La selecció espanyola s'ha classificat aquest divendres per a les semifinals de l'Eurocopa en superar Alemanya en un partit èpic que s'ha decidit en el minut 119, quan tot semblava encaminat a la tanda de penals, gràcies a un gol de cap de Mikel Merino. D'aquesta manera, Espanya trenca un malefici històric, ja que mai no havia estat capaç de guanyar un amfitrió en un gran torneig, Mundial o Eurocopa.

Malgrat el debat dels dies previs, Luis de la Fuente ha apostat pel seu onze habitual, amb Unai Simón a la porteria; Carvajal, Le Normand, Laporte i Cucurella a la defensa; Rodri, Pedri i Fabián Ruiz al centre del camp; i Lamine Yamal, Morata i Nico Williams a la línia ofensiu. El pla del de La Rioja, però, ha tardat 7 minuts a ensorrar-se, ja que Pedri s'ha lesionat en una dura entrada de Toni Kroos. El seu lloc l'ha ocupat Dani Olmo, que ha acabat sent el millor jugador del combinat de la Roja.

Pedri González lesió selecció espanyola Eurocopa / Foto: EFE
Pedri González, després de lesionar-se per culpa d'una dura entrada de Kroos / Foto: EFE

Espanya protagonista i Kroos lesiona Pedri

Espanya ha entrat molt bé al partit, amb molta intensitat i les línies molt avançades. En el primer minut, l'equip de Luis de la Fuente ha generat una bona ocasió, en una combinació entre Nico Williams, Morata i Pedri que el canari ha finalitzat amb un xut fluix. El migcampista blaugrana també ha estat protagonista poc després, en el minut 7, quan ha rebut una duríssima entrada de Toni Kroos en iniciar un contraatac. L'alemany, molt accelerat, no ha vist ni targeta groga. A la següent acció, Kroos ha trepitjat el turmell de Lamine Yamal, una altra dura entrada que tampoc no s'ha transformat en una amonestació. Pedri ha intentat seguir, però no ha tardat a demanar el canvi, sent substituït per Dani Olmo.

La lesió de Pedri no ha espantat Espanya, que ha continuat atacant, amb xuts de Nico Williams i Fabián Ruiz. La més clara ha estat la següent, una falta directa de Lamine Yamal que ha sortit fora per poc. Alemanya, molt agressiva en les pilotes dividides, s'ha anat refent, i en el minut 21 ha fregat el 0-1, en una centrada de Kimmich que Havertz ha rematat, amb el cap, a les mans d'Unai. I més perillosa ha estat la següent, també per al davanter de l'Arsenal, que ha disparat mossegat quan ho tenia tot de cara per posar en problemes el porter de l'Athletic Club.

Dani Olmo gol Espanya Alemanya Eurocopa EFE
Moment en què Dani Olmo supera Neuer en l'Espanya-Alemanya / Foto: EFE

Dani Olmo colpeja i Wirtz envia el partit a la pròrroga

La segona meitat ha començat com la primera, amb una Espanya protagonista, sense por d'atacar. Al cap de dos minuts, Morata ha tingut una excel·lent ocasió. S'ha regirat dins de l'àrea, però ha disparat per sobre del travesser. Finalment, la selecció espanyola ha trobat el premi, en un centre ras de Lamine Yamal que Dani Olmo ha transformat en gol amb un xut ajustat (51').

Alemanya no ha tardat a reaccionar al gol de Dani Olmo, intensificant la pressió i acumulant jugadors en zona ofensiva. Espanya, per la seva part, ha intentat sortir al contraatac, encara que amb massa precipitació. Luis de la Fuente tampoc no ha ajudat amb la gestió dels canvis, ja que en el minut 61 ha tret del terreny de joc Lamine Yamal, el jugador més perillós fins al moment. En el minut 70, Unai Simón ha evitat l'empat, amb una gran intervenció a un xut d'Andrich (70'). I més clara ha estat la següent, un centre ras de Wirtz que Füllkrug ha rematat al pal (77'). A mesura que arribava el final del partit, han anat augmentant els nervis, com ha demostrat Unai Simón, que s'ha equivocat en un llançament des de la seva porteria. La pilota ha anat a peus de Havertz, que amb la porteria buida, encara que lluny, ha disparat per sobre del travesser. Finalment, Alemanya ha trobat el premi a la seva insistència, en una pilota penjada que ha completat Wirtz amb un xut que ha entrat després de colpejar al pal (89'). El partit se n'anava a la pròrroga, amb Lamine Yamal i Nico Williams a la banqueta.

Gol Espanya Alemanya EFE
Els jugadors d'Alemanya, celebrant el gol de Florian Wirtz / Foto: EFE

Mikel Merino classifica Espanya sobre la botzina

En la pròrroga s'han mantingut els nervis, encara que ha baixat una mica el ritme del partit, tant per la por de perdre, ja que un gol podria ser definitiu, com pel cansament acumulat. Les dues úniques grans oportunitats del primer temps han estat un xut llunyà d'Oyarzabal que ha sortit fora per molt poc i un de Wirtz, més clar, que ha vorejat la base del pal.

En la segona part, el joc s'ha interromput molt, per la qual cosa tot semblava que se n'anava als penals. I en el minut 119 ha arribat el 2-1, en un centre de Dani Olmo que Mikel Merino ha rematat amb el cap al fons de la porteria. Espanya està a les semifinals.