L’Eurocopa 2024 entra a la seva recta final. Aquesta nit s’obren les semifinals amb un dels partits més esperats de l’any. Espanya i França s’enfronten a les 21:00 h a l’Allianz Arena de Múnic en un partit que decidirà la primera selecció que veurem a la final del torneig del pròxim diumenge 14. El partit el podreu veure en obert per La 1 i RTVE Play.

Els de Luís de la Fuente han demostrat un nivell superior al que s’esperava d’ells, dominant tots els partits fins al moment. Lamine Yamal i Nico Williams són els jugadors més destacats en atac, provocant maldecaps a tots els defenses amb la seva verticalitat; el del Barça és el màxim assistent de l’Eurocopa. I al mig del camp hi trobem Rodri i Fabián, dos dels futbolistes més valorats del torneig. La Roja arriba en estat de gràcia, però haurà d’afrontar el partit sense tres dels seus titulars: Pedri, per lesió, i Le Normand i Carvajal per sanció.

Lamine Yamal y Nico Williams celebran un gol en la Eurocopa con España / Foto: EFE
Lamine Yamal i Nico Williams celebrant un gol a l'Eurocopa amb España / Foto: EFE

Mbappé, la gran esperança de França

Aquestes dues baixes en defensa les intentarà aprofitar l’atac francès. Mbappé, tot i no haver mostrat el seu millor nivell i tenir el nas trencat, continua sent un dels millors jugadors del món. L’extrem només porta 1 gol, i de penal, però en qualsevol instant et pot canviar el partit. Acompanyat de jugadors com Dembélé, Griezmann, Kolo Muani o Barcola, la davantera francesa posa la por al cos a qualsevol equip. A més, els de Didier Deschamps han demostrat tenir la millor defensa de la competició. La parella de centrals Saliba-Upamecano és una muralla que sembla impossible de penetrar. I els duels entre els extrems espanyols amb Kounde i Theo Hernández seran dignes de veure.

Les dues seleccions han arribat a aquest partit per mèrits propis, però el seu camí ha estat molt diferent. Espanya  va dominar un grup en què es va haver de veure les cares amb Croàcia i Itàlia, dues de les seleccions a priori més potents del campionat. Tres victòries en tres partits i sense encaixar cap gol. A vuitens de final, un partit plàcid contra Geòrgia: malgrat començar perdent, van acabar golejant (4-1). El partit de quarts de final els va acabar de consolidar com a grans candidats al títol. Van eliminar l’amfitriona i gran favorita al títol, Alemanya, per 2-1, amb un gol de Mikel Merino a l’últim minut de la pròrroga. Així doncs, 5 victòries en 5 partits —una d’elles al temps extra—, 11 gols a favor i 2 en contra i mostrant un joc molt atractiu per als aficionats.

Mbappé Carrasco Bélgica Francia EFE
Mbappé contra Carrasco en el Bélgica vs Francia / Foto: EFE

El millor atac es troba amb la millor defensa

Els francesos, per la seva part, no han convençut tant amb el seu rendiment. S’han plantat a les semifinals havent marcat només 3 gols i encaixant-ne 1 en 5 partits. 1 victòria i 2 empats a la fase de grups els van classificar com a segons de grup, per darrere d’Àustria. El partit de vuitens contra Bèlgica no va ser gaire memorable, i el gol en pròpia porta de Jan Vertonghen al minut 85 va decidir una eliminatòria que semblava destinada a la pròrroga (1-0). Els quarts de final sí que van haver d’arribar als penals després de 120 minuts de tanteig i poques ocasions. 0-0 al marcador i un penal fallat per João Félix va decantar la balança (5-3). 2 partits guanyats i 3 empats, però el que importa és el resultat al final del torneig.

Per veure l’últim precedent d’aquest partit ens hem de remuntar a la final de la UEFA Nations League del 2021. En aquella ocasió, un gol de Benzema i un altre d’Mbappé al minut 80 van remuntar l’inicial d’Oyarzabal per donar la victòria al conjunt francès. En Eurocopes, però, La Roja té millor balanç: 2 victòries, 1 empat i 1 derrota. L’últim duel és un bon precedent pels de Luis de la Fuente. Va ser a quarts de final de l’Eurocopa 2012, on dos gols de Xabi Alonso van classificar una selecció espanyola que acabaria guanyant el torneig per segon cop consecutiu. Estranyament, en aquella edició, Espanya també es va enfrontar a Itàlia i Croàcia a la fase de grups. França busca classificar-se per la seva quarta final i aconseguir el seu tercer títol amb el qual igualaria Alemanya i Espanya com a seleccions amb més triomfs en Eurocopes. La Roja, per altra banda, vol convertir-se en la selecció amb més títols en solitari. Seria la seva cinquena final, i n’ha guanyat 3 de les anteriors 4.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!