Espanya no ha començat de la millor manera l'organització del Mundial de Futbol del 2030, que acollirà conjuntament Portugal i el Marroc. Tot va saltar pels aires dilluns passat, quan el diari El Mundo va publicar uns excels que demostraven que la RFEF havia manipulat la valoració d'algunes candidates a ser seus, un canvi de puntuació que deixava fora Balaídos, estadi del Celta de Vigo, en benefici d'Anoeta, estadi de la Reial Societat.
La RFEF continua sense donar explicacions, encara que aquest dimecres ha arribat el primer cop d'efecte, en anunciar-se la dimissió de María Tato, presidenta del Comitè d'Organització del Mundial 2030. Abans de comunicació la seva decisió, la dirigent ha presentat un informe sobre els criteris aplicats per decidir les 11 seus espanyoles que es van presentar a la FIFA.
Vigo se sent perjudicada i exigeix explicacions
L'única reacció a la notícia avançada per El Mundo va arribar des de Vigo, la ciutat perjudicada, a través del seu alcalde, el socialista Abel Caballero. El dirigent fa anys que manté una lluita oberta amb Rafael Louzán, actual president de la RFEF i expresident de la Diputació de Pontevedra, pel Partit Popular. "Estic enuig, com tota la ciutat, que està indignada. Estem veient les qualificacions i l'obscurantisme és cada vegada major. Està sent un esperpent. Vull que donin totes les explicacions i tota la informació. El 25 de juny, Vigo era seu del Mundial i dos dies després va deixar de ser-ho", va afirmar l'alcalde a El Partidazo de la COPE.
"No sé què va passar i ho han d'explicar. Nosaltres ho vam saber perquè el va dir Louzán a Riazor el 5 de juliol i li preguntem per què i ens va dir que va tenir els resultats més baixos quant a estructura financera; i nosaltres no tenim cap deute. Després ens van dir que va ser perquè no vam ser de la mà de la Federació Gallega, una cosa que no era un requisit," va afegir.
La RFEF guarda silenci, en espera d'una roda de premsa
Des de la RFEF, mentrestant, guarden silenci. Aquest dimarts, sense anar més lluny, Rafael Louzán va assistir a la presentació dels actes del 125è aniversari de la Federació Catalana de Futbol. A la seva sortida, el dirigent va ser preguntat sobre l'assumpte pels mitjans de comunicació, però es va negar a donar cap explicació. I el mateix va passar amb Pablo Prieto, president de la Federació Gallega de Futbol, també present en l'acte. El dirigent va tenir diversos micròfons davant per donar alguna explicació, però va optar pel silenci.
Algunes fonts apunten que la RFEF té previst oferir una roda de premsa per aclarir els fets, conscients que la imatge que s'està donant no és la millor.