La Fiscalia ha demanat de nou que es reobri la investigació pel trasplantament de fetge de l'exfutbolista francès Eric Abidal, després que una jutge de Barcelona descartés a principi d'octubre la seva proposta de reobrir la causa.
Segons ha avançat El País, la Fiscalia de Barcelona ha recorregut davant l'Audiència de Barcelona la decisió del passat 4 d'octubre de la titular del jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona de no reobrir la investigació que ja havia arxivat per presumptes irregularitats en el trasplantament de fetge de l'actual secretari tècnic del Barça.
D'aquesta forma, la jutge va donar carpetada a la causa sense acordar la nova diligència que li va proposar la Fiscalia: sotmetre a un examen mèdic al cosí de l'exfutbolista per comprovar si va ser el donant viu del fetge trasplantat.
La jutge va argumentar en la seva resolució, ara recorreguda per la Fiscalia, que no hi havia noves proves que justifiquessin reobrir la investigació, que ella mateixa va arxivar el mes d'abril passat i que derivava d'unes converses intervingudes a l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell en la causa per blanqueig de capitals que instrueix contra ell l'Audiència Nacional, que apuntaven a una suposada compra il·legal del fetge.
El mes d'agost passat, la Fiscalia va presentar un recurs al jutge perquè reobrís el cas i dictés una ordre europea per sotmetre a un examen mèdic al cosí del futbolista, amb la finalitat de comprovar si va ser el donant del fetge que es va trasplantar al defensa el 2012.
Tot i això, la magistrada va concloure que aquella diligència no tindria èxit, ja que a França la venda d'òrgans no constitueix delicte i això impediria la imputació del cosí d'Abidal, indispensable per obligar-lo a sotmetre's a un examen mèdic.
En la seva interlocutòria, que la Fiscalia ha recorregut ara davant l'Audiència perquè es reobri la causa, la jutge desestimava la pretensió del ministeri públic "davant la falta de prous indicis" de delicte, "tractant-se en tot cas de meres conjectures i sospites".
La magistrada advertia també a la Fiscalia de la "impossibilitat" de dur a terme la diligència que proposava per examinar al cosí d'Abidal, atès que en el seu moment França ja va rebutjar la comissió rogatòria que el jutjat li va remetre perquè es practiqués un reconeixement mèdic al cosí del futbolista.
A més, la magistrada recalcava que tota la documentació mèdica que en el seu moment va facilitar l'Hospital Clínic, i que la Fiscalia qüestionava perquè faltava la còpia del passaport del donant, estava en regla.
Segons l'acte, la pròpia magistrada del Registre Civil que va autoritzar el trasplantament d'Abidal va comparèixer davant el jutjat i va comprovar que les suposades "contradiccions" en la documentació de les quals sospitava la Fiscalia no eren tals, sinó que obeïen a una fotocòpia "defectuosament realitzada".
El mes de juliol passat, l'Organització Nacional de Trasplantaments va concloure que el trasplantament hepàtic de donant viu a Abidal "es va realitzar conforme a la llei" i a la bona pràctica clínica, després de revisar "tots i cadascun dels passos del procés", si bé va anunciar que si es reobria la causa es personaria com a acusació particular.
També l'Hospital Clínic de Barcelona, on es va dur a terme el trasplantament, ha defensat que es va practicar amb totes les garanties. Després de rebre l'atestat amb les intervencions telefòniques, la jutge va obrir una investigació i, d'ofici, va requerir a l'Hospital Clínic una sèrie de documentació relacionada amb el trasplantament i una comissió rogatòria a França per aclarir les circumstàncies de la donació del fetge per part d'un cosí del futbolista, que resideix en aquell país.
Una vegada rebuda la informació, la jutge va arxivar la investigació sobre el trasplantament en no apreciar indicis de delicte, a la qual cosa el ministeri públic no es va oposar en un principi.