La Federació Internacional d'Atletisme (World Athletics) ha prohibit a les esportistes trans competir en proves femenines, segons ha informat aquest dijous en un comunicat. El consell de l'organització ha actualitzat les normes d'elegibilitat per a les atletes trans o aquelles que tenen diferències en el desenvolupament sexual (DSD) i ha acordat "excloure les atletes trans que hagin passat la pubertat masculina" de les competicions subjectes als rankings mundials de World Athletics a partir del pròxim 31 de març.
World Athletics justifica la decisió davant la manca d'evidència científica
El president de l'organisme, Sebastian Coe, ha declarat que la decisió està guiada pel "principi general de protegir la categoria femenina" i ha assegurat que es crearà un grup de treball per seguir investigant les directrius d'elegibilitat de les persones trans. "No direm que no per sempre", ha afirmat.
Actualment, no hi ha cap esportista transgènere competint internacionalment en atletisme, i per tant no hi ha evidència específica de l'impacte que aquestes atletes podria tenir en la justícia de la competició femenina. Per aquest motiu, Coe ha explicat que han decidit prioritzar la justícia i la integritat de la competició femenina abans que la inclusió. "Quan hi hagi més evidència disponible, revisarem la nostra posició", ha assegurat.
World Athletics ha dut a terme un període de consultes amb algunes parts interessades durant els dos primers mesos de l'any i ha explicat que "ha detectat poc suport cap a l'opció presentada". Aquesta era que les atletes trans mantinguessin els nivells de testosterona per sota de 2,5 nmol/L durant 24 mesos per competir internacionalment en la categoria femenina. En aquestes consultes la federació ha parlat amb la comissió d'atletisme del Comitè Olímpic Internacional, altres federacions o la Global Athletics Coaching Academy, així com grups en defensa de les persones trans i dels drets humans.
La Federació sí que permet la participació d'esportistes amb DSD
Quant a les esportistes amb DSD, aquelles que tenen una condició congènita que afecta el sistema reproductiu, la federació sí que admet que puguin competir en la categoria femenina si redueixen els nivells de testosterona sota de 2,5 nmol/L durant 24 mesos. La novetat és que aquesta norma s'aplicarà a qualsevol esdeveniment internacional d'atletisme, quan abans només s'aplicava a unes proves concretes. World Athletics ho justifica al·legant que existeixen més de 10 anys de recerca sobre els avantatges físics que aquestes atletes tenen.