria dels casos es va decidir compaginar ambdues activitats. El 'problema' és que l'impacte de la Kings League va provocar que alguns d'aquests jugadors, que no deixaven de cobrar només 75 euros per partit de la nova competició, es van convertir d'un dia per l'altre en estrelles d'una Kings League que ja fregava el milió d'espectadors en els directes. I va arribar la gran final i amb ella el detonador d'un problema que havia anat augmentant. Cristian Ubón, jugador del Sants, de la Tercera RFEF i, alhora, del Barrio, va decidir no jugar amb el seu club, al matí, per participar en la FInal Four del Camp Nou, a la tarda. El seu club, que lluita per no descendir i que tenia diverses baixes, se la jugava contra el Vilafranca i va acabar perdent per un gol en el descompte. Mentrestant, Ubón guanyava la Kings League i es convertia en la gran estrella de la final. "El jugador podia haver jugat al matí i després haver anat al Camp Nou. Nosaltres hem de defensar el futbol català i el futbol de base. La Kings League està molt bé, però estaria millor que aquestes idees servissin per ajudar el futbol base", va afirmar Joan Forcadell, president del Sants, a la Cadena SER. Ubón va avisar l'entrenador del Sants que no anava a jugar el dia abans, i amb un WhatsApp, un fet que va fer esclatar el club barceloní. Finalment, ambdues parts han decidit trencar el seu vincle, encara que el mal ja està fet i el debat a sobre de la taula.
Es tem una bola de neu
A aquest debat se n'afegeix un altre que ja fa dies que circula per les xarxes socials. Els jugadors han de cobrar més de 75 euros per partit veient l'èxit de la competició? Tal com va afirmar dimarts passat Ibai Llanos en un directe, Piqué va anunciar en el sopar de comiat que els jugadors, part fonamental de l'espectacle, cobraran més a partir d'ara. El mateix Ibai, però, va posar el dit a la nafra, ja que si aquesta quantitat és excessivament elevada, per molt justa que sigui tenint en compte el que generen, podria ser una autèntica bomba per al futbol territorial. I és que molts jugadors preferiran centrar-se en la Kings League, ja que guanyarien notorietat pública i un salari interessant, abans que formar part de clubs en els quals cobren poc. A més, quan toqui buscar nous futbolistes, obrir un nou draft, l'allau de peticions es preveu gegantina. "La Kings League és una amenaça. Tu planifiques la temporada comptant amb uns jugadors, i a mitja competició et quedes amb menys. En el nostre cas, a més, eren la columna vertebral. Estem parlant d'un jugador per línia, i eren jugadors que entenem que havien de ser importants per a l'equip", afirma Josep Alsina, president del Tordera, club que s'ha arribat a quedar sense 4 jugadors, a més del segon entrenador.
Gerard Piqué ja ha afirmat que s'intentarà buscar la fórmula perquè tot encaixi, encara que sembla complicat que la Kings League no vagi a afectar el futbol territorial. A la competició rebel que va néixer per fer front al conservadorisme del futbol professional li ha sorgit un problema imprevist, un efecte bumerang de futur incert, i en la qual el peix gran és ella.