No hi ha delicte de suborn en el cas Negreira. Així ho sosté la Fiscalia Anticorrupció contra el criteri del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que a finals de setembre passat va afegir el delicte de suborn contra els expresidents del FC Barcelona, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, dos directius del club i el Barça, com a persona jurídica, per haver pagat 7,5 milions d’euros entre els anys 2011 al 2018 al llavors vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, i al seu fill Javier Enríquez, també investigats, per haver fet per al club blaugrana informes sobre àrbitres.

El criteri del magistrat és que l’exnúmero 2 dels àrbitres se l’ha de considerar com a funcionari públic, requisit imprescindible perquè existeix el delicte de suborn. El jutge Aguirre raona que la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), de la qual depèn la CTA, té “un caràcter de persona juridicopública” i, per tant, Negreira, se’l pot considerar funcionari. Per contra, els dos fiscals del cas Negreira no ho comparteixen i s’han adherit als arguments de les defenses que han rebutjat la tesi del jutge, segons ha confirmat la Fiscalia de Barcelona aquests divendres.

Tampoc Laporta

La Fiscalia considera que els pagaments del Barça no estan prou justificats i va presentar la querella contra els investigats del cas Negreira i inicialment els acusa dels delictes d'administració deslleial, blanqueig de capitals i falsedat documental. Per ara, però no s'ha trobat cap indici que la directiva del FC Barcelona pagués per comprar àrbitres i partits, com s'insinua.

És la segona vegada que els fiscals mostren la seva oposició a la investigació del jutge Aguirre. La primera és la imputació del president del Barça Joan Laporta. El magistrat ha considerat que el primer mandat de Laporta, que també va fer pagaments a Negreira per fer informes, no està prescrit perquè fa un càlcul enrere. Acció criticada pels fiscals i també per les defenses perquè precisen que ha fet càlcul totalment trencador amb la norma i jurisprudència vigent, ja que la prescripció sempre es calcula des dels moments dels fets fins a la seva denúncia; és a dir, endavant.

L'Audiència de Barcelona ha de resoldre ara si comparteix el criteri del titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona pel que fa al delicte de suborn i a la imputació de Laporta o, per contra, dona la raó a la Fiscalia i a totes les defenses que no existeix suborn i que el càlcul de la prescripció que ha fet és erroni i, per tant, l'acusació contra Laporta s'hauria d'arxivar.

Negreira, al jutjat

Paral·lelament, el jutge ha citat Enríquez Negreira perquè declari com a investigat el pròxim 21 de febrer. El seu advocat, Daniel Pérez Esqué, va demanar que fos eximit del procés penal per la malaltia que pateix, però els forenses del jutjat han determinat que la seva pèrdua de memòria no és invalidant, i per això el jutge el cita ara. La resta d'investigats segurament seran citats aviat.

A més del cas Negreira, el magistrat Aguirre és l'instructor del cas Volhov i aquesta setmana ha estat notícia per l'entrevista que va donar a una televisió alemanya sobre aquest cas obert que investiga i que versa sobre el finançament suposadament il·legal de l'independentisme català. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!