El neerlandès Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step), el mateix ciclista que va salvar la vida fa un any després de tenir un greu accident en la Volta a Polònia, es va treure un merescut doblet de La Manga del Mar Menor guanyant l'esprint en la vuitena etapa de la Vuelta, jornada calorosa que ha tancat l'eslovè Primoz Rogic amb el mallot vermell intacte.
Jakobsen guanya amb autoritat a l'esprint
Jakobsen (Gorinchem) va renéixer a Molina d'Aragón dimarts passat, i a La Manga ha confirmat la seva tornada feliç a la vida ciclista i personal. Va guanyar amb autoritat el duel amb l'italià Alberto Dainese (DSM) i el belga Jasper Philipsen (Alpeccin-Fenix), tots amb el temps de 3 h. 36.05 en el trajecte de 173,7 km.
Segona victòria per a Jakobsen en aquesta edició, la quarta en la Vuelta, ja que el 2019 va rematar amb encert a El Puig i Madrid. D'aquesta forma ha empatat a dues amb el belga Philipsen, i de pas li ha robat el jersei verd de líder per punts. S'ha guanyat el dret a ser entre els favorits. Ja no hi ha cap dubte.
Tots han rodat per sumar un dia més sense contratemps, passant el protagonisme als velocistes, i esperant la muntanya d'Almeria de diumenge. Roglic viu tranquil de vermell. Li segueixen en zona de podi l'austríac Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), a vuit segons; i l'espanyol Enric Mas (Movistar), a 25.
Tres bascos desafien la calor
El sol queia a plom a Santa Pola, punt de partida de l'etapa costanera. Una jornada plana, idònia per al lluïment dels esprinters, una oportunitat per als que encara no han aixecat els braços, i un dia de treva per als favorits, pensant en l'ascens de diumenge a Velefique.
Calor humida de pànic. Alguns, com el mallot blanc Egan Bernal, han improvisat una dutxa amb aigua gelada. Tres ciclistes bascos van escapar-se de primeres: el barbut biscaí Ander Okamika (Burgos-BH) i els guipuscoans Bagües (Caixa Rural) i Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi).
Els de sempre. Sabien els rebels que no arribarien a La Manga amb opcions, però els equips convidats es lliuren en les fugues per deixar-se veure i justificar la seva presència; i si sona la flauta, fet improbable, doncs millor. Els tres han acabat el seu viatge a 35 quilòmetres de meta, reduïts pel grup gran que ja anava escalfant motors per a l'esprint.
Les reivindicacions per l'estat del Mar Menor s'han fet veure
L'escamot ha entrat llançat a la llengua de terra de La Manga del Mar Menor, on hi havia soroll reivindicatiu, d'indignació social per la contaminació de les aigües marítimes que en algunes zones està exterminant els peixos. "SOS Mar Menor", resaven les pancartes de ciutadans i estiuejants indignats.
La Vuelta els ha posat un altaveu per a la problemàtica ecològica, per a uns conseqüència de la calor dels últims dies, per a d'altres és culpa de l'anòxia, falta d'oxigen a l'aigua del mar provocada per la contaminació de les aigües que prové de les aigües de drenatge dels cultius intensius del Camp de Cartagena, que arriben a la llacuna carregades de nitrats.
Amb les pintades sobre això eliminades abans de l'arribada dels ciclistes, el grup ha arribat llançat a La Manga, amb els al·licients intactes. Philipsen volia el triplet, Jakobsen el doblet, i d'altres, com el francès Demare i el colombià Molano sospirant per la seva estrena.
L'etapa de demà, marcada per la muntanya
El Deceuninck va muntar el seu "tren" blau des de lluny, ha aturat un intent efímer de Jetse Bol (Burgos) i va controlar els moviments del Bora i Groupama. Jakobsen només ha hagut d'esperar el seu moment. Quan ha vist sortir Philipsen ha posat la directa. La que el va portar a alçar els braços de nou. Una victòria major al Mar Menor, una joia malgrat tot.
Aquest diumenge es disputa la novena etapa entre Puerto Lumbreras i l'Alt de Velefique, amb un recorregut de 188 km, jornada de muntanya amb quatre ports i un desnivell acumulat de 4.500 metres. Els favorits a escena. Les principals dificultats seran l'Alt Coll Venda Luisa (1a) i el final a Velefique, port de categoria Especial de 13,2 km al 6,4 per cent.