El segon dia d'aquesta Eurocopa d'Alemanya arrencava amb un partit on Suïssa ha aconseguit emportar-se els tres punts davant d'una Hongria molt combativa (1-3). El conjunt helvètic ha patit per sumar els seus tres primers punts en un partit que començava tranquil per als de Murat Yakin, però que l'Hongria capitanejada per Dominik Szoboszlai i comandada per Roland Sallai ho ha barallat fins al final.

L'espectacular ambient hongarès que presentava Colònia, amb una afició que no deixava de cantar i animar als seus, ha servit d'inspiració per a una selecció que ha estat capaç de revertir el domini suís inicial i ha disposat d'ocasions per sumar punts fins a l'últim minut. Tanmateix, aquesta primera jornada del Grup A es tancarà amb Suïssa a la segona plaça i amb Hongria tercera.

Sallai Xhaka UEFA EURO 2024 / Foto: EFE
Sallai i Xhaka durant l'Hongria - Suïssa / Foto: EFE

Domini total de Suïssa a la primera part

La pilota es posava a rodar i l'Hongria de Marco Rossi es presentava molt ordenada i amb les idees molt clares. El capità hongarès Dominik Szoboszlai dirigia els seus des del centre del camp i aconseguia que Sallai disposés de dos intents des de la frontal de l'àrea que no van inquietar gens ni mica a Suïssa. Els helvètics reaccionaven: una de groga en el minut 5 per a Widmer tallava el ritme que imposava Hongria i Ndoye amb la seva velocitat espantava a la defensa hongaresa.

A poc a poc Suïssa començava a apropiar-se del partit i no tardarien a trencar l'empat del marcador. Michel Aebischer filtrava un excel·lent passada perquè Duah, sol davant de Gulácsi, definís al fons de la xarxa. Després de la revisió i validació del gol per part del VAR, Hongria desapareixeria per complet abans del minut 15 de partit. Ara era Granit Xhaka qui assumia tots els galons de la capitania i li robava la batuta del partit a Szoboszlai. El jugador del Bayer Leverkusen rebia la pilota, construïa per als seus companys i era el primer a sacrificar-se en defensa.

Duah Gol Suiza UEFA EURO 2024 / Foto: EFE
Gol de Duah en el partit Hongria - Suïssa / Foto: EFE

I els seus companys no van dubtar a prendre exemple: Suïssa tancava Hongria al seu propi camp i l'aclaparava amb una pressió intensa que el forçava a cometre pèrdues molt sensibles. De fet, a punt va estar d'arribar el segon gol en el minut 20, quan Vargas es plantava sol en el mà a mà i Gulácsi rebutjava miraculosament a córner amb l'espatlla. El domini suís es multiplicava amb el pas dels minuts fins que, just abans del descans, Aebischer firmés el 0-2 amb un autèntic golàs: Ndoye es canviava els papers amb el jugador del Bolonya i assistia perquè el '20' col·loqués una pilota al cep del pal dret amb un xut col·locat des de la frontal de l'àrea.

Hongria va millorar en la segona part, però no va ser suficient

La substitució de Lang per Bolla a la defensa d'Hongria no va ser suficient per parar un Ndoye que va tenir una doble ocasió en els primers tres minuts de la segona part. Gulácsi va continuar al seu paper d'heroi i salvava els hongaresos del tercer gol, primer en botes de Ndoye i després aturant un xut de Ricardo Rodríguez. Els helvètics, que havien viscut pràcticament tot el partit en camp rival, començaven a aixecar el peu de l'accelerador i Hongria guanyava terreny.

Ara tot el pes de l'equip estava sobre les espatlles de Szoboszlai i no li va cremar gens aquesta pressió. El jugador del Liverpool aconseguia rascar algunes faltes en camp contrari i penjar centres que no fructificaven. També arribava tímidament al balcó de l'àrea un Sallai molt frustrat pel resultat del partit. Hongria s'apropiava de la pilota i Varga avisava amb una rematada dins de l'àrea petita que va enviar directament fora. El davanter del Ferencváros no va perdonar la segona oportunitat que va tenir i va enviar a guardar una pilota que Szoboszlai havia penjat amb música al segon pal. Retallava distàncies Hongria al marcador.

Varga Gol Hungria UEFA EURO 2024 / Foto: EFE
Varga celebra el seu gol a l'Hongria - Suïssa / Foto: EFE

Cop de realitat per a una Suïssa que havia donat per morta a Hongria abans de temps. Movia fitxa Murat Yakin donant entrada a Amdouni, Embolo i Stergiou per frenar el creixement de la selecció hongaresa. El partit es començava a trencar i les ocasions se succeïen en un partit d'anades i tornades que afavoria Hongria. Sallai es convertia en un autèntic mal de cap per als suïssos, que no aconseguien parar el jugador del Friburg i ara era Suïssa qui patia rebutjant com podien les escomeses hongareses dins de l'àrea de Sommer.

Gulácsi mantenia amb vida a la seva selecció en els minuts finals davant d'una Suïssa que va tenir dues ocasions clares el 90' i que Embolo va acabar sentenciant en l'afegit amb una vaselina sobre el porter hongarès. Els helvètics van ser capaços de patir i de defensar el seu avantatge inicial davant d'una Hongria que va remar per morir a la vora. Malgrat la derrota, és una carta de presentació prometedora i que els fa confiança de cara al seu pròxim partit davant d'una Alemanya que espanta després d'arrasar a Escòcia en el seu debut en la competició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!