Un reportatge publicat pel diari britànic 'Daily Mail' afirma que el Manchester City, a través d'una societat de la qual forma parteix amb 12 clubs en més a 13 països anomenada City Football Group (CFG), té en nòmina a 36 jugadors que han costat 100 milions de lliures i que només han jugat un total de 6 vegades des que han fitxat pel City. Una situació que, sumada a la gran quantitat de diners que inverteix any rere any el City a reforçar la seva plantilla, i que actualment estaria valorada en 605 milions d'euros segons el CIES Football Observatory, està sent observada ja de prop pel Govern britànic.
En aquest sentit, el febrer passat el Govern britànic va publicar un Llibre Blanc amb l'objectiu de reformar el futbol anglès per evitar futurs problemes econòmics i possibles nous club-Estat en la Premier League. Un document que va en línia amb el que LaLiga porta des de 2013 promovent a Espanya, és a dir, la creació d'un control econòmic que impedeixi als equips endeutar-se i que garanteixi la sostenibilitat i la competitivitat de la competició. Una cosa que actualment no succeeix en la Premier, ja que no existeix cap tipus de control i els clubs fitxen pèrdues, com es posa de manifest en el cas del City, i la qual cosa provoca una ruptura de l'anomenat 'fair play' financer.
El reportatge d'investigació assenyala que la societat City Football Group acapara una gran quantitat de jugadors a tot el món i que aquests són intercanviats entre equips de la mateixa xarxa, generant així una gran controvèrsia al món del futbol. L'article posa d'exemple el Troyes a França, un dels que pertany a CFG. Al passat mercat d'estiu van ser 4 jugadors del City els que van passar a formar part de l'equip francès de la Ligue 1, jugadors que sumaven entre tots més de 18 anys en el club anglès i sense haver disputat ni un sol minut amb la samarreta 'sky blue'. Tot això va succeir en un moment en què es discutia al si de la FIFA introduir una regla de limitació de cedits internacionals.
El cas del Troyes no és únic a Europa. A Espanya, el Girona va realitzar moviments similars el 2017, però LaLiga va respondre aplicant les seves regles de control econòmic. D'acord amb un portaveu de LaLiga que participa en el reportatge "des de 2017 el president de LaLiga, Javier Tebas, ha denunciat les pràctiques del Manchester City. Considera que aquestes van en contra del 'fair play' financer i poden classificar-se com a "dopatge financer", i afegeix que "LaLiga fa ara les seves pròpies avaluacions sobre el valor que es pot atribuir als jugadors cedits a efectes del sostre de despesa i desincentivem que més d'un jugador cedit provingui d'un club vinculat".
Recentment, un modest club belga, el Lommel SK, també s'ha unit a la 'croada' de LaLiga en contra d'aquest tipus de pràctiques, ja que podrien trencar el principi d'igualtat i competitivitat en el futbol, realitzant una denúncia formal davant de la Comissió Europea per la gestió econòmica d'un dels seus rivals, el Royal Excelsior Virton. Els mètodes d'aquest club, segons el Lommel SK, infringeixen la nova normativa de la UE que frena aquells "ajuts estrangers que distorsionin el mercat interior", segons el comunicat emès per l'equip de la província belga de Limburgo. El Royal Excelsior Virton suposadament rebria ajuda externa estrangera i assoleix els 15 milions d'euros de pressupost, mentre que el pressupost de Lommel SK amb prou feines arriba als 4 milions. L'article assenyala que aquest club belga ha estat contactat per LaLiga per oferir-li ajuda per lluitar contra aquests mètodes que "distorsionen" la competició. El Lommel defensa, igual com LaLiga, que aquest tipus de situacions no succeeixin i ambdós, a més d'altres clubs al continent, esperen que la FIFA trobi la manera de regular la proliferació de propietaris amb grans capitals en el futbol mundial.