Victòria més soferta de l'esperat per a Espanya contra Uzbekistan (1-2). En el seu debut als Jocs Olímpics de París, els homes de Santi Denia han hagut de suar la cansalada per poder superar un combatiu conjunt asiàtic, que s'ha mostrat com una sorpresa tant en atac com en defensa. Exceptuant els primers minuts del segon temps, dominats per als espanyols, el duel ha estat sempre igualat, amb Uzbekistan intimidant en diverses ocasions la porteria d'Arnau Tenas. De fet, el partit ha marxat al descans amb un 1-1, segellat a través dels gols de Marc Pubill (min.29) i Shomurodov de penal (min.45+1). Tanmateix, un gol de Sergio Goméz (min.62), que havia errat una pena màxima tres minuts abans, ha estat suficient per decantar el partit i sumar els tres primers punts del grup.

Inici amb dubtes per a Espanya

La selecció espanyola dirigida per Santi Denia encarava el seu primer partit en aquest camí olímpic amb un clar paper de favorit. De fet, és una de les rivals a batre en aquesta carrera cap a l'or. Juntament amb França i Argentina, que també debuten en aquesta primera jornada dels Jocs Olímpics, Espanya compta amb una de les plantilles més completes, amb molts noms que ja estan assentats en la màxima elit. Els tres 'grans' que ha convocat Denia són Abel Ruiz, nou davanter del Girona, Juan Miranda i Sergio Gómez; però en l'equip també hi ha altres futbolistes joves de primer nivell, com Pau Cubarsí, Eric Garcia, Arnau Tenas o Àlex Baena.

Fermín López intenta un pase en los Juegos Olímpicos de París / Foto: EFE
Fermín López intenta una passada davant la pressió d'Uzbekistan /Foto: EFE

Tanmateix, malgrat aquesta aparent superioritat, l'inici del partit ha estat marcat per la igualtat. Uzbekistan, una de les seleccions més inesperades d'aquests Jocs, ha saltat al terreny de joc del Parc dels Prínceps mostrant una cara sorprenentment sòlida. Molt intensa en defensa, era capaç de neutralitzar cada atac espanyol. I a la contra, sempre trobava algun forat per escapar-se i intimidar la tranquil·litat d'Arnau Tenas. Només li faltava encertar en la darrera passada per acabar de fer mal.

La pilota aturada regala un 1-1 al descans

D'altra banda, Espanya es trobava desorientada. Abel Ruiz estava massa sol en la punta d'atac i els jugadors més hàbils de l'equip no trobaven el forat per incidir. Així i tot, les coses han canviat a l'equador del primers temps. Després d'una falta lateral forçada per Fermín López, Marc Pubill, amb una volea al segon pal, ha anotat el primer gol olímpic d'aquesta selecció (0-1, min. 29). L'experiència i el talent s'estaven imposant per sobre de l'entrega i la intensitat.

Marc Pubill celebra su gol ante Uzbekistán JJOO / Foto: EFE
Marc Pubill celebrant el primer gol del partit / Foto: EFE

Ara bé, la diana del defensor català no ha virat el rumb del partit. De fet, ha generat una sensació de comoditat en la selecció espanyola que ha donat ales a Uzbekistan per intentar-ho amb més insistència. I quan el partit estava destinat a marxar al descans amb avantatge espanyol, Pau Cubarsí ha comès un penal que Shomurodov, el millor jugador dels asiàtics, ha transformat amb un xut creuat que alimentava els dubtes en la selecció de Santi Denia (1-1, min- 45+1).

Sergio Gómez, una de freda i una de calenta

Davant aquest escenari, el seleccionador d'Albacete ha decidit actuar al descans. Jon Pacheco ha entrat al lloc de Cubarsí, que tenia una groga, i Fermín López ha començat a jugar més a prop de l'àrea. Els laterals, també amb una actitud més ofensiva, carregant l'àrea constantment. Tot això s'ha traduït en un context de partit en què les arribades d'Espanya eren una constant. I en pocs minuts, Aimar Oroz ha provocat un penal gràcies a un bon retall dintre de l'àrea. L'encarregat d'executar el llançament ha estat Sergio Gómez, un dels 'veterans', però la sort no ha estat del seu costat: xut central que ha estat rebutjat de forma espectacular per Nematov.

Sergio Gómez, Fermín López y Miranda celebran un gol de España en Juegos Olímpicos / Foto: EFE
Sergio Gómez, Fermín López i Miranda celebren el segon gol d'Espanya / Foto: EFE

El partit havia virat per complet i l'aturada del porter de l'Uzbekistan només ha servit per allargar l'inevitable. I és que només tres minuts més tard, Sergio Gómez s'ha refet del seu error culminant una gran jugada trenada entre Abel Ruiz i Juan Miranda per tornar a avançar Espanya en el marcador (1-2, min.62). Un cop que, ara sí, ja semblava definitiu. Els asiàtics han quedat molt tocats, sense energia per aixecar-se i intentar l'empat. Espanya ha mantingut el seu domini, ara amb més i sense tanta verticalitat, i això li ha permès sumar els tres primers punts del grup. Una victòria més treballada de l'esperat, però que serveix per agafar confiança.