La Superlliga europea de futbol ja és una realitat. Almenys el projecte ha estat anunciat oficialment, amb noms i cognoms, i està previst que es posi en marxa "al més aviat possible". Dotze clubs fundadors confirmats i s'espera que tres més acabin formant el grup dels quinze grans que lideraran la nova competició que substituirà la Champions League.
Últimes hores frenètiques, amb l'oficialitat del projecte i els clubs que s'han anat pronunciant. El Barça, un dels implicats, també ha emès el seu comunicat confirmant la seva presència entre els clubs fundadors de la Superlliga. Una competició que agafarà el lloc de la Champions, que es jugarà entre setmana i que no tindrà cap conflicte d'interessos amb les lligues nacionals. Això sí, els clubs participants guanyaran molts més milions que els que guanyen amb la competició de la UEFA.
Quins equips jugaran la Superlliga?
La competició comptarà amb 20 equips, dels quals 15 sempre seran els fundadors. El Barça, el Reial Madrid, l'Atlètic, l'Arsenal, el Chelsea, el Liverpool, el Manchester City, el Manchester United, el Tottenham, el Milan, l'Inter i la Juventus són 12 dels 15 fundadors ja confirmats. La intenció és convidar el Bayern de Munic, el Borussia Dortmund i el PSG perquè també esdevinguin fundadors i s'hi incorporin abans de l'inici de la competició.
A banda dels 15 que sempre jugaran el torneig, s'hi afegiran cinc clubs més depenent dels resultats de la temporada prèvia. La mateixa Superlliga ho explicava en un comunicat dient que hi haurà "cinc equips addicionals que es classificaran anualment sobre la base del rendiment de la temporada anterior".
Quin serà el format?
La idea és que la competició, de 20 equips, estigui configurada amb un estil semblant al de l'actual edició de la Champions: lligueta i després eliminatòries. Però la conformació dels grups serà diferent.
La Superlliga vol dividir els participants en dos grups de 10 equips. Serà una lliga amb partits d'anada i tornada, és a dir, amb 18 partits per a cada club en aquesta primera fase.
Després, els tres primers classificats de cada grup passaran directament als quarts de final. I els quarts i cinquens jugaran un play-off a doble partit per aconseguir els dos últims llocs de la fase final. Quarts de final i semifinals a doble partit, i una final que es jugarà a partit únic en una seu neutral.
Quan es disputarà el torneig?
La durada de la competició, com que tindrà molts més partits que l'actual Champions, serà molt més llarga. La previsió és que l'inici del torneig sigui cada any en el mes d'agost, just en l'inici de la temporada. I els partits es jugaran durant tot l'any, amb la final que es disputarà a finals del mes de maig.
Serà una competició que es farà entre setmana i, per tant, no coincidirà amb els tornejos nacionals, ja siguin lligues o copes. Així doncs, la Superlliga només tindrà un conflicte de dates amb la Champions League, la competició que es quedaria sense els grans clubs europeus.
Hi haurà Superlliga femenina?
A hores d'ara no s'ha anunciat res més que la Superlliga. A diferència de l'actual competició de la UEFA, no hi ha haurà una segona competició com l'Europa League per a clubs de menor entitat.
Això sí, els clubs fundadors ja han anunciat que després de l'inici de la Superlliga masculina està previst que es posi en marxa una Superlliga femenina.