La ministra Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, Elma Saiz, i el president de LALIGA, Javier Tebas, van firmar aquest dijous un conveni per ser més "contundents" en l'actuació conjunta en la lluita contra la "xacra" del racisme i els discursos d'odi en l'esport que tindrà una dotació publica de 50.000 euros.

Segons van explicar Saiz i Tebes després de la firma de l'acord en un acte conduït per la periodista Vanessa Cadena, la durada de la col·laboració serà, inicialment, de tres anys i el seu desenvolupament se centrarà a realitzar accions entre ambdues entitats en matèria de prevenció i detecció d'aquests discursases d'odi.

Amb eines com, per exemple, 'MOOD', que LALIGA cedeix al Ministeri, s'optimitzarà l'estratègia de monitoratge que duu a terme l'Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia (Oberaxe), a través de l'escolta activa en xarxes socials d'actuacions racistes, xenòfobes i tots els discursos d'aquest tipus.

El conveni també inclou el compromís de treball amb la Fundació LALIGA per al projecte Futura Afició, l'objectiu de la qual consisteix a sensibilitzar els joves sobre la importància d'erradicar la violència en l'esport, especialment en el futbol.

Ambdós representants van incidir que és un acord "històric" perquè el futbol és un "potentíssim altaveu" capaç d'arribar a una audiència global i sensibilitzar sobre la importància de combatre el racisme, la xenofòbia i el discurs d'odi en general.

També, van posar èmfasi que les situacions de racisme i discriminació que van viure futbolistes com Vinicius Jr i Nico Williams van suposar un "punt d'inflexió" en la conscienciació social sobre la necessitat de denunciar aquests comportaments.

D'altra banda, al setembre hi va haver un descens en els discursos d'odi a les xarxes socials cap als menors no acompanyats, ja que es va passar del 19,1% al juliol a l'1% i, quant a tipologia, un 26% inciten la violència amb amenaces contra els migrants, segons es desprèn de l'últim informe sobre els discursos d'odi d'en xarxes socials, que realitza l'Oberaxe i que a partir d'ara tindrà una periodicitat mensual.

Dins dels continguts denunciats, les plataformes socials només van retirar un 10% i l'informe destaca l'agressivitat dels missatges i l'escassa fiabilitat de la font, que moltes vegades es basen en falòrnies i estereotips.

Finalment, Saiz va reiterar que és "fonamental" l'educació i el foment d'una cultura de respecte i inclusió en tots els àmbits i que, amb aquest acord es busca construir una "societat lliure de discursos d'odi".