La selecció espanyola ha aconseguit aquest diumenge la classificació per als quarts de final de l'Eurocopa d'Alemanya 2024 en golejar una combativa Geòrgia per 4-1, amb gols de Rodri, Fabián Ruiz, Nico Williams i Dani Olmo. L'equip de Luis de la Fuente ha hagut de patir més del previst, ja que s'ha vist per darrere al marcador durant bastants minuts, la qual cosa l'ha obligat a haver de remar a contracorrent per remuntar i obtenir el bitllet per a la següent ronda, en la qual s'enfrontarà a l'amfitriona, Alemanya, divendres vinent a les 18h.

El gran líder d'Espanya ha estat Lamine Yamal, que en la segona part ha completat una autèntica exhibició a la qual només li ha faltat el gol, encarant una vegada i una altra a la defensa de Geòrgia. El blaugrana, el jugador més jove de la història en disputar una eliminatòria d'una Eurocopa, s'ha inventat una assistència preciosa per al 2-1, un centre teledirigit que Fabián Ruiz no ha desaprofitat per superar Mamardashvili, l'altre jugador destacat del partit.

Gol Geòrgia Espanya EFE
Els jugadors de Geòrgia, celebrant el 0-1 contra Espanya / Foto: EFE

Ensurt per a Espanya i reacció

Espanya ha començat molt bé el partit, amb el domini total de la situació contra una Geòrgia que no ha dubtat d'anar-se'n al darrere, amb un 5-3-2. El pla d'Espanya era empènyer Geòrgia cap a la seva àrea i obrir el joc per les bandes, amb Nico Williams i Lamine Yamal com a principals amenaces. En un primer moment, la idea ha sortit bé. En el minut 5, Pedri ha estat a prop de marcar, però ha rematat forçat una centrada rassa de Carvajal. I després ha estat el torn del lateral del Reial Madrid, que ha vist com Mamardashvili, el porter del València, començava el seu xou amb una gran intervenció (11'). I quan millor estava Espanya ha arribat el gol de Geòrgia, en un gran contraatac per la banda dreta que ha acabat amb un centre de Kakabadze que Le Normand ha enviat al fons de la porteria (19').

El 0-1 ha posat nerviosa Espanya, que ha volgut empatar ràpidament, la qual cosa ha provocat un seguit d'atacs precipitats i, el que era pitjor per als seus interessos, espais al darrere que Geòrgia ha castigat amb contraatacs perillosos. A poc a poc, però, Espanya s'ha anat calmant, tornant al pla inicial. En el minut 35, Mamardashvili s'ha lluït en un xut de Cucurella i en el minut 38 ha estat el torn de Nico, que de nou s'ha trobat amb el porter georgià. Finalment, Espanya ha aconseguit l'empat, en un xut  ras de Rodri des de la frontal de l'àrea (39').

Gol Fabian España Georgia EFE
Fabián Ruiz, després de marcar el 2-1 en l'Espanya-Geòrgia / Foto: EFE

Lamini Yamal i Nico Williams lideren la remuntada

L'inici de la segona part ha començat amb ensurt per a Espanya, amb un xut llunyà de Kvaratskhelia que gairebé sorprèn Unai Simón. La Roja, però, no ha trigat en aconseguir el control, amb un Lamine Yamal molt participatiu. El blaugrana ha estat a prop de marcar, en un llançament de falta forçada per ell mateix que ha desviat Mamardashvili. La jugada ha seguit i la pilota ha tornat als peus del blaugrana, que ha posat un centre mesurat que Fabián Ruiz ha rematat al fons de la porteria (51').

El gol ha donat tranquil·litat a Espanya, que ha superat l'ensurt, a més de provocar que Geòrgia s'hagi hagut d'estirar una mica. En el minut 63, en un error defensiu, Lamine Yamal ha pogut marcar el 3-1, però el seu xut ha sortit fora, per molt poc. La resposta de Geòrgia ha estat una ràpida transició que Tsitaishvili ha finalitzat amb un xut desviat (69'). La Roja estava sent superior i s'ha acabat plasmant al marcador. El primer gol per al 3-1 ha estat anul·lat, per un fora de joc mil·limètric de Lamine Yamal, però just després ha arribat el gol, en un contraatac que Nico Williams ha completat amb un golàs (75'). La diana ha liquidat el partit i Espanya ha jugat a plaer. Les ocasions han estat constants, fins que Dani Olmo ha completat la golejada. Divendres, Alemanya, per un lloc a les semifinals.