Les temporades segueixen i les polèmiques es repeteixen. I la de la seu de la final de la Copa del Rei és una de les més recurrents. Al febrer ja es comença a especular amb quin camp acollirà una final que es jugarà el 27 de maig. La Federació Espanyola de Futbol i els dos equips, Barça i Alabès, han d’arribar a un acord en benefici de l’espectacle. A dia d’avui, aquestes són les opcions:
Santiago Bernabéu i Camp Nou
Des del punt de vista pragmàtic, el més lògic seria que la final es disputés en els estadis amb més capacitat. La Copa és un esdeveniment que mobilitza bona part de la massa social dels clubs. I el partit comença a disputar-se des de primera hora del matí.
És la quarta final de Copa consecutiva del Barça. En totes elles, el club ha acabat sortejant les entrades entre els socis perquè la demanda superava l’oferta. Per l’Alabès és la primera final copera en els seus 96 anys d’història. Una fita que farà que se superi qualsevol expectativa. L’afició, tal i com es va demostrar en l’eliminatòria contra el Celta, està al costat d’un equip que fa quatre anys jugava a Segona Divisió ‘B’.
El Santiago Bernabéu, amb espai per a 81.044 espectadors, és una de les opcions del Barça. El club ja va demanar jugar al camp del Reial Madrid la final del 2012 i la del 2015, ambdues contra l’Athletic Club de Bilbao. Al 2012, Florentino Pérez es va inventar una reforma dels lavabos per evitar cedir l’estadi. Al 2015, un concert de Bruce Springsteen va servir-li com a excusa. Aquesta temporada no hi ha res programat però Florentino ha tornat a fer volar la seva imaginació. En l'acte de presentació del llibre 'La Undécima, Supercopa de Europa y Mundial de Clubes', el president blanc s'ha negat a cedir l'estadi: "Al Bernabéu no es pot jugar la final de Copa perquè hi ha obres".
Davant la previsible negativa del Madrid, apareix un ventall d’alternatives. I el Camp Nou és una d’elles. L’estadi del Barça, amb capacitat per a 99.354 persones, és l’opció més sensata per albergar un partit d’aquestes dimensions. No seria la primera vegada que el Barça juga una final de Copa al seu camp. Sense anar més lluny, els blaugrana van disputar la final del 2015 al Camp Nou contra l’Athletic Club. Curiosament, per culpa del sorteig, els va tocar jugar-la com a visitants.
San Mamés, descartat
San Mamés, estadi de l’Athletic de Bilbao, era la proposta de l’Alabès. El camp, inaugurat l’any 2013 i amb 53.289 seients, es quedarà fora de concurs tot i la voluntat del màxim accionista del club vitorià. Josean Querejeta, just després de conèixer que serien finalistes, va anunciar a la Cadena SER que demanarien jugar el partit al camp de l’Athletic: “La capacitat del Vicente Calderón i San Mamés és semblant, però San Mamés és més modern i ens agafa més a prop. El Barça pot jugar moltes finals, nosaltres no. Seria important facilitar als nostres aficionats la seva presència a la final”.
Per què San Mamés està descartat? Per dues raons. La primera és remunta a finals de l’any passat, quan les Juntes Generals de Bizkaia van rebutjar oferir l’estadi per a la final de Copa d’aquesta temporada. La Diputació Floral de Bizkaia és un dels propietaris de la societat que controla el camp, San Mamés Barria, on totes les decisions s’han de prendre per unanimitat.
La segona fa referència a un concert de Guns N’ Roses. La banda nord-americana de rock actua el 30 de maig al mateix estadi. El muntatge de l’escenari i la preparació del camp impedirien la celebració de qualsevol partit el 27 de maig, perquè requereix un mínim de vuit dies.
El factor emotiu del Vicente Calderón
El camp de l’Atlètic de Madrid és una de les alternatives més viables a jugar al Bernabéu, tot i tenir gairebé 30.000 localitats menys. A més, seria el colofó final a un estadi amb més de 50 anys i que està previst que s’enderroqui aquest estiu, després que l’equip es mudi a la seva nova casa: el Wanda Metropolitano. Amb 54.907 espectadors, el Calderón ja va acollir l’última final de Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla (2-0). Enrique Cerezo, president de l’Atlètic, ja ha ofert l’estadi a la Federació Espanyola de Futbol.
El model anglès
La polèmica té fàcil solució. Només cal mirar a Anglaterra. L’Associació de Futbol Anglès determina que tots els partits decisius que se celebren en competicions sota la seva tutela tenen lloc a l’Estadi de Wembley. Un camp neutral i modern, amb capacitat per a 90.000 espectadors i que no genera cap tipus de debat entre l’aficionat.
A Wembley es juguen les finals de la FA Cup, la Community Shield i la Capital One Cup. A més, l’estadi s’ha convertit en la casa de la selecció anglesa de futbol. Els equips accepten i coneixen abans de debutar a les competicions que la final es disputarà a Wembley, un estadi situat als afores de Londres. Les comoditats del recinte, inaugurat l’any 2012 després d’una inversió de 1097 milions d’euros, fan que l’espectacle del futbol adquireixi una dimensió més gran.
A Espanya es mira cap una altra banda. Cada any es repeteix el problema i no es fa res per evitar-ho. La Federació ni es planteja adquirir, remodelar o construir un camp neutral per enterrar una discussió que ja fa massa que dura.