L’esport femení espanyol fa temps que està d’enhorabona. La diferència de recursos i d’atenció mediàtica és evident quan es compara amb el masculí, però poc a poc, les distàncies es van reduint. Un exemple d’aquest canvi de paradigma és el futbol, cada dia més professionalitzat i amb un ressò més ampli gràcies, en part, a la decidida implicació de les marques i alguns mitjans de comunicació.

El Barça i l'Atlètic de Madrid van aprofitar l’empenta que va suposar el Mundial del Canadà 2015, un torneig que va enganxar gairebé 27 milions de persones davant el televisor per seguir la final entre els Estats Units i el Japó. La professionalització del futbol femení arriba en la mateixa època en la que les atletes espanyoles toquen el sostre en Mundials o Jocs Olímpics.

Les dades dels dos últims Jocs són especialment clarificadores. Les dones, tot i tenir menys fitxes federatives que els homes, són les que han aportat més medalles a la delegació espanyola. En els Jocs Olímpics de Londres 2012 van competir 112 dones i 166 homes. El medaller final va fer bona la dita: ‘És millor qualitat que quantitat’. Les catalanes Mireia Belmonte i Ona Carbonell van ser les dues bandereres de l’esport femení. I és que van aconseguir quatre de les onze medalles que van penjar-se les dones. Els homes, en canvi, només en van sumar-ne set.

  Esportista Disciplina
  Marina Alabau Vela
  Tamara Echegoyen
Ángela Pumariega
Sofía Toro
Vela
  Mireia Belmonte Natació
  Mireia Belmonte Natació
  Ona Carbonell
Andrea Fuentes
Natació sincronitzada
  Brigitte Yagüe Taekwondo
  Equip Waterpolo
  Equip Handbol
  Equip Natació sincronitzada
  Maialen Chourraut Piragüisme
  Maider Unda Lluita


Als Jocs Olímpics de Rio 2016 la història va ser la mateixa. Quatre anys després, la presència femenina va patir un augment significatiu: 163 homes i 143 dones. El Comitè Olímpic Espanyol començava a explotar la fórmula de l’èxit. Després de 17 dies de competició al Brasil, el medaller final de la delegació espanyola no va deixar cap tipus de dubte. L’esport femení va tornar a regnar amb nou de les disset medalles. I Belmonte va personificar el canvi de tendència.

  Esportista Disciplina
  Mireia Belmonte Natació
  Maialen Chourraut Piragüisme
  Carolina Marín Bàdminton
  Ruth Beitia Atletisme
  Nuria Marqués Vela
  Eva Calvo Taekwondo
  Equip Bàsquet
  Equip Gimnàstica rítmica
  Mireia Belmonte Natació
  Lydia Valentín Halterofília


L’esport femení, tot i les dificultats aparents per triomfar en disciplines minoritàries, brilla amb més força i reclama unes condicions que s’ha guanyat a pols. L’Associació per a Dones a l’Esport Professional ha volgut aprofitar aquest 8 de març i la primera vaga feminista en la història d’Espanya per reivindicar les discriminacions per motiu de gènere amb un manifest. A més, ha destapat una llista d’obstacles difícils de sortejar: “Esportistes invisibles en els mitjans de comunicació, sense contractes laborals, sense convenis, sense Lligues professionals, obligades a signar clàusules denigrants com les relacionades amb l’embaràs i la cessió dels seus drets d’imatge”. Tot això, pel simple fet d’haver nascut dona.

Encara queda molt camí per recórrer, però és evident que l’esport femení té arguments suficients per acabar revertint la situació. El nivell de les esportistes és cada vegada és més alt i els èxits són un reclam massa potent com per mirar, intencionadament, cap una altra banda.