Després d'anunciar-se la decisió del Tribunal de Justícia de la UE d'avalar la Superlliga, moltes persones es pregunten què és la Superlliga. La Superlliga és un projecte que es va anunciar el 2021 que pretén organitzar una competició internacional de clubs de futbol en l'àmbit europeu. És, en essència, un concepte semblant al de la Premier League d'Anglaterra. Es proposa que hi participin els 15 clubs fundacionals de la competició i 5 equips convidats que s'escolliran segons els seus mèrits esportius. 

⚽ El TJUE avala la Superlliga Europea: considera que UEFA i FIFA vulneren el dret de la UE en prohibir-la
 

🥅 LaLiga carrega contra la sentència de la Superlliga: "És un model egoista i elitista"
 

Els clubs fundadors originals de la Superlliga són: Real Madrid Club de Futbol, Manchester United Football Club, Juventus Football Club, Associazione Calcio Milan, Chelsea Football Club, Arsenal Football Club, Club Atlético de Madrid, Football Club Internazionale Milano, Liverpool Football Club, Manchester City Football Club, Tottenham Hotspur Football Club i Barça. La intenció és convidar el Bayern de Munic, el Borussia Dortmund i el PSG perquè també esdevinguin fundadors i s'hi incorporin abans de l'inici de la competició.

Per què s'ha hagut de pronunciar el Tribunal de Justícia de la UE sobre la Superlliga

En el moment que es va decidir organitzar la competició, quan es va crear l'empresa mercantil European Super League Company, el projecte va ser subscrit per tots els seus membres fundadors, que eren bàsicament els grans equips europeus. Aquesta decisió va xocar de front principalment amb la UEFA, ja que ho veien com una competència directa a la Champions League.

Aquesta oposició va provocar que el projecte és que es quedés en suspensió. No obstant això, tres dels membres fundadors van seguir amb el projecte a l'entendre que la posició de la UEFA contravenia la legislació de la Unió Europea quant a la lliure competència, dels quals només van quedar Barça i Madrid com a impulsors. Més endavant es va obrir un litigi enfront del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el monopoli de la UEFA i la FIFA i les possibles sancions als participants en una hipotètica Superlliga. Aquest litigi és el que s'ha resolt avui en favor de la Superlliga.

Com funcionarà la Superlliga?

La idea inicial era que aquesta nova competició funcionés més o menys com ho fa ara la Champions: 20 equips (15 equips fundadors i 5 convidats) jugant una lligueta i després eliminatòries, però en aquest cas la Superlliga conformarà els grups de forma diferent: dividiria els participants en dos grups de 10 equips.

La lliga consistiria en partits d'anada i tornada amb 18 partits per a cada club en aquesta primera fase. Els tres primers classificats de cada grup passaran directament a quarts de final i els quarts i cinquens jugaran un play-off a doble partit on es decidiran els dos darrers llocs de la fase final. Quarts de finals i semifinals es jugarà a doble partit i el final es jugarà en una seu neutral a partit únic.

La previsió és que l'inici del torneig sigui cada any en el mes d'agost, just en l'inici de la temporada, i que els partits es juguin durant tot l'any. La final es disputarà a finals del mes de maig.

Qui és el CEO de la Superlliga 

L'octubre de 2022, es va conformar l'A22 Sports Management una empresa per potenciar la creació de la Superlliga. Es va nomenar a Bernd Reichart com a CEO d'aquesta empresa. ​

Quins equips jugaran la Superlliga

La competició comptarà amb 20 equips, dels quals 15 sempre seran els fundadors. El Barça, el Reial Madrid, l'Atlètic, l'Arsenal, el Chelsea, el Liverpool, el Manchester City, el Manchester United, el Tottenham, el Milan, ​​l'Inter i la Juventus són 12 dels 15 fundadors ja confirmats a la Superlliga. Els 5 equips addicionals que classificaran anualment sobre la base del rendiment de la temporada anterior. 

Com afectarà la Superlliga a les altres lligues

Serà una competició que es farà entre setmana i, per tant, no coincidirà amb els tornejos nacionals, siguin lligues o copes. Així doncs, la Superlliga només tindrà un conflicte de dates amb la Champions Leaguecompetició que es quedaria sense els grans clubs europeus. Per tant, no tindrà cap conflicte d'interessos amb les lligues nacionals.

Això sí, s'espera un impacte de la Superlliga a les lligues domèstiques és econòmic. Els clubs participants guanyaran molts més milions que els que guanyen amb la competició de la UEFA. Segons un informe pericial realitzat per KPMG, la materialització de la Superlliga suposaria un augment de 400 milions d'euros a les arques dels únics promotors espanyols d'aquesta competició, el Reial Madrid i el Barça, mentre que per a la resta de clubs de LaLiga suposaria una pèrdua d'ingressos del 55%, segons l'informe pericial realitzat per KPMG sobre l'impacte econòmic negatiu de la Superlliga en la competició i els clubs espanyols que ha presentat LaLiga.