Hat-trick és un terme fet servir de forma habitual al món del futbol. Terminològicament parlant, hat significa "barret" en anglès, mentre que trick significa "truc", per la qual cosa en la seva forma global vindria a ser com fer un truc amb un barret, "treure un conill del barret de copa". La seva vinculació amb el món de l'esport prové del 1858 i té el seu origen en el criquet. El llançador Heathfield Harman Stephenson va aconseguir eliminar 3 batedors de forma consecutiva, una gesta mai vista, per la qual cosa va ser premiat amb un barret. A partir d'aquell moment, quan un llançador aconseguia eliminar 3 batedors rebia un barret. I va ser el 1878, quan el mitjà The Sportsman va encunyar el terme hat-trick, que no va tardar a popularitzar-se i a passar a altres esports, com el futbol.
I aquest diumenge, en menys de 2 hores de diferència, s'han viscut dos grans hat-tricks, dues actuacions clau per explicar les victòries del Girona i el Barça. El primer ha estat el de Paulo Gazzaniga, heroi indiscutible de la vibrant victòria del Girona contra l'Athletic Club, en parar ni més ni menys que 3 penals. Després ha estat el torn de Robert Lewandowski, que en 25 minuts ha aconseguit 3 gols contra l'Alabès perquè el Barça se'n pugui anar a l'aturada de seleccions com a líder en solitari de la Lliga.
Gazzaniga, imbatible des dels 11 metres
El Girona arribava al partit contra l'Athletic Club amb molts dubtes, fent la sensació que no s'ha acabat d'adaptar bé en haver de compaginar la Lliga amb la Champions League. L'equip de Mïchel acumulava 6 partits seguits sense guanyar, per la qual cosa no es podia permetre cap altra ensopegada més abans de l'aturada pels partits de seleccions. I l'objectiu no era gens fàcil, ja que visitava Montilivi un Athletic Club que arribava en una dinàmica inversa, amb 6 partits seguits sense perdre.
El partit ha estat una bogeria total, amb ocasions per als dos equips, grans parades dels dos porters, dos pals..., però el protagonisme ha estat per a Gazzaniga, que ha aconseguit una gesta del nivell del d'Heathfield Harman Stephenson. El porter ha parat 3 penals, al que cal afegir que en l'última jornada de la Champions League, ja va parar un penal, contra el Feyenoord. El primer ha arribat amb 0-0 i se l'ha parat a Berenguer. Tot seguit ha arribat l'1-0, al qual l'Athletic no ha tardat a respondre, amb un gol de Sancet. El festival ha seguit en la segona meitat, quan Gazzaniga ha parat un altre penal, a Iñaki Williams. El llançament s'ha hagut de repetir, perquè el porter s'havia avançat una mica. La pilota ha passat en mans d'Ander Herrera, que també s'ha trobat amb un Gazzaniga imbatible des dels 11 metres. I per rematar-lo, el Girona ha aconseguit el 2-1 en el minut 99. L'ha marcat Stuani... de penal. "Vull donar-li el mèrit a Bala, l'entrenador de porters, ja que en cada partit estudiem els llançaments de penal", ha afirmat Gazzaniga després del partit.
Lewandowski i un inici de temporada espectacular
Després de l'exhibició de Gazzaniga ha arribat la de Robert Lewandowski, que ha començat la temporada a un nivell impressionant. Ha marcat 12 gols en 11 partits, sumant Lliga i Champions League, i només s'ha quedat sense marcar en 4 partits. El polonès té gana i contra l'Alabès ho ha tornat a demostrar. Lewandowski ha començat el seu festival en el minut 8, en rematar amb el cap una falta lateral executada per Raphinha. I el brasiler de nou ha estat el seu assistent en el 0-2, en un contraatac elèctric que ha finalitzat Lewandowski. I en el minut 32, només 25 minuts després del 0-1, ha arribat el tercer, en un tret ajustat i creuat del polonès, que se'n va a la segona aturada per partits de seleccions en plena forma.
"És el millor en l'àrea. És fantàstic el que està fent. Està molt bé la xifra de gols que porta", ha afirmat Hansi Flick amb referència a Robert Lewandowski. "Tinc bones assistències i per a mi és més fàcil posar gol", ha declarat el davanter.