L'Euro 2020 és una nova opció perquè el futbol espanyol torni a l'elit mundial. Després de ser els millors del món ara fa 11 anys i regnar a Europa gràcies al Barça, la nova generació espanyola no acaba d'explotar. Grans futbolistes, amb encara alguns vestigis del passat, però poc més. El més destacat de la selecció espanyola ara mateix és l'entrenador Luis Enrique Martínez. I tot i ser favorits en el Grup E, Suècia, Polònia i Eslovàquia poden provocar un nou ridícul espanyol si s'ho proposen.
Espanya: repetir el fracàs?
Fracàs rere fracàs és el que està fent Espanya en les últimes competicions a nivell de seleccions. Incapaç de guanyar la Nations League, fent el ridícul al Mundial de Rússia del 2018 i quedant-se als vuitens de l'Euro 2016. Ara, amb un entrenador exigent i seriós, pretén tornar a coronar-se amb una nova generació de futbolistes.
Sí a jugadors com Pedri González, Adama Traoré, Mikel Oyarzábal, Dani Olmo, Ferran Torres, Pau Torres, Eric Garcia, Rodri Hernández... i no a futbolistes com Sergio Ramos, Iago Aspas o Jesús Navas. I amb un nou aire, més jove i rebel, la selecció espanyola vol recuperar el seu tron.
I tot i les bones intencions, sembla que serà complicat que puguin fer un pas endavant. No són sòlids en defensa i ofensivament no tenen pólvora. Caldrà veure si en un mes de competició poden donar el màxim possible i donar la sorpresa. I més si segueixen amb contratemps com els positius per Covid de Sergio Busquets i de Diego Llorente.
Suècia: solvència contrastada sense Ibrahimovic
No hi serà Zlatan Ibrahimovic i això fa perdre interès per Suècia. Però la selecció nòrdica també tindrà noms contrastats com el de Dejan Kuluševski de la Juventus, Aleksander Isak de la Reial Societat, Victor Lindelöf del Manchester United o Robin Olsen de l'Everton a la porteria. Malgrat tot, no podran disposar d'alguns jugadors en el tram inicial de la competició després d'haver donat positiu per coronavirus.
Una selecció sueca de futbolistes amb experiència i també amb un futbol consistent. Dues victòries contra Finlàndia i Armènia en els últims dies abans de l'inici de la competició. I tot i que només han destacat al 1992 en una Eurocopa, són els grans rivals de la selecció espanyola en el Grup E.
Polònia: Lewandowski és el perill
El tercer en discòrdia, no tan favorit, és Polònia. Dels jugadors polonesos destaca un nom per sobre de la resta: Robert Lewandowski. El davanter del Bayern de Munic i Bota d'Or d'aquesta temporada és el gran referent. Els seus gols són l'únic argument de la selecció polonesa. Piotr Zieliński, del Nàpols, és l'altra gran figura, a banda de Wojciech Szczęsny, porter de la Juventus.
No són regulars ni a priori un equip a tenir en compte, però com a conjunt són sòlids, regulars i amb les idees clares. En els últims mesos ja han plantat cara a grans seleccions com Anglaterra, Països Baixos o Itàlia. I en l'última Eurocopa ja es van plantar als quarts de final.
Eslovàquia: el convidat
Capaç del millor, també és capaç del pitjor. Irregulars en els seus partits i sense un rumb clar. La selecció d'Eslovàquia és la menys favorita del Grup E. No s'espera res d'ells, però per aquest motiu són perillosos.
En el cas d'Eslovàquia tota la selecció gira entorn a l'ex del Nàpols i actualment al Göteborg, Marek Hamšík. Però també destaquen Stanislav Lobotka, ex del Celta de Vigo i actualment al Nàpols, i el defensa de l'Inter de Milà Milan Škriniar.
Tot i que el favoritisme és clarament per a la selecció espanyola, molt ull a les altres tres seleccions. Tant Suècia, com Polònia o Eslovàquia poden fer saltar la banca.