Catalunya és una potència a nivell esportiu i el gran motor d'Espanya. I novament ho ha demostrat als Jocs Olímpics de París 2024. Després de gairebé tres setmanes de competició, per fi ha arribat el punt i final de molts dies de competicions a totes hores i de sacrificis enormes per aconseguir medalles. I si la delegació espanyola havia fet un rècord de participació, els catalans eren els que més destacaven amb un centenar d'esportistes cridats a la cita olímpica i doblant a Madrid, la segona comunitat autònoma amb més representació.

28 esportistes catalans es pengen medalla a París

Però al mateix temps aquesta gran representació catalana també ha acabat sent clau per guanyar una part important de les medalles aconseguides. Fins a tres ors i tres bronzes són amb participació catalana, intervenint en un terç de les medalles espanyoles. I, en total, han estat 28 els esportistes nascuts a terres catalanes els que s'han penjat algun metall, per no comptar aquells que s'han format a casa nostra.

El català Florian Trittel (dreta) amb Diego Botín (esquerra), celebrant l'or aconseguit als Jocs Olímpics de París 2024 / Foto: EFE

Or per al català Florian Trittel al costat de Diego Botín a la categoria 49er de vela, com també de dos equips com el de futbol masculí i waterpolo femení. En el cas dels esportistes que juguen sobre la gespa, a destacar els set catalans Arnau Tenas, Marc Pubill, Eric Garcia, Pau Cubarsí, Joan Garcia, Adrià Bernabé i Sergio Gómez, i pel que fa a la piscina les onze catalanes Martina Terré, Laura Ester, Judith Forca, Maica Garcia, Bea Ortiz, Paula Leitón, Anni Espar, Paula Crespí, Nona Pérez, Elena Ruiz i Isabel Piralkova.

Però això no és tot perquè amb medalla de bronze s'han premiat les catalanes Iris Tió, Meritxell Ferré, Meritxell Mas i Paula Ramírez de l'equip de natació artística. També els jugadors d'handbol masculí Ian Tarrafeta, Aleix Gómez, Adrià Figueras i Dani Fernández. I com no destacar Saúl Craviotto, ja sent el medallista espanyol amb més metalls als Jocs Olímpics després de sumar el seu sisè metall, que ho va aconseguir a la prova de K4500m.

Els jugadors d'handbol espanyols celebrant el bronze als Jocs Olímpics de París 2024 / Foto: EFE

Catalunya, un motor esportiu que fixa la mirada a Los Angeles 2028

Tot i això, l'èxit català no es quedaria aquí, ja que són molts els entrenadors i membres tècnics catalans d'equips o esportistes que s'haurien d'haver penjat igualment una medalla perquè els seus han acabat pujant al podi a París. Però també caldria incloure aquells catalans d'adopció com Pau Echaniz que han acabat amb medalla, ja sigui competint amb Espanya o amb algun altre país.

I això significa que l'èxit relatiu de la delegació espanyola als Jocs Olímpics de París, superant les últimes dues edicions de Rio 2016 i Tòquio 2020, és en bona part gràcies als catalans. I això no s'aturarà aquí, ja que Catalunya segur que continuarà sent un país referència a nivell esportiu als propers Jocs Olímpics de Los Angeles 2028.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!