La selecció espanyola de bàsquet ha debutat aquest matí als Jocs Olímpics de París 2024. Els de Scariolo no han tingut sort en el sorteig i han caigut al grup de la mort, amb Austràlia, Grècia i Canadà, tres equips candidats a medalla. El primer partit, ja amb aura de final, era vital per començar amb bon peu el camí cap a quarts de final. Una Austràlia amb 9 jugadors de l’NBA ha estat massa com a primer test per als espanyols, que han caigut per 92-80 sense posar gaires problemes. La Família haurà de donar la seva millor versió en tots els partits que els queden de la fase de grups si volen seguir endavant. Derrota dolorosa, però no definitiva.

Un quintet format per Lorenzo Brown, Álex Abrines, Xabi López-Ariostegui, Santi Aldama i Willy Hernangómez ha començat el partit patint davant l’embranzida australiana. 4 minuts jugats i perdien d’11, cosa que ha obligat el tècnic italià a demanar el primer temps mort. L’encert dels grocs no ha disminuït i, malgrat els esforços dels espanyols en defensa, han acabat el primer quart amb 31 punts, 10 per sobre en el marcador. El segon quart ha començat amb Usman Garuba de picabaralla en picabaralla per posar nerviosos als rivals, una tècnica poc ortodoxa, però que ha donat els seus fruits. Dos triples consecutius de Llull han posat Espanya dins del partit i la selecció ha començat a veure la llum. El ritme ha baixat ràpidament, però, i la distància en el marcador s’ha mantingut estable en un segon quart menys vistós. Al descans, 49-42 per Austràlia amb un Josh Giddey destacat. 15 punts pel jugador dels Chicago Bulls.

Intent de remuntada, sense èxit

La segona part ha començat caòtica. Aldama i Willy mantenien la selecció viva en atac i, a poc a poc, han anat creixent. Un triple d’Abrines ha posat Espanya a 1 punt i els australians han començat a notar la pressió. A 6 minuts d’acabar el tercer quart, un altre triple de Santi Aldama, el seu quart particular, ha posat la selecció per davant en el marcador per primer cop en tot el partit. Però la reacció no s’ha fet esperar i Patty Mills (amb l’ajuda dels rebots ofensius) s’ha encarregat de retornar l’avantatge al seu equip; 1 minut més tard, tornaven a dominar de 6. Totes dues seleccions anaven a ratxes, sense consistència, en un partit molt maco de veure. L’eficiència amb què Espanya havia començat el quart s’ha anat apagant, i els darrers minuts han estat molt grisos, tant en atac com en defensa. 9 a sota amb 10 minuts al davant semblava una gesta impossible veient el nivell dels de Scariolo.

La moral de la selecció ha caigut en picat en no trobar solució a la defensa australiana. Triples i més triples fallats de Llull i Juancho Hernangómez. Tots els rebots queien a mans rivals. En resum, res els sortia bé. Però mai es pot donar per mort un equip espanyol. Dues mandarines de Llull en el seu pitjor moment han tornat a posar el marcador a 5. La selecció ha intentat mantenir el ritme d’atacs ràpids i defenses intenses per descol·locar els australians, però la ratxa no ha continuat com ells esperaven. Errors de comunicació i precipitacions constants han portat els de Brian Goorjian a mantenir l’avantatge més per demèrit dels espanyols que per mèrit propi.

WIlly Hernangomez als JJOO foto EUropa Press
Willy Hernangómez als Jocs Olímpics / Foto: Europa Press

Males sensacions per tancar el primer partit

77-71 quan faltaven 5 minuts: les sensacions eren molt pitjors que el resultat. Amb dos bons atacs podien posar molta pressió, però Lorenzo Brown no tenia el seu dia. Moltes pèrdues i males decisions del base nacionalitzat. Per altra banda, els grocs no deixaven d’anotar. Quan més necessitaven l’encert de les seves estrelles, aquest ha arribat. Landale, Giddey i Mills han congelat Espanya amb un parcial de 9-1 per situar-se amb 13 punts d’avantatge a 2 minuts del final. Malgrat l’intent de reacció d’Aldama, la selecció no ha tingut res a fer. Sona la botzina final i Austràlia s’endú el partit per 92 a 80.

Mal debut de la selecció davant una Austràlia que no ha tingut gaires problemes per a desfer-se de La Família. Els 27 punts del debutant Santi Aldama no han estat suficients, ni de lluny. La resta de l’equip haurà de canviar l’actitud de cara als pròxims partits si volen tenir alguna possibilitat de classificar-se per a quarts de final. Dimarts, una nova final contra la Grècia d’Antetokounmpo, que aquesta nit debuta contra el Canadà. I, divendres vinent, l’últim partit de la fase de grups contra la selecció americana, una de les grans potències del torneig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!