El futbol canvia i amb la introducció de la tecnologia s'ha fet un pas de gegant en els últims anys. El VAR ha estat una eina de molt èxit, sobretot perquè es fa més justícia. També l'augment a cinc canvis durant els partits. Però és que també podrien arribar novetats que canviarien per complet el joc actual. I el nou camp d'estudi són els llançaments de penal.

Canvi als penals?

El president de la Comissió d'Àrbitres de la FIFA, Pierluigi Collina, ha avançat una idea revolucionària que canviaria la manera d'entendre i d'afrontar els xuts des del punt dels onze metres. L'exàrbitre italià ha reconegut que hi ha una proposta en estudi per canviar els penals i la manera d'executar-los. No seria un canvi radical, però sí interessant en molts sentits.

Pierluigi Collina
Pierluigi Collina, en una imatge d'arxiu / Foto: Europa Press

La idea és que els penals durant els partits siguin exactament iguals que els penals de les tandes. Això vol dir que es xutaria el penal i no hi hauria opció a una segona jugada en cas d'aturada o pal. Una mesura coherent i molt menys polèmica. Però també un canvi d'idea que a molts els costarà d'encaixar.

"Hi ha una distància excessiva entre el davanter i el porter: ja es concedeixen el 75% dels penals, i a més hi ha la possibilitat de jugar després del rebuig", ha dit Collina a La Repubblica. També ha afegit que "els porters s'haurien de queixar". "Els penals que solen llançar-se després de la pròrroga: no hi ha rebot, o marques gol o es reprèn el joc des del servei de porteria. Així també s'evitaria tot el teatre que es genera", acaba dient Collina.

Griezmann penalti Leganés / Foto: Europa Press
Antoine Griezmann xutant un penal / Foto: Europa Press

Lloança al VAR

Una manera d'evitar polèmiques i que els àrbitres no acabin sent tan decisius en el futbol, ja que el que hauria de primar és l'espectacle. Per això també defensa la introducció del VAR, sempre a favor de la justícia. I amb el videoarbitratge tot queda més clar.

Collina ha volgut posar èmfasi, per exemple, en els fores de joc per mil·límetres, aquesta nova eina per detectar el fora de joc que tant ha celebrat el Barça: "A 40 metres de la porteria potser dos centímetres no són decisius, però a l'àrea de penal passen a ser-ho". I ha confirmat que aquests avenços introduïts al futbol han arribat per quedar-se: "Gràcies a la tecnologia tenim una certesa gairebé absoluta". Ara, però, caldrà esperar, ja que aquesta mena de canvis tan importants normalment triguen molt de temps a ser acceptats. I la FIFA és un estament que ha de fer molts passos abans de validar les novetats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!